شعارسال: مارک لوین، چهره رسانهای آمریکایی و حامی رژیم صهیونیستی، در فاکسنیوز بیان داشت که ارائه اینترنت استارلینک در ایران، خدمتی به بشریت است. او همچنین پستی را بازنشر کرد که از ایلان ماسک خواسته بود با فعالسازی استارلینک، به براندازی جمهوری اسلامی کمک کند؛ ماسک هم از فعالبودن این اینترنت در ایران خبر داده و تاکید کرده بود که خدمات استارلینک در ایران هم قابل دسترسی است.
این تاکیدات از سه منظر تسهیل در اقدامات جاسوسی و خرابکارانه، کلاهبرداری از شهروندان کم اطلاع ایرانی و نظامات حقوقی مرتبط با بهره گیری از استارلینک در کشورهای گوناگون، قابل طرح و بررسی است.
اصرار آمریکا و اسرائیل برای تقویت استارلینک در ایران، به نگرانی آنها از شناسایی ارتباط جاسوسان و خرابکاران شان بواسطه استفاده از اینترت ملی و داخلی مربوط است. طی چند روز گذشته، تلاش برای هک سامانههای پدافندی و پخش اخبار جعلی در کشور، با کمک اینترنت ماهوارهای انجام شده است. تبلیغات درباره سرعت بالای استارلینک اغراقآمیز بوده و تجهیزات آن گران است. در حال حاضر، گرانترین طرح استارلینک موسوم به Global Priority با ۲ ترابایت حجم مصرفی، ماهانه ۲،۱۵۰ دلار قیمت دارد و حداکثر تا ۴۰۰ مگابیت بر ثانیه سرعت دانلود ارائه میدهد. با راهاندازی اینترنت گیگابیتی، احتمالاً قیمتها نیز افزایش خواهد یافت؛ بهویژه برای مشتریان تجاری و کاربران مناطق دورافتاده.
از منظر حقوقی و وفق قوانین بینالمللی، فعالیت بدون مجوز شرکتهایی مثل استارلینک غیرقانونی است و ایران میتواند پیگیری قضایی کند. کشورهای زیادی مثل هند، تایوان و برزیل بدون مجوز به استارلینک اجازه فعالیت نمیدهند. در نشست اخیر اتحادیۀ جهانی مخابرات، نروژ بهعنوان کشور ثبتکنندۀ استارلینک موظف به شناسایی و غیرفعالسازی تجهیزات غیرمجاز در ایران شد. وزارت ارتباطات و سایر نهادهای مربوطه باید این موضوع را برای مقابله با تخلفات استارلینک مورد توجه قرار دهند. به همین دلیل است که هیچ اطلاعیه رسمی از سوی اسپیسایکس یا مراجع ناظر ارتباطی منتشر نشده و شرایط دریافت سختافزار استارلینک در ایران همچنان با محدودیتهای لجستیکی، حقوقی و تحریمی مواجه است.
در چنین شرایطی، برخی کانالهای تلگرامی با اپلیکیشنها و لینکهای آلوده وعده دسترسی به اینترنت استارلینک را میدهند و قصد بهره برداری حداکثر از اضطرارهای شهروندان در موقعیت محدود سازی دسترسی به اینترنت داخلی را دارند.
برخی افراد خرابکار با وعده دسترسی به اینترنت استارلینک، کاربران را ترغیب به نصب اپلیکیشنهای آلوده به بدافزار یا کلیک بر روی لینکهای آلوده میکنند. لازم به یادآوری است که برای دریافت اینترنت استارلینک نیاز به تجهیزات سختافزاری مانند دیش، روتر، تهیه اکانت استارلینک و ... دارید. معرفی هرگونه اپلیکیشن یا لینک جهت ورود و اتصال به اینترنت استارلینک کذب محض و نادرست است.
هیچ اپراتوری در ایران قراردادی با استارلینک جهت اتصال گوشیهای آیفون به اینترنت "دایرکت تو سل" (Starlink Direct to Cel) را ندارد؛ لذا توصیه میشود که برای حفظ امنیت و حریم خصوصی، از وارد شدن به لینکهای معرفی شده در کانالهای تلگرامی و صفحات اینستاگرامی و دیگر فضاهای مجازی، خودداری کنید.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
چند ماه پیش، پستها و کامنتها و اخباری درباره تست سرعت استارلینک داخل ایران منتشر میشد. در این تستها ادعا میگردید که سرعت دانلود ۱۸۳ مگ بوده و وقتی یک شهروند ایرانی استارلینک را داخل ایران فعال کند، زبان فارسی بدان اضافه گردیده و دستگاه بطور اتومات برخی از توضیحات را به کاربر خود، ارایه میدهد. مثلا بیان میدارد که حتما با VPN متصل شوند، حتما اگه برنامهای روی گوشی یا کامپیوتر شخصی شان وجود دارد که احتمال نظارت روی آن وجود دارد، حذف گردد (نظیر انواع اپلیکیشن ها، پیام رسانهای داخلی و سکوهای ایرانی و بومی).
بیان میگردد که دیش را از دید هوایی مخفی کنید. بدون قطعی کار میکند و تنها در مواقع و ایام وقوع برف و باران قطعی کمی را شاید کاربران تجربه کنند. یک المنت روی دیش وجود دارد که در زمان برف روشن میشود و برف را آب میکند. دستگاه بشکل سرخود دارای روتر بوده، ولی میشود برای برد بیشتر، روترهای دیگری را هم بدان اضافه کرد. ادعا میشود که اساسا اگر با VPN اختصاصی از آن استفاده شود، شناسایی کاربر تقریبا غیرممکن است. ظاهرا کل ایران را پوشش میدهد و ادعا میگردد که در اکثر شهرها از آن استفاده میشود.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون