شعار سال: مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه یکی از مراکز مختلف این سازمان است که در طول ایام مختلف سال در همکاری با مؤسسات خیریه و تشکلهای مردمی نسبت به خدمترسانی به نیازمندان اقدام کرده و در بحرانها و آسیبهای اجتماعی همانند شیوع کرونا و ... نیز با ایجاد هماهنگیهای لازم با مراکز مختلف بهداشتی و درمانی برنامههای مختلفی را اجرا کرده و میکند.
در رابطه با برنامههای مختلف مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و نیز اقدامات این مرکز در ایام مختلف سال به ویژه در مواجهه با بحرانهایی نظیر شیوع کرونا و ... با حجتالاسلام والمسلمین احمد شرفخانی، رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف به گفتگو پرداختیم که مشروح آن را در ذیل مشاهده میکنید.
فعالیتهای شاخص مرکز امور خیریه سازمان اوقاف در سال ۱۴۰۰ را بیان کرده و تشریح فرمایید.
فعالیتهای مرکز امور خیریه در سه حوزه اصلی تعامل با مؤسسات خیریه و تشکلهای مردمی، ساماندهی مراکز درمانی موقوفه و خیریه و مراکز نگهداری ایتام و سرپرستی و برنامههای حمایتی و خیرخواهانه در راستای مساعدت به نیازمندان صورت میگیرد.
از زمان تأسیس مرکز امور خیریه سازمان، تمام تلاش ما بر این هدف استوار بوده که بتوانیم نقش تسهیلگری سازمان اوقاف را در حوزه امور خیریه تقویت کرده و به عنوان یار و همراه مؤسسات و انجمنهای خیریه، ایشان را در انجام فعالیتهای خیرخواهانه و نوعدوستانه کمک کنیم و برای نیل به این هدف فعالیتهای مختلفی را آغاز کرده و به یاری خدا ادامه خواهیم داد.
این مرکز در گام نخست با انجام مطالعات و بررسیهای کارشناسی نسبت به آسیبشناسی قوانین و مقررات حوزه مؤسسات خیریه اقدام کرد و در راستای ایفای نقش تسهیلگری سازمان اوقاف در سپهر فعالیتهای خیریه و رفع مشکلات و موانع فعالیتهای مؤسسات خیریه و تشکلهای مردمی نسبت به نیازسنجی و طراحی برخی پلتفرمهای مرتبط با امور خیریه با همکاری برخی مؤسسات خیریه و شرکتهای دانشبنیان اقدام کرده است.
یکی دیگر از اقدامات این مرکز در راستای ارتقای شفافیت و اعتمادسازی جامعه نسبت به فعالیتهای مؤسسات خیریه و درجهبندی مؤسسات خیریه این بود که نسبت به تهیه نظام جامع پایش و ارزیابی مؤسسات خیریه اقدام کرده است.
ضمناً این مرکز با تعامل و همافزایی با مؤسسات خیریه و تشکلهای مردمی با اجرای برنامههای مشترک نسبت به کمک و حمایت نیازمندان و جامعه هدف اقدام کرده است و نیز با انجام بازدیدهای میدانی از فعالیتهای مؤسسات خیریه از نزدیک در جریان مشکلات و موانع فعالیتهای این مؤسسات قرار گرفته و بر اساس ظرفیتها و اختیارات، در راستای رفع مشکلات ایشان اقداماتی را از جمله حمایتهای مادی و معنوی انجام داده است.
در عین حال این مرکز در راستای ایجاد شبکههای مردمی و استفاده از ظرفیت بیبدیل مشارکت آحاد جامعه در امور خیر نسبت به راهاندازی شوراهای هماهنگی امور خیریه در کلیه شهرستانهای کشور اقدام کرده است که این شوراها ضمن فعالیت در پنج زمینه اصلی کمک به آزادی زندانیان جرائم غیر عمد، کمک به تهیه جهیزیه و ازدواج جوانان، کمک به بیماران نیازمند در زمینه تأمین دارو و درمان، کمک به نیازمندان و ایتام و سرپرستی آنها و نیز کمک به آسیبدیدگان بلایای طبیعی در راستای ایجاد هماهنگی و همافزایی بین مؤسسات خیریه و تشکلهای مردمی اقدام خواهند کرد.
در حوزه مراکز درمانی موقوفه و خیریه پس از بازدید از تعدادی از مراکز و مشاهده مشکلات و موانع و همچنین، برگزاری جلساتی با رؤسای بیمارستانهای خیریه و موقوفه، در راستای رفع موانع و مشکلات این مراکز و به منظور اجرایی کردن تفاهمنامه منعقده سازمان با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با تشکیل کمیتهها و کارگروههای تخصصی نسبت بررسی و ارئه راهکارهای کارشناسی رفع موانع اقدام شد که در این راستا میتوان به اصلاح تعرفه و نحوه تعرفهگذاری مراکز درمانی موقوفه و خیریه و همچنین، تعامل و مشارکت سازمان اوقاف به عنوان یکی از بازیگران اصلی ارائه خدمات درمانی در حوزه سیاستگذاری و ساماندهی مراکز درمانی اشاره کرد. در حالیکه تا دو سال قبل و قبل از ایجاد مرکز امور خیریه این موضوع در سازمان مغفول مانده و بدون در نظر گرفتن نقش سازمان اوقاف و مراکز درمانی موقوفه و خیریه در ارائه خدمات بهداشتی و درمانی برای این حوزه تصمیمسازی و تصمیمگیری میشد.
در حوزه مساعدت به نیازمندان نیز با عنایت به اینکه به صورت روزانه تعداد زیادی درخواست مساعدت از سوی شهروندان به سازمان ارائه میشود، این مرکز با همکاری تعدادی از مؤسسات خیریه اصالتسنجی و استحقاق متقاضیان مساعدتها را با انجام بازدید و تحقیق میدانی به صورت کاملا تخصصی انجام میدهد و با تشکیل شورای امور خیریه ستاد سازمان پیشنهادات مددکاران حرفهای مؤسسات خیریه را مورد بررسی قرار داده و با تصویب در شورا نسبت به کمک به متقاضیان اقدام میکند. در این راستا در سال ۱۴۰۰ بالغ بر هزار درخواست مردمی به ستاد سازمان واصل شده است که با بررسی و تحقیقات میدانی انجام شده به تعداد ۸۰۰ نفر مساعدت شده است.
از دیگر اقدامات حمایتی این مرکز با همکاری ادارات کل استانی میتوان به کمک و مساعدت به نیازمندان و ایتام در قالب طرحهای مختلف از جمله تهیه و توزیع بستههای معیشتی، مساعدت نقدی و ... (بیش از ۱۰۰۰ میلیارد ریال)، کمک به تهیه جهیزیه و ازدواج جوانان به تعداد بیش از دو هزار زوج، کمک به داروس درمان نیازمندان و تهیه و اهدای تجهیزات پزشکی به بیمارستانها حدودا به مبلغ ۳۰۰ میلیارد ریال، کمک به آزادی زندانیان جرایم غیر عمد به مبلغ حدود ۴۰ میلیارد ریال به تعداد ۸۵۰ زندانی و کمک و حمایت مؤسسات خیریه از طریق ستاد سازمان به مبلغ ۳۰ میلیارد ریال اشاره کرد.
چشمانداز مرکز امور خیریه برای سال ۱۴۰۱ چگونه خواهد بود؟
با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته اهم اقدامات مورد نظر این مرکز در سال آینده شامل پیگیری فعالسازی و استقرار کامل شوراهای امور خیریه در شهرستانها و ستادهای هماهنگی امور خیریه استانی، راهاندازی پلتفرم جامع امور خیریه، تهیه سند تحول مدیریت مراکز درمانی موقوفه و خیریه، برگزاری جشنواره ملی ارزیابی و اعطای جایزه ملی مؤسسات خیریه برتر و ساماندهی مراکز نگهداری ایتام و سرپرستی خواهد بود.
در ایام کرونا مرکز امور خیریه سازمان اوقاف چه برنامههایی از جمله برنامههای حمایتی و خیرخواهانه برای افراد کمبرخوردار و نیازمند داشته است؟
در ایام شیوع بیماری کرونا سازمان اوقاف و امور خیریه با استفاده از تمام توان و ظرفیتهای خود در راستای مقابله این بیماری منحوس اقدام کرده است که در چهار حوزه اقدامات آموزشی و اطلاعرسانی، اقدامات پیشگیرانه، اقدامات جهادی و همافزایی و اقدامات خدمترسانی و حمایتی قابل ارائه است.
در مورد اقدامات حمایتی و خیرخواهانه، سازمان اوقاف نسبت به تهیه و اهدای تجهیزات پژشکی اعم از وقف آمبولانس، کپسول اکسیژن، دستگاه ونتیلاتور، دستگاه کمک تنفسی، دستگاه ضدعفونی کننده و ... به بیارستانهای درگیر، ارائه خدمات حمایتی از جمله تأمین هزینههای داروی درمان به بیماران کرونایی نیازمند، راهاندازی کارگاههای تولید ماسک، لباس گان و مواد ضدعفونی کننده در بقاع متبرکه و شرکتهای دانشبنیان، تهیه و توزیع بستههای بهداشتی و مواد ضدعفونی کننده در بین اقشار کمبرخوردار، تهیه و توزیع غذای گرم و مواد ضد عفونی کننده در بین بیخانمانها و کارتن خوابها و اعزام ۱۲۵۰ نفر از کادر درمان به مشهد مقدس در قالب طرح زائران حرم رضوی اقدام کرده است.
استقبال خیّران از طرح و برنامههای مرکز امور خیریه به ویژه وقفهای قرآنی چگونه بوده است؟
کلیه طرحهای خیریه و حمایتی سازمان علاوه بر استفاده از منابع اجرای نیات واقفان خیراندیش همواره از ظرفیت مشارکتهای مردمی و خیّران استفاده میکند و تقریبا در تمامی طرحها میزان حمایت و مشارکت مردمی در این طرحها با استقبال گسترده خیّران مواجه میشود.
با توجه آغاز سال جدید چنانچه پیام نویدبخش یا برنامهای برای جامعه هدف مرکز دارید بفرمایید.
با اتکا به خداوند متعال امیدواریم با گسترش فعالیت شوراهای امور خیریه در شهرستانها، گام اساسی در راستای ایجاد همافزایی و هماهنگی بین مؤسسات خیریه و تشکلهای مردمی سراسر کشور به منظور افزایش بهرهوری فعالیتها و کمکهای خیّران از جمله توزیع هدفمند و متناسب کمکهای مادی و معنوی خیّران در هر شهرستان و ممانعت از موازیکاری در ارائه خدمات به نیازمندان صورت گیرد.
با توجه به ضرورت به کارگیری فنآوریهای نوین در زیست انسان امروز، از جمله امور خیریه، امید داریم با راهاندازی پلتفرم جامع امور خیریه، فرایند ارائه خدمات به ذینفعان حوزه امر خیر، اعم از مؤسسات خیریه، خیّران و نیازمندان به صورت قابل توجهی تسهیل شود.
شعار سال، با اندکی تلخیص واضافات برگرفته از خبرگزاری بین المللی قرآن، تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۴۰۱، کد خبر: ۴۰۴۳۴۸۹، www.iqna.ir