پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۵۵۴۷۶
تاریخ انتشار : ۲۴ اسفند ۱۳۹۵ - ۲۲:۴۳
استاندار حمص در حالی از امضای توافق و برقراری آتش بس در محله «الوعر» خبر داد که این توافق بازتاب میدانی و سیاسی متعدد و تاثیرگذاری بر تحولات سوریه خواهد گذاشت.
شعار سال: در سوریه، سرانجام پس از کش و قوس‌های فراوان «طلال برازی»، استاندار حمص از امضای توافق آتش‌بس در محله «الوعر» خبر داد.

بر اساس توافق مذکور، معارضان مسلحی که مایل به پیوستن به روند آشتی ملی و بر زمین گذاشتن سلاح نیستند، از هفته آینده به همراه خانواده‌هایشان این محله را به مقصد شمال سوریه ترک خواهند کرد.


موقعیت محله الوعر در شهر حمص

برخلاف توافقات حاصل شده با گروه‌های تروریستی در مناطق دیگر، این بار ادلب مقصد، عناصر مسلح الوعر نخواهد بود. اگرچه تاکنون هیچ‌ یک از طرف‌های امضا کننده توافق درباره مقصد تروریست‌ها سخنی نگفته‌اند، اما برخی از فعالان فضای مجازی از شهر «جرابلس»، در ریف شمال شرقی استان حلب سخن گفته‌اند.

این سومین توافق آتش‌بس امضا شده بین ارتش سوریه با گروه‌های تروریستی مستقر در محله الوعر، با هدف تخلیه این محله و پاکسازی آن عناصر تررویستی است.

اولین توافق آتش‌بس در محله الوعر به دسامبر سال 2015 میلادی باز می‌گردد که قرار بود، 720 معارض و تروریست مسلح به همراه خانواده‌های خود این محله را ترک کنند، ولی با کارشکنی تروریست‌ها این توافق ناتمام ماند.

دومین توافق اکتبر سال گذشته میلادی حاصل شد و براساس توافق با ارتش سوریه شماری از محله الوعر خارج شدند، ولی شماری دیگر باز هم از خروج خودداری کردند.


نقشه محله الوعر که به دو بخش اصلی قدیم و جدید تقسیم می‌شود

این درحالی است که به موجب توافق به دست آمده و آتش‌بس جاری از سال 2014 در شهر حمص، عناصر مسلح می‌بایست از تمام مناطق و محله‌های شعر حمص خارج شده و آن را به ارتش و نیروهای مسلح سوریه تحویل می‌دادند، اما با عقب‌نشینی و سنگر گرفتن در چند منطقه معدود از الوعر از تحویل آن به نیروهای سوریه امتناع و همچنان کنترل آنها را در دست داشتند.

ریشه تاریخی الوعر

شهر حمص،‌ مرکز استانی به همین نام که در مرکز سوریه واقع شده، سومین شهر بزرگ سوریه پس از دمشق و حلب به شمار می‌آید. فرانسوی‌ها طی جنگ جهانی دوم به جنبش مقاومتی که از دل جوانان و مردان این شهر به مبارزه و مقاومت در برابر نازی‌ها و حکومت ویشی برخاست، لقب «الماکی» (maquis) دادند.

این لقب به گروه‌هایی داده می‌شد که قدرت مبارزه در مناطق سخت و دشوار جغرافیایی از جمله بیشه‌زارها و بوته‌زارهای انبوه و راه‌های صعب العبور را داشته باشند و بالطبع لازمه کسب پیروزی در این مناطق، داشتن شناخت دقیق از منطقه بود که اهالی حمص از آن کاملا بهره‌مند بودند.


پوشش گیاهی و بافت طبیعی استان حمص

از آنجا که در سوریه مرسوم بود، به چنین رزمندگان و گروه‌های مقاومتی لقب «الوعر» داده شود، بنابراین رزمندگان مقاومت شهر حمص به «اهل الوعر» یا همان «ماکیزار» فرانسوی‌ها معروف شدند و این نام در طول تاریخ با آنها همراه بود تا به دست ما رسید.

یکی از مهمترین ویژگی‌های اهل الوعر ساخت مراکز و تاسیسات نظامی و پناهگاه‌های سری در این بیشه‌زارها انبوه بود تا این شاخص‌های جغرافیایی مامن و پناهگاه مبارزان سوری در برابر حملات دشمن باشد.

اهمیت و کارآمدی این مانع جغرافیایی در زمان جنگ به حدی بود که خیلی زود به عنوان یکی از کارآمدترین راهبردهای دفاعی وارد دانش نظامی روز شود.

جزئیات توافق آتش‌بس

طلال البرازی، استاندار حمص با اشاره توافق به دست آمده، گروه‌های مسلح مستقر در محله الوعر که مایل به زمین گذاشتن سلاح نیستند، تحت نظر و با همکاری دفتر آشتی ملی روسیه به مناطق مشخص شده،‌ منتقل شوند.

استاندار حمص درباره روند خروج این افراد نیز توضیح داد: عناصر مسلح تحت نظر نیروهای پلیس و صلیب سرخ در چندین نوبت که برآورد شده 6 تا 8 هفته طول خواهد کشید، با خانواده‌ها و بستگان خود به سمت شمال سوریه حرکت می‌کنند.


شبکه تونل‌های زیرزمینی گروه‌های تروریستی در حمص

البرازی با بیان اینکه دستیابی به توافق و برقراری آتش‌بس با گروه‌های مسح الوعر به تنهایی یک پیروزی بزرگ محسوب می‌شود،‌ با این حال پیروزی واقعی را در بازگشت حاکمیت دولت، برقراری امنیت و نابودی تروریست‌ها در سراسر کشور عنوان کرد.

استاندار حمص تاکید کرد: حمص قلب تپنده سوریه خواهد بود و انسجام و وحدت اهالی آن ضمانتی ملی برای مردم و دولت و ارتش سوریه به شمار می‌آید.

توافق الوعر، توافقی متمایز

هنوز یک هفته از اجرای توافق «داریا»، در ریف دمشق و پاکسازی این شهر از عناصر مسلح و انتقال آنها به ادلب نگذشته بود که زمزمه‌های از سرگیری مذاکرات برای دستیابی به توافق آتش‌بس و پایان محاصره در منطقه الوعر، آخرین پایگاه گروه‌های مسلح در حمص به گوش رسید.

اما آنچه ارتش سوریه در نظر داشت، با دستیابی به توافق در محله الوعر به آن دست یابد، با آنچه در شهر داریا به آن دست یافته بود، تفاوت بسیار داشت، از جمله اینکه امضای توافق الوعر، به معنای آزادی شمار زیادی اهالی این محله بود که مدت‌هاست گروه‌های تروریستی و عناصر مسلح آنها را به گروگان گرفته بودند.

با توجه به بندهای جای داده شده در توافق بیش از 70 درصد افراد مسلح، سلاح‌ خود را به ارتش سوریه تحویل داده و پس از رسیدگی به وضعیت آنها در دستگاه‌های ذیربط، مسئولیت اداره محل و مقابله با گروه‌های تروریستی تکفیری مانند داعش به آنها سپرده خواهد شد.

با امضای توافق و برقراری آتش‌بس در محله الوعر، شهر حمص به طور کامل و تمام از وجود عناصر مسلح و گروه‌های تروریستی پاکسازی خواهد شد و این به معنای رهایی اهالی محله الوعر از محدودیت‌های اعمال شده از سوی گروه‌های مسلح در تردد به مناطق دیگر شهر است.



موقعیت استان حمص در نقشه سوریه

اهمیت توافق و بازتاب‌های آن

شهر و استان حمص برای دولت و ارتش سوریه به این جهت که از لحاظ جغرافیایی در مرکز سوریه قرار گرفته و ارتباط دهنده استان‌‌های شمالی به استان‌های جنوبی این کشور می‌باشد، اهمیت بسیاری دارد.

سیطره کامل ارتش سوریه بر حمص به معنای قطع ارتباط مهمترین و اصلی‌ترین راه‌های ارتباطی بین گروه‌های تروریستی مستقر در جنوب با گروه‌های تروریستی فعال در شمال سوریه است که تاثیر بسزایی بر نتیجه نبردهای جاری در محورهای مختلف عملیاتی دارد.

از سوی دیگر، حمص حلقه ارتباطی دمشق و مناطق مرزی شرق لبنان از جمله عرسال است که اصلی‌ترین پایگاه امدادرسانی و لجستیکی گروه‌های تروریستی از جمله داعش و جبهه النصره در آن سوی مرزهاست و قطع این ارتباط کمک بسیاری به بهبود شرایط امنیتی در مناطق مرزی شرق لبنان و پایتخت سوریه خواهد کرد.


موقعیت شهر حمص در نقشه سوریه

این درحالی است که شهر و استان حمص از سمت غرب دارای مرزهای مشترک با منطقه ساحل سوریه است که از ابعاد مختلف منطقه‌ای حیاتی برای نظام سوریه شمرده می‌شود.

اول آنکه، اغلب ساکنان منطقه ساحل سوریه علوی هستند، یعنی هدف اصلی و اول گروه‌های تروریستی و تکفیری جهت ضربه زدن و براندازی نظام در سوریه.

دوم آنکه، منطقه ساحل در حال حاضر تنها راه ارتباطی نظام سوریه با دنیای خارج است که از طریق آن نیازهای مختلف کشور را تامین می‌کند.

سوم آنکه، حمص پل ارتباطی دمشق با منطقه ساحل است و سیطره گروه‌های تروریستی بر حمص به معنای قطع این ارتباط و محاصره دمشق است.

این درحالی است که از دست دادن کامل حمص ضربه روحی و معنوی بزرگی به گروه‌های مسلح سوری می‌زند. چون بنابر ادعای این گروه‌ها جرقه‌های ناآرامی‌ها و بحران سوریه از این شهر زده شد، لذا از نگاه آنها حمص «پایتخت انقلاب» مورد ادعای آنهاست و از دست دادن کامل آن، به صورت رسمی و عملی شکست انقلاب آنها در سوریه را رقم می‌زند.

با اندکی تلخیص و اضافات، برگرفته از خبرگزاری فارس، تاریخ انتشار: 24 اسفند 1395، کد مطلب: 13951224000431، www.farsnews.com

اخبار مرتبط
برگزیده ها
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین