شعار سال: در سالیان اخیر، کشاورزی زیستی (Organic Agriculture)، به عنوان یکی از مناسبترین نظامهای تولیدی مورد توجه متخصصین کشاورزی، کشاورزان، عامه مردم، دولتمردان و سیاستگذاران در سطح دنیا قرار گرفته است. تولیدات زیستی امروزه دارای استانداردها و مقررات خاص بینالمللی است که برای امنیت و اطمینان مصرفکنندگان، رقابت عادلانه بین تولیدکنندگان و تسهیل تجارت این محصولات در نظر گرفته شده است.
این استانداردهای خاص، شامل اصول، قواعد، پیشنهادات و ضرورتهايی است که باید در کلیه مراحل تولید و فرآوری تا مصرف رعایت شوند.
در کشور ما نیز حرکت در این مسیر از سال 1385، با تشکیل انجمنی تحت عنوان انجمن ارگانیک ایران و با هدف استانداردسازی و تولید محصولات ارگانیک، ارتقاء کیفیت و سلامت محصولات تولیدی براساس استانداردهای بین المللی و ورود به بازارهای بینالمللی ارگانیک آغاز شده است. برنامه پنجم توسعه کشور دولت را موظف كرده تا توليد محصولات کشاورزی سالم را به مرز 25 درصد كل توليد كشور برساند. البته با توجه به روند كنوني پيشرفت كار به نظر نميرسد دولت حتي موفق به انجام 10 درصد اين وظيفه بشود مگر اينكه حمايت جدي از اين امر صورت گيرد. با توجه به اقدامات صورت گرفته در این زمینه، با مهندس مهدیپور، دبیر انجمن ارگانیک ایران در ارتباط با فعالیتهای انجمن، مسائل مختلف در ارتباط با مبحث ارگانیک و جایگاه فعلي ارگانیک کشور گفتگويي انجام گرفته است. مهديپور ضمن تعريف علمي محصول ارگانیک و تفاوت آن با محصول سالم ميگويد: در هیچ جايی از دنیا، محصولی تحت عنوان محصول سالم وجود ندارد، چراکه همه محصولات تولیدی کشاورزی باید سالم و باقیمانده سموم تولیدی در آنها، در حد مجاز باشد.
از طرفی اطلاق واژه ارگانیک به هر محصولی مجاز نیست، چراکه فقط محصولی ارگانيك است که کلیه مراحل آن از زمان کاشت تا برداشت و فرآوری تحت نظارت و بازرسی باشد و به مرحله اخذ گواهی در حال گذار به ارگانیک یا گواهی ارگانیک برسد.
دبير انجمن ارگانيك در مورد سلامت محصولات کشور، ميگويد: فقط درصد کمی از محصولات کشور و آن هم در مناطقی خاص مشکلدار هستند، که با مدیریت صحیح و با صرف هزینههای پایین، مشکل محصولات قابل رفع خواهد بود. به این ترتیب فروش محصولی تحت عنوان محصول سالم که عموما به اشتباه مترادف با محصول ارگانیک در نظر گرفته میشود، میتواند شبهه برانگیز بوده و عاملی برای ایجاد تقلب و در نهایت، بیاعتمادی به برنامههای ارگانیک گردد. به نظر وی مبحث کشاورزی ارگانیک در کشور رمزگشايی شده و با حمایت دولت، سازمان استاندارد، جهاد کشاورزی و وزارت بازرگانی، کشور ما از نظر بازرسی، گواهی و اعطای نشان جزء برترینها در بین کشورهای منطقه میباشد.
نحوه تشكيل انجمن
از سال 1385 با تشکیل هیئت مدیره 24 نفره، انجمن تأسيس شد که دارای کرسیهايی نیز برای بازرگانان، تولیدکنندگان نهادههای ارگانیک، کارشناسان ارگانیک، کشاورز ارگانیک و... میباشد، اين انجمن بلافاصله، شناسایی و بررسی مدلهای مختلف ارگانیک را در دنیا (نزدیک به 80 درصد کشورها) آغاز كرد و در نهایت، مدلی برای کشور ما تعريف نمود که پس از پیشنهاد به سازمان استاندارد، استاندارد ملی 11000 ایران در ارتباط با ارگانیک تدوین گردید. بعد از طی مراحل تعیین صلاحیت، اولین شرکت بازرسی و گواهیکننده ایرانی، که هم صلاحیت اعطای گواهینامههای داخلی و هم گواهینامههای خارجی را داراست، تشکیل شد.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر تمامی شرکتهای گواهیدهنده، از بخش خصوصی هستند. مهندس مهدیپور همچنين افزود: که انجمن ارگانیک با هدف اشتغالزايی برای دانشآموختگان کشاورزی، مهندسی نمودن کشاورزی و کاهش بسیاری از هزینهها، گواهی بینالمللی را در مواردی که فرآیند بومی و ملی بوده و محصول به مصرف داخلی میرسد توصیه نمیکند و برای چنین محصولاتی، گواهیهای ملی صادر میشود. اما در مورد محصولات صادراتی، توصیه میشود که بر اساس بازار مورد نظر، گواهی همان کشور یا منطقه دریافت گردد. به اعتقاد وی، کشاورزی فعلي ما به دلیل وابستگی بالا به نهادهها، مهندسی نیست و کشاورزی ارگانیک با اصول و چارچوبهای خاص خود میتواند در بهبود این روند و کاهش وابستگی به نهادههای خارج از مزرعه کمک شایانی نماید. وی بر اهمیت این مسئله خصوصاً برای محصولاتی نظیر انار و انگور، که به طور طبیعی و به دلیل مناسب بودن محیط، با اقلیم ایران سازگاری یافته و گرایش غلط و رایج استفاده از مواد شیمیايی میتواند این محصولات پاک را نیز آلوده کند، تاکید نمود.
رونمايي از برند ارگانيك
وی به رونمايی از برند ارگانیک ایران در سال گذشته، در همایشی با حضور بزرگان ارگانیک دنیا در محل اتاق ایران و اعطای مجوز بکارگیری نشان برند ایران به 5 واحد تولید محصول در کشور اشاره نمود. و گفت: در حال حاضر 25 محصول کشاورزی ارگانیک یا در حال گذار به ارگانیک، در کشور تولید میشود و اگرچه هنوز محصول دامی ارگانیکی در کشور تولید و صاحب برند نشده است، اما اقدامات صورت گرفته در زمینه تولید عسل و دام ارگانیک در مراحل پایانی است. گلاب، اسانس گل، کنسانتره انار و انگور، آب انار و انگور ازجمله محصولات ارگانیک صادراتی کشور میباشد و در زمینه زعفران و با توجه به پتانسیل بالای کشور و وجود رقبایی همچون هندوستان جای کار فراوانی وجود دارد.
انجمنهاي استاني ارگانيك
وی تشکیل انجمنهای استانی در سطح کشور را گامی مثبت در ساماندهی فعالیتهای استانهای مختلف در زمینه ارگانیک دانست و در خصوص نهادههای ارگانیک گفت؛ از آنجا که اساس تولید کشاورزی ارگانیک به ساماندهی نهادههای ارگانیک در هر منطقه وابسته است و در کشورهايی نظیر آلمان، سوئیس و اتریش، دسترسی به نهادههای ارگانیک مجاز و شناسایی آنها از طریق دفترچههایی برای کشاورزان تسهیل گردیده، انجمن ارگانیک، ایران نیز با همکاری تولیدکنندههای نهادههای ارگانیک که محصولات آنها مورد تأیید و گواهی قرار گرفته و اکثرا عضو انجمن نیز میباشند، به معرفی نهادهها به همراه تقسیمبندی آنها در سایت انجمن اقدام نموده است.
سيستم كنترل ICS
وی با توجه به این موضوع که اکثر بهرهبرداران کشور، داراي مزارع و باغهاي کوچکی هستند به امکان استفاده از سیستمی تحت عنوان سیستم کنترل داخلی یا ICS و دریافت گواهی گروهی برای گروهی از کشاورزان که به صورت تعاونی وجود دارند یا زیر مجموعه کارخانههای فرآوری هستند اشاره کرد و گفت: با استفاده از این سیستم، حتی امکان ساماندهی تعاونیها، فرآوریها و حتی واحدهای عرضه بزرگ مثل فروشگاههای محصولات ارگانیک نیز وجود دارد. وی با اشاره به شناسايی عرصههای طبیعی، نظیر 15000 هکتار پسته وحشی در عرصه طبیعی سرخس، که به عنوان محیطی بکر گواهینامه دریافت نموده است، بر عملکرد مثبت الزامات کشاورزی ارگانیک در حفظ و پایداری چنین عرصههائی تاکید نمود.
تخلفات در زمينه ارگانيك
انجمن ارگانیک ایران طبق تفاهنامهای با سازمان حمایت از مصرفکنندگان، به کلیه تخلفات گزارش در زمینه ارگانیک نیز رسیدگی میکند و تاکنون با پیگیریهای صورت گرفته از سوی این انجمن، از بسیاری سودجويیهای صورت گرفته توسط برخی واحدهای تولیدی بزرگ تخممرغ، ادویهجات و... جلوگیری شده است. وی اشارهای نیز به دیگر فعالیتهای انجمن، از جمله اطلاعرسانی، مشاوره و برگزاری کارگاههای مختلف در راستای ارتقاء سطح آگاهی علاقهمندان به مبحث ارگانیک داشت. دبير انجمن در پایان گفت: با توجه پتانسیل بالای کشور و تلاشهای خوب صورت گرفته در زمینه نظاممند نمودن تولیدات ارگانیک در کشور، فرهنگسازی و شناساندن بهتر مبحث ارگانیک در جامعه بسیار ضروری است. همچنین شناخت دقیق مقوله ارگانیک، برای اجتناب از موازیکاریها و اتلاف سرمایههای کشور برای برنامهریزان و سیاستگذاران کشور بسیار حائز اهمیت است. این برنامهریزیها در نهایت باید در جهتي باشد که به بهبود فضای کسب و کار و فعالیت بخشهای خصوصی كمك كند، و در نهايت به اشتغال گروههای مختلف، اعم از دانشآموختگان کشاورزی، تولیدکننده نهادهها و... و نیز، بالا رفتن دانش فنی در کشاورزی کشور بينجامد. به گفته وی برگزاری نمایشگاههای بینالمللی در داخل کشور و نیز حمایت از حضور تولیدکنندگان ایرانی در نمایشگاههای بینالمللی خارجی میتواند گامی ارزشمند در شناساندن محصولات ارگانیک ایرانی در دنیا باشد.
با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از ماهنامه دام و کشت و صنعت، تاریخ 25 خرداد 94 ، کد مطلب: 1939: www.iranagrimagazine.com
ثبت یک شرکت که محصول ارگانیک را از کشاورز میخره. (این محصول را قبلا خودش گواهی ارگانیک داده). و با بارکد و QRcode میده توی بازار. به صورتی که مصرف کنندگان با اسکن کردن اون کد متوجه بشن این محصول کجا تولید شده کی تولید شده و تاریخ مصرفش کی تموم میشه و ...... البته این کار نیاز به یک سایت داره که کشاورزان با مشخصات دقیق و موقعیت زمین و مشخصات محصولشون در اون ثبت نام کنند و بهشون نام کاربری و کلمه عبور داده بشه. تا محصولات را ویرایش کنند و قیمت بزنند و در خواست گواهی ارگانیک بدهند و ...
سود دهی:
صدور گواهی ارگانیک
دریافت پول از کشاورز بابت معرفی محصولش
دریافت پول بابت انتقال کالا از مزرعه تا مغازه دارها
انتقال محصول از طریق کانال اختصاصی خودشون و حذف واسطه ها
امکام فروش گرونتر محصول چون ارگانیک تولید شده
احتمال داره این ایده در کشور بتونه توزیع محصولات کشاورزی را متحول کنه. پس خیلی کاربردیه
تازه میشه با انجمن ارگانیک کشور هم ارتباط داشت و یک شعبه ازشون گرفت. برای صدور مجوز کار راحت تر میشه
لطفا قبل از اینکه کسی این کار را ثبت کنه یا ازش سو استفاده بشه انجامش بدین چون هرکسی این کار را انجام بده میتونه انحصار این را را هم ثبت کنه