شعار سال: در ایران دو غول پرفایده و در حال گسترش تلفن همراه وجود دارد که نزدیک بیست سال است در بازار انحصاری بالاترین سودها را به خود اختصاص میدهند. آنها یک بازار مصرف دایمی در ایران دارند که مافوق تصور است. فقط در یک سال سود یکی از شرکتها به نزدیک پنج هزار میلیارد در سال ۹۲ رسیده است و آن دیگری نیز در همین حدود در بازار ایران صرفه داشته است.
ما از سود خالصی میگوییم که این شرکتها فقط در خدمات اپراتوری داشتهاند و نزدیک پانزده تا بیست سال از این سود بهرهمند شدهاند. چالش کرونا آزمون خوبی بود که این دو غول بیرقیب در قبال دانشآموزان محروم از تلفن همراه که به همین سبب از تحصیل بازماندند، عکسالعمل نشان دهند. جمعیتی در تخمین حدود ۷۰۰ هزار دانشآموز که فقط با یک ماه اختصاص سود این دو شرکت و واردکنندگان موبایلهای گرانقیمت میتوانستند آن را تامین کنند، اما حتی خودکشی دانشآموزان باعث نشد که وزیر جوان یا مجلس یا هیات دولت این مطالبه را به نمایندگی از دانشآموزان محروم مطالبه کنند.
همه ما اقتصاد سیاسی را میدانیم و تعلق این اپراتورها را به کسانی که دعوی مستضعفان دارند را میشناسیم. فقط این دو غول نیستند که در بازار پرسود و بیرقیب مشغول سوددهی نقد برای صاحبان خویشند. واردکنندگان موبایل و سوداگران قاچاق گوشیها هم میتوانستند، تامینکننده دانشآموزان محروم شوند. آنها نیز معلوم است که وابسته به چه شرکتهای معظمی هستند.
زمانی آقای احمد توکلی درباره سهام یکی از این شرکتها به اختصاص حداکثر ۴۹ درصد در مجلس غوغایی امنیتی به راه انداخت. اما این آیندهنگری کاش وجود داشت که چگونه میشود این دو غول را در خدمت محرومترین بچههای آیندهساز مملکت به خدمت گرفت؟ آنها چگونه گواهینامه ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان را دریافت میکنند وقتی هزاران دانشآموز از خدماتی که آنها میدهند محرومند؟ آیا انحصاری جز از طریق ایشان وجود دارد؟ تفقد به دانشآموزان برای یک ماه اینترنت رایگان هم احتمالا برای گسترش مشتری است، چراکه دانشآموزان حداقل ۹ ماه درگیر شبکه شاد و آموزش مجازی هستند.
نمیدانم این مطالبه را چگونه مجلس یا دولت یا وزیر جوان ارتباطات باید عملی کند و به نمایندگی از بچههای محروم وارد عمل شوند. بیست سال سود نقد در مقابل دو ماه اختصاص این سودها برای تامین گوشی دانشآموزان، معاملهای بیانصاف نخواهد بود. البته اگر اقتصاد سیاسی و لابیها اجازه این امر را بدهد. برای کسانی سود این شرکتها از خودکشی و محرومیت دانشآموزان اهمیت بیشتری دارد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه اعتماد، تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۹، کد خبر: ۱۵۹۸۳۷، etemadnewspaper.ir