شعارسال: حسن سالاریه؛ رئیس پژوهشگاه فضایی ایران در این مراسم با اشاره به اینکه تعداد بیشتر ماهوارهها در منظومههای فضایی و افزایش دقت تصاویر در صنعت فضایی دنیا در حال رخداد است، گفت: هوش مصنوعی ابزاری قدرتمند در تصمیمسازی و تحلیل دادههای ماهوارهای است و با وجود دادههای فراوانی که توسط ماهوارهها برداشت میشود، بدون هوش مصنوعی، تحلیل دادهها امکانپذیر نخواهد بود.
وی ادامه داد: از شناسایی آفات گیاهی و مرز اراضی تا دعواهای حقوقی و بیمه کشاورزی، همچنین بررسی رطوبت خاک و مدیریت صید آبزیان تا اکتشاف معادن در همه این موارد، ضرورت وجود هوش مصنوعی برای پردازش این دادهها مشخص است.
سرپرست پژوهشگاه فضایی با اشاره به اینکه توانمندی پردازشگرها به طور چشمگیری بهبود یافته و الگوریتمهای پیشرفته بر روی ماهوارهها و ایستگاههای زمینی قابل اجرا هستند، تصریح کرد: انتقال دادهها توسط الگوریتمهای پیچیده در منظومه ماهوارههای مرتبط با هم انجام میشود و هرچه تعداد ماهوارهها بیشتر باشد، مدیریت ترافیک انتقالی پیچیدهتر میشود که این موضوع نیازمند یادگیری و پیادهسازی هوش مصنوعی است و کشورهای بسیاری به دنبال سرمایهگذاری در این حوزه هستند.
وی با تاکید بر اهمیت بهرهبرداری از هوش مصنوعی در پروژههای عملیاتی، خاطرنشان کرد: ما به دنبال راهحلهایی هستیم که با همکاری مرکز ملی هوش مصنوعی، به بهبود عملکرد مأموریتهای فضایی و تسهیل دسترسی به دادههای فضایی کمک کند.
این تفاهمنامه به منظور استفاده بهینه از ظرفیتهای علمی و تخصصی و بهرهبرداری حداکثری از فناوری هوش مصنوعی در راستای رفع نیازهای کشور و تسهیل دسترسی به دادههای فضایی برای زیستبوم هوش مصنوعی منعقد شده است.
موضوعات همکاری در این تفاهمنامه شامل استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشین برای تحلیل دادههای جمعآوری شده از مأموریتهای فضایی، توسعه سامانههای هوش مصنوعی برای کنترل و مدیریت عملکرد ماهوارهها و بهبود کیفیت تصاویر ماهوارهای است. این موارد به سازمانها و نهادهای مختلف این امکان را میدهد که از اطلاعات دقیقتری بهرهبرداری کرده و تصمیمات بهتری اتخاذ کنند.
مطابق تفاهمنامه منعقد شده، مرکز ملی هوش مصنوعی متعهد به شناسایی چالشهای کلان و ارائه راهکارهای مبتنی بر هوش مصنوعی در این زمینه است. همچنین، این سازمان به مشارکت در زیرساختهای فنی و برگزاری دورههای آموزشی برای ارتقای دانش و مهارتهای مرتبط با هوش مصنوعی در حوزه فضایی نیز متعهد شده است.
پژوهشگاه فضایی ایران نیز وظیفه اشتراکگذاری دادههای فضایی و فراهمسازی بستر لازم برای حضور و رشد شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی را بر عهده دارد. این پژوهشگاه همچنین به تسهیل پیادهسازی فناوریهای هوش مصنوعی در سیستمهای موجود و جدید متعهد است.
این تفاهمنامه به عنوان یک گام اساسی در راستای ارتقای همکاریهای علمی و فناوری، میتواند به پیشرفتهای قابل توجهی در زمینه تحقیق و توسعه فناوریهای نوین منجر شود؛ بنابراین با همکاری نزدیک بین مرکز ملی هوش مصنوعی و پژوهشگاه فضایی ایران، انتظار میرود که نتایج این همکاری به بهبود عملکرد مأموریتهای فضایی و تسهیل دسترسی به دادههای فضایی برای پژوهشگران و فعالان این حوزه بینجامد.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
در سوم آبان ۱۴۰۳، حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور بیان داشته بود که درخصوص حکم جدید پزشکیان برای سازمان هوش مصنوعی، رئیس جمهور در حکمی ریاست سازمان ملی هوش مصنوعی و شورای راهبردی آن را به آقای دکتر محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور تفویض کردند. در این حکم، همچنین معاون علمی رئیسجمهور بهعنوان دبیر سازمان ملی هوش مصنوعی و جانشین رئیس منصوب شده اند. لذا، اجرای برنامه جامع اقدام ملی مشترک برای هوش مصنوعی و شکلدهی تأسیس و اساسنامه سازمان ملی هوش مصنوعی توسط آقای دکتر عارف و بنده در دستور کار قراردارد.
در دولت سیزدهم، سید ابراهیم رئیسی در حکمی به معاون علمی خود دستور تشکیل شورای ملی راهبری و مرکز ملی هوش مصنوعی را داده و وی را مسئول تشکیل این شورا کرده بود. این سازمان که قرار بود در خردادماه ۱۴۰۳ افتتاح شود به دلیل شهادت رئیسجمهور، به تعویق افتاد و در نهایت در ۱۹ تیرماه ۱۴۰۳ با حضور محمد مخبر سرپرست سابق ریاستجمهوری و روحالله دهقانی فیروزآبادی معاون سابق علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور افتتاح شد. در حکم تأسیس شورای ملی راهبری هوش مصنوعی، ریاست این شورا با رئیسجمهور یا معاون علمی وی است و دبیر شورا و رئیس مرکز ملی هوش مصنوعی هم به پیشنهاد معاون علمی و با حکم رئیس جمهور تعیین میشود.
در دهم اسفند ۱۴۰۲، رییس جمهور سیزدهم در حکمی «محمدسعید سرافراز» را به عنوان دبیر شورا و رییس مرکز ملی راهبری هوش مصنوعی منصوب کرد. در بخشی از حکم سید ابراهیم رئیسی خطاب به سرافراز آمده بود: نظر به تشکیل شورای ملی راهبری هوش مصنوعی با هدف بهره مندی حداکثری از فرصتهای ناشی از این فناوری در جهت پیشرفت همه جانبه کشور، با توجه به سوابق و شایستگیها و بنابر پیشنهاد معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور، به موجب این حکم جنابعالی به عنوان دبیر شورا و رییس مرکز ملی راهبری هوش مصنوعی منصوب میشوید.
دکتر سرافراز فارغ التحصیل مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه شریف بوده و عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران است. ایشان دارنده مدال طلای المپیاد ریاضی، عضویت هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی و عضویت سابق هیأت مدیره شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه اول) را در رزومه خود دارد.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون