شعارسال: تولید محصولات ارگانیک بهعنوان
یکی از راهبردهای افزایش ارزشافزوده غیرنفتی همواره در کشورهای مختلف دنبال میشود
که در ایران با توجه به حجم بالای تولیدات بهویژه در بخش کشاورزی، میتوان از این
فرصت برای حضور در بازارهای جهانی بهخوبی بهره برد. تولید ارگانیک را میتوان بهعنوان
یکی از بسترهای محرک اقتصاد مقاومتی دانست؛ چراکه حضور در بازارهای جهانی و تأمین نیاز
داخل از مؤلفههای اثربخش این نوع تولید است. بنابر آخرین آمار موجود 172 کشور جهان
در شمار تولیدکنندگان محصولات کشاورزی ارگانیک قرار دارند و تا سالهای پیشین بخش قابلتوجهی
از محصولات ارگانیک کشور به نقاط مختلف دنیا صادر میشد. آلمان در تولید گندم، حبوب
و گوشت، آمریکا در حوزه محصولات لبنی و پروتئین، کشورهای حاشیه مدیترانه در زیتون
و کشورهای حوزه آمریکای لاتین نیز در بخش علوفه با راهبرد ارگانیک سرمایهگذاریهای
بالقوهای داشتهاند. خرما، کشمش، انار و گلمحمدی
ازجمله محصولات اولویتدار تولید ارگانیک کشور محسوب میشوند که در استانهای مختلف
کشور تولید و به بازار مصرف عرضه میشوند. محصولات ارگانیک بدون هرگونه افزودنی، نگهدارنده،
رنگهای مجاز خوراکی، طعمدهندهها و مونوسدیم گلوتامات تولید شده و کشاورزان فعال
در این حوزه برای افزایش رشد گیاهان و تغذیه خاک از کودهای طبیعی و کمپوست استفاده
میکنند. استفاده از محصولات ارگانیک ابتلا به بیماریها و آلرژی در انسان را کاهش
میدهد. تحقیقات نشان داده که محصولات کشاورزی ارگانیک سطوح پایینتری نیترات دارند؛
زیرا مقادیر بالای نیترات خطر ابتلا به انواع سرطان در انسان را افزایش میدهد. به
گفته کارشناسان حوزه کشاورزی، بهدلیل عدم استفاده از سموم و کودهای شیمیایی در محصولات
ارگانیک میزان تولید این محصولات نسبت به محصولات غیرارگانیک 27 درصد کاهش مییابد
که این مهم افزایش قیمت این محصولات را بههمراه دارد. این کارشناسان معتقدند افزایش
قیمت محصولات ارگانیک، فاصله شاخصهای کیفی تولیدات با استانداردهای جهانی و از سوی
دیگر نبود اطلاعات کافی در جامعه مصرف، فروش این محصولات را با مشکل مواجه کرده و نبود
تثبیت بازار نیز به یکی از مشکلات تولیدکنندگان محصولات ارگانیک تبدیل شده که باید
با فرهنگسازی و معرفی مزایای این محصولات زمینه رونق بیشتر در کشور فراهم شود. مدیر
باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی در اینخصوص گفت: 340 هکتار پسته و 130 هکتار
محصول انار در این استان تاکنون توانستهاند مجوزهای تولید محصولات ارگانیک را دریافت
کنند. علیاصغر زارعی افزود: 500 تن پسته و یکهزار و 950 تن انار سالانه بهصورت ارگانیک
در این اراضی تولید و به خارج از کشور صادر میشود. وی ادامه داد: تولیدکنندگان محصولات
باغی برای کسب مجوز تولید محصولات ارگانیک باید به مدت سهسال با نظارت و زیرنظر شرکتهای
مجاز داخلی و خارجی که از استانداردهای تولید این محصولها برخوردار هستند، فعالیت
کنند. مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: محصولاتی که توسط
شرکتهای خارجی مجوز تولید محصول ارگانیک دریافت میکنند میتوانند محصولات خود را
بدون محدودیت و بازرسی به این کشورها صادر کنند. مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی
استان مرکزی گفت: تولیدکنندگان پسته و انار استان مرکزی تاکنون توانستهاند با رعایت
استانداردهای لازم زیرنظر شرکت BCF آلمان محصولات ارگانیک
تولید و بهصورت مستقیم به این کشور صادر کنند. زارعی خاطرنشان کرد: تولیدکنندگانی
که بتوانند مجوز تولید محصولات ارگانیک را از شرکتهای مجاز دریافت کنند، بهصورت سالانه
توسط این شرکتها مورد ارزیابی قرار میگیرند. وی افزود: 200 هکتار از باغهای انار
و پسته استان مرکزی نیز در دوران گذار (فعالیت سهساله زیرنظر شرکتهای مجاز تولید
محصولات ارگانیک) برای دریافت مجوز تولید محصولات ارگانیک هستند. مدیر باغبانی سازمان
جهاد کشاورزی استان مرکزی افزود: حمایت از تولیدکنندگان محصولات ارگانیک از برنامههای
اولویتدار سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی بوده و این سازمان آمادگی دارد اعتبارات
و مساعدتهای لازم را با تولیدکنندگان این محصولات داشته باشد. مدیرکل دامپزشکی استان
مرکزی نیز در این نشست گفت: محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که در طول زنجیره تولید
آنها از هیچگونه مواد افزودنی، سموم و داروها استفاده نشده و غذا و مواد مصرفی تولید
این محصولات باید عاری از میکروب و آنتیبیوتیک باشد. محسن شانقی افزود: در تولید محصولات
ارگانیک آب و خوراک دام و طیور در طول زنجیره تولید تحت کنترل بوده و برای پرورش و
تولید این محصولات تنها از جیره غذایی طبیعی استفاده میشود. وی ادامه داد: تولید مرغ
بدون آنتیبیوتیک از مهمترین برنامهها و سیاستهای سازمان دامپزشکی برای بهبود کیفیت
فرآوردههای خام دامی و تولید غذای سالم در راستای تأمین امنیت مواد غذایی است. وی
ادامه داد: جلوگیری از ایجاد مقاومت آنتیبیوتیکی در طیور و انسان، کاهش طول دوره پرورش،
افزایش کیفیت گوشت (طعم و مزه)، افزایش تعداد دوره پرورش در طول سال، افزایش تعداد
جوجهریزی در واحد، جلوگیری از بیماریهای طیور و افزایش درآمد ملی و صادرات را بهدنبال
دارد. مدیرجهاد کشاورزی شهرستان ساوه نیز در اینخصوص گفت: 650 هزار تن انواع محصولات
کشاورزی در این شهرستان تولید میشود که 20 درصد این محصولات را محصولات ارگانیک تشکیل
میدهند. حسن شریفی افزود: 70 نوع محصولات کشاورزی در شهرستان ساوه تولید میشود که
حدود یکچهارم این محصولات بهصورت ارگانیک است. وی ادامه داد: 60 درصد تولید انار
و برخی محصولات ازجمله گندم، جو، بادام، گوجه سبز، گردو، بادام و انگور بهصورت ارگانیک
تولید و به تهران و استانهای همجوار ارسال میشود. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ساوه
گفت: میزان تولید محصولات ارگانیک نسبت به محصولات غیرارگانیک حدود 27 درصد کمتر بوده
و برای جبران هزینههای تولید این محصولات گرانتر از محصولات معمولی به بازار عرضه
شود. شریفی افزود: نبود اعتقاد به مصرف محصولات ارگانیک در بازارهای داخلی، افزایش
هزینه تولید محصولات ارگانیک و بالا بودن قیمت این محصولات نسبت به محصولات غیرارگانیک
و نبود بازار از مهمترین مشکلات تولیدکنندگان این محصولات است. استان مرکزی بهعنوان
دومین قطب صنایع مادر تخصصی، چهارمین قطب صنعت کشور محسوب میشود و در زمینه تنوع تولیدات
صنعتی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است. این استان با وجود صنعتی بودن در
زمره 10 استان نخست کشور در بخش کشاورزی است که 90 هزار بهرهبردار شامل 20 درصد شاغلان
استان در این حوزه فعال هستند.670 هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی
وجود دارد که 2/1 درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال میشود.
این استان رتبه چهارم تولید بچه ماهی قزلآلا، رتبه اول در تنوع تولید گل و گیاهان
زینتی، رتبه دوم تولید گلها شاخه بریده، رتبه سوم در تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه
دوم سطح زیرکشت و تولید انار کشور، رتبه ششم تولید پسته، مقام هشتم تولید گلمحمدی،
مقام نهم در تولید انگور، رتبه سوم در تولید لوبیا و رتبه پنجم در تولید جو را به خود
اختصاص داده است. استقرار ایستگاه انار ساوه، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه
ملی تحقیقات لوبیای خمین، وجود شعبه ششم تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، وجود ایستگاه
تحقیقات ماهیان زینتی و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نیز از ظرفیتهای علمی
و تحقیقاتی استان مرکزی است.
سوتیتر: مدیر باغبانی سازمان
جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: 200 هکتار از باغهای انار و پسته استان مرکزی در دوران
گذار (فعالیت سهساله زیرنظر شرکتهای مجاز تولید محصولات ارگانیک) برای دریافت مجوز
تولید محصولات ارگانیک هستند
شعارسال، با اندکی تلخیص و
اضافات بر گرفته ازسایت خبری سبزینه ، تاریخ انتشار:27 فروردین 1398 ، کدخبر: 65136،www.sabzineh.org