۲۵ تا ۳۰ درصد مرغداران حاضر به جوجهریزی در واحدهای خود نیستند
عضو کانون سراسری مرغداران گوشتی کشور هم در گفتوگو با «سبزینه» با اعلام اینکه مرغ 40 درصد پروتئین مورد نیاز مردم را تأمین میکند، گفت: این درصد آماری نشان میدهد که مرغ چه جایگاه پراهمیتی در تأمین پروتئین سبد خانوار ایرانی دارد و هر مشکلی در صنعت مرغداری میتواند چه نتایجی به دنبال داشته باشد. برومند چهارآیین تصریح کرد: با توجه به مشکلات تأمین نهادههای دامی و نگرانی و تردید مرغداران در تأمین کنجاله سویا، ۲۵ تا ۳۰ درصد مرغداران حاضر به جوجهریزی در واحدهای خود نیستند. وی در ادامه با انتقاد از نحوه توزیع نهادههای دام و طیور از سوی شرکت پشتیبانی امور دام گفت: براساس تصمیم اخیر مسئولان دولتی، تولیدکنندگانی که قصد دریافت کنجاله سویا و ذرت با نرخ مصوب از پشتیبانی امور دام را دارند، باید از وزارت جهاد کشاورزی معرفینامه دریافت کنند که این مهم تولیدکنندگان را با مشکلاتی در تأمین نهادهها روبهرو کرده است. عضو کانون سراسری مرغداران گوشتی کشور از افزایش قیمت مرغ در ماه رمضان خبر داد و گفت: با استمرار سیاست فعلی در مورد نهادههای دام و طیور و کاهش جوجهریزی، بدون تردید قیمت مرغ در ماه رمضان افزایش مییابد. چهارآیین با انتقاد از واردات مرغ به کشور افزود: با توجه به آنکه زیرساخت تولید مرغ در کشور دو برابر ظرفیت تولید فعلی است، از این رو واردات مرغ ضربه مهلکی به تولید وارد میکند.
نهادههای دامی در بازار همچنان دو نرخی است
عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی نیز با انتقاد از این مسأله که نهادههای دامی در بازار همچنان دو نرخی است، تصریح کرد: هماکنون هر کیلو ذرت با نرخ یکهزار و ۷۰۰ تا یک هزار و ۸۰۰ و کنجاله سویا چهار هزار و ۵۰۰ تا پنج هزار تومان در بازار آزاد به مرغداران عرضه میشود که این امر به افزایش هزینههای تولید دامن زده است. عظیم حجت افزود: توزیع نهاده با نرخ مصوب از سوی پشتیبانی امور دام کل نیاز مرغداران را پوشش نمیدهد.
افزایش قیمت نهادهها در بازار
عضو اتحادیه دامداران نیز در گفتوگو با «سبزینه» با انتقاد از وضعیت توزیع نهادههای دامی در کشور گفت: دولت نظارت درستی بر سامانههای توزیع نهادهها در مراکز استانها ندارد و این موضوع باعث سوءاستفاده دلالان از وضعیت موجود شده و در نتیجه نهادهها بیش از قیمتهای مصوب به دامداران فروخته میشود. امینی در خصوص وضعیت بازار نهادههای دام گفت: طی چند ماه اخیر به دلیل نظارت ناقص دولت بر سامانههای توزیع نهادهها، مشکلات بسیاری گریبانگیر دامداران شده است. این کارشناس حوزه دام تصریح کرد: تا پیش از جهش نرخ ارز نحوه توزیع نهادههای دام در کشور مشکل آنچنانی نداشت؛ اما در برهه کنونی به دلیل شرایط حاکم بر اقتصاد دچار اشکالاتی شده است. در حال حاضر نهادهها پس از واردات و توزیع در مراکز استانها، با قیمتهای مصوب دولت به دست دامداران نمیرسد.
مشکلی در توزیع نهادهها نداریم
در حالی که مرغداران و دامداران کشور از توزیع نهادهها گله دارند، اما مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام نظر دیگری دارد. حمید ورناصری در گفتوگو با «سبزینه» اظهارداشت: در حال حاضر ما 30 استان، 30 اتحادیه و بیش از 25 هزار مرغدار داریم که باید برای آنها یک جامعه نمونه قابل تعمیم به کل جامعه آماری در نظر بگیریم تا امکان اظهار نظر درست وجود داشته باشد. ورناصری تصریح کرد: سیاست دولت همواره حمایت از تولید داخلی است و نهادههای اساسی مانند کنجاله سویا، ذرت و جو همچنان با قیمتهای تنظیم بازاری در اختیار اتحادیهها و تشکلهای استانی و در نهایت تولیدکنندگان دام و طیور قرار میگیرد. وی به تخلفات برخی دامداریها در فروش سهمیه علوفه دولتی به دلالان اشاره کرد و گفت: نمیتوانیم بر تصمیمهای برخی دامداران که فعالیت تولیدی دارند، اما سهمیه دولتی خود را به دلالان میفروشند، نظارت خاصی داشته باشیم. ورناصری در ادامه با بیان این که در مقاطعی مسائل و مشکلاتی در برخی از استانها در خصوص توزیع نهادهها ایجاد شد، اظهار کرد: مسائل و مشکلات پیش آمده در این استانها و به طور کلی نوسانات قیمتی نهادههای دامی درازمدت نبود و در سریعترین زمان رفع شد. وی در ادامه یادآور شد: در حال حاضر این امکان وجود دارد که یک مرغدار یا یک اتحادیه به دلیل محدودیتهایی که خودش دارد، امکان بهرهمندی از نهادههای دامی شرکت پشتیبانی امور دام را نداشته باشد. ورناصری با بیان اینکه دستورالعمل ابلاغی به استانها بسیار شفاف است، افزود: در این ابلاغیه به روشنی آمده است مرغدارانی که امکان تأمین مرغ گرم را دارند، میتوانند با امضای قرارداد با شرکت پشتیبانی امور دام به ازای هر کیلوگرم مرغ سه کیلوگرم کنجاله سویا و چهار کیلوگرم ذرت با قیمت دولتی دریافت کنند. آن مرغدارانی که جوجه در سالن دارند و تمایلی به انعقاد قرارداد با شرکت پشتیبانی ندارند هم میتوانند پس از تأیید جهادکشاورزی استان به ازای هر جوجه پرورشی یک کیلوگرم کنجاله سویا و دو کیلو و 200 گرم ذرت با قیمت دولتی دریافت کنند. ورناصری از رصد روزانه تحویل نهادههای دامی با نرخ دولتی برای جلوگیری از تخلفات احتمالی خبر داد و گفت: کارگروههایی در هر استان تشکیل شده که اعضای آن شامل نماینده جهادکشاورزی، نماینده شرکت پشتیبانی امور دام و نماینده اتحادیه تشکل مربوطه در هر استان است که وظیفه رصد میزان تحویل نهادههای دامی را بر عهده دارند. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام تأکید کرد: در رصد تحویل نهادههای دامی به متقاضیان مواردی مانند مشخصات تحویل گیرنده نهادهها، میزان تحویل نهادهها، قیمت نهادههای تحویلی، تعداد جوجه در سالن، مشخصات صادرکننده حواله و مشخصات متقاضی مورد بررسی قرار میگیرد. وی کل نیاز بخش دام و طیور کشور به کنجاله سویا در یک ماه را 200 هزارتن اعلام و تأکید کرد: اگر مقدار کل نیاز کشور به کنجاله سویا را در نظر بگیریم، سطح عرضه کنجاله سویا به مرغداران گوشتی بیش از نیاز آنها بوده است.
به گزارش «سبزینه» تحولات بازار نهادههای دامی در یک سال اخیر به گونهای رقم خورد که قیمت محصولات پروتئینی در برخی اقلام دو تا 5/2 برابر رشد کرد. این شرایط باعث شد در نیمه دوم سال گذشته، همپوشانی دولت و بخش خصوصی در قالب نقشه راه شکست تحریم کلید بخورد. کارشناسان دام و طیور معتقدند رشد نرخ نهادههای دامی به دلیل عدم تنظیم سیاست درست بازار در تأمین نهادهها موجب گرانی 40 درصدی قیمت مرغ شد. پیشبینی و برآورد اولیه این بود که قیمت مرغ برای مصرف کننده نهایی به هر کیلوگرم 11 تا 12 هزار تومان برسد، اما دست واسطهها و دلالان در قیمتگذاری و توزیع نهادههای دامی نرخها را به فراتر از انتظار ارتقاء بخشید و کام مردم را تلخ ساخت.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات بر گرفته ازسایت خبری سبزینه ، تاریخ انتشار: 27فروردین 1398 ، کدخبر:65256 www.sabzineh.org،