پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۴۵۲۱۳
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۰۹ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۰
برهان ریاضی، کارشناس و متخصص محیط زیست می‌گوید که مشکل کشور ما آب نیست، مشکل مدیریت منابع آب است.
شعارسال: عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد درباره اینکه در دوره کم‌آبی، چقدر امکان شیرین کردن و انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان وجود دارد؟ گفت: به طور کلی برداشت آب از دریاها از نظر محیط زیستی کار درستی نیست چراکه این کار مستلزم این است که شورابه‌ها دوباره به آنها بازگردانده شود که اثر محیط زیستی خوبی ندارد. وقتی آب را شیرین می‌کنیم، باید املاح آن به دریاها برگردانده شود که آثار نامطلوب خودش را به همراه دارد. اما باید توجه کرد این کار اکنون که تمام کشورهای حاشیه خلیج فارس، بخش عمده آب را از همین راه تامین می‌کنند، تاحدودی توجیه‌پذیر می‌شود که ما هم از این سفره استفاده کنیم البته باید مراقبت‌های محیط زیستی لازم را به عمل بیاوریم مانند اینکه تلاش کنیم شورابه‌ها را به عمق بیشتری از آب دریا برگردانیم.

انتقال آب دریای عمان به استان‌های دور امکان‌پذیر نیست

ریاضی تاکید کرد:‌ راهکار این است که از دریای خزر که یک دریاچه بسته است آب برداشت نکنیم اما از آب دریای عمان می‌توان استفاده کرد. ما ساحل طولانی در کنار دریای عمان داریم و در همین منطقه شهرها و استان‌هایی مانند هرمزگان و بلوچستان قراردارند که با مشکلات کم‌آبی شدیدی مواجه‌اند، بنابراین می‌توان آب دریای عمان را شیرین کرد و به این استان‌ها فرستاد اما این راهکار برای شهرهای دورتر پاسخگو نیست.

اگر مدیریت آب نداشته باشیم، شرایط بحرانی‌تر می‌شود

این متخصص محیط زیست همچنین با بیان این که کشور ما در منطقه خشکی قرار دارد و نباید از خشکسالی و کم‌آبی تعجب کنیم، افزود: ما در کمربند خشک کره زمین قرار گرفته‌ایم و کم‌بارشی خصلت ذاتی این منطقه است، به جای اینکه از این وضع تعجب کنیم، باید تلاش کنیم با مدیریت صحیح، با آن کنار بیاییم. اما متاسفانه مدیریت صحیحی تا کنون اعمال نشده است و همانطور که می‌بینید هرچه آب‌های زیرزمینی هم داشته‌ایم، از بین رفته است. اینها همه ناشی از سوءمدیریت است که اگر ادامه پیدا کند شرایط بحرانی‌تر هم خواهد شد.

مدیریت آب را مبتنی بر سدسازی کرده‌ایم

ریاضی تاکید کرد: غفلت ما از وضع کشورمان و تصمیم‌های اشتباه باعث شد امروز این نتیجه را شاهد باشیم، در حالی که در بسیاری از مناطق که حتی خشک‌تر از کشور ما هم هستند، این خشکی تبدیل به بحران نشده است. در منطقه آریزونا در آمریکا که کاملا بیابانی است از این وضع تولید ثروت می‌کنند به این دلیل که راهکارهای منطبق با اقلیم در نظر گرفته شد. این در حالی است که ما که کشورمان به طور متوسط 230 میلی‌متر بارش و 2.5 متر تبخیر و حتی در بعضی قسمت‌ها چهار متر تبخیر داریم، مدیریت آب را مبتنی بر سدسازی کردیم و نتیجه این شد که آب‌های ذخیره شده تبخیر شود.

آب‌های زیرزمینی به سادگی جایگزین نمی‌شوند

این استاد محیط زیست ادامه داد: در گذشته‌های دور، مدیریت آب به شکل قنات بود و آب‌ها را زیر زمین نگه می‌داشتند اما ما از این تجربه استفاده نکردیم و در حالی که باید اجازه می‌دادیم آب بارش به زمین نفوذ و سفره‌های زیرزمینی را پرآب کند، با چرای بی‌رویه دام و نابود کردن پوشش‌های گیاهی، کاری کردیم این آب‌ها روانه و در ادامه تبخیر شوند. حالا به این وضع رسیده‌ایم که حتی آب‌های فسیلی هم استفاده شده است در حالی که آب‌های زیرزمینی به سادگی جایگزین نمی‌شوند.

این استاد دانشگاه با اشاره به این که اگر مدیریت صحیحی وجود داشته باشد، با خشکسالی می‌توان مقابله کرد، گفت:‌ در دوره‌ای که باران کمی داریم و در برخی مناطق تنها 50 میلی‌متر باران ثبت شده است، به جای اینکه از کشورهایی الگو بگیریم که وضع مشابه ما داشته‌اند، برای کاشت گیاه و شیوه‌های مصرف آب از کشورهایی الگوبرداری کرده‌ایم که وضع اقلیمی آنها با ما تطابق و تناسبی ندارد که این رویه باید مورد اصلاح قرار بگیرد.

شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات بر گرفته از خبرگزاری پانا ، تاریخ انتشار: 9 مرداد 1397 ، کدخبر: 840947 ، www.pana.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۹
0
0
کاملا موافقم اگه مدیریت درست بشه دیگه نیاز به این کارا نیست
ن.ف83
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۱
0
0
اخه کدوم ادم عاقلی وسط کویر کارخانه تولید فولاد میزنه و توی اصفهان کشت برنج میکنه؟
س.د76
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین