پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۱۸۹۳۱
تعداد نظرات: ۱۰ نظر
تاریخ انتشار : ۰۵ دی ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۶
داستان اصلاحات و نهاد اجماع سازشان این روز‌ها قسمت‌های پایانی‌اش را طی می‌کند.
شعار سال: داستان اصلاحات و نهاد اجماع سازشان اگر چه طولانی شده؛ اما این روزها انگار قسمت‌های پایانی را طی می‌‌کند؛ حال باید دید که قسمت‌های پایانی آن تا چه حد خوشایند مخاطبان آن خواهد بود.
 
هفته پیش بود که احمد شریف عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاح طلبان اعلام کرد که جلسه شورای هماهنگی برگزار شد و راهبرد‌های اصلاح طلبان در این جلسه به تصویب رسید که طبق آن قرار است که یک نهاد اجماع ساز برای اصلاح طلبان شکل بگیرد و در جلسات بعدی هم قرار شد درباره جزئیات این راهبرد‌ها بحث‌های بیشتری صورت بگیرد؛ اما تا اینجا شورای هماهنگی جبهه اصلاح طلبان به اضافه ده نفر از چهره‌های ملی قرار است به عنوان نهاد اجماع ساز اصلاح طلبان ایفای نقش کنند که هنوز اسمی برای آن تعیین نشده است.

فرج کمیجانی عضو شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان، هم در توضیح بیشتر این نهاد گفته است: این نهاد دو بخش دارد، بخشی که متشکل از دبیران کل یا نمایندگان ۳۰ حزب حاضر در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات است و بخش دوم ۱۰ شخصیت ملی و البته غیرحزبی را شامل خواهد شد. این نهاد قرار است تصمیم‌گیر نهایی درباره نامزد اصلاحات در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم باشد و با توجه به اهمیت چنین تصمیمی حجت نهاد اجماع‌ساز برای تمام طیف‌های اصلاح طلب باید تمام شود. موضوعی که با توجه به واکنش‌ها به این طرح چندان مسیر راحتی نخواهد داشت.

حکایت نهادی بی نام برای اجماع درونی اصلاحات

روزنامه اصلاح طلب اعتماد هم در این زمینه نوشته است که اصلاح‌طلبان باید نهاد اجماع‌سازی را با عنوان جدید با مشارکت فکری، عملی و اجرایی ۳۰ حزب باهمراهی ۱۰ نفر از شخصیت‌های ملی اصلاح‌طلب به عنوان عضو مشاور تاسیس کنند. اصلاح‌طلبان در مصوبه خود جایگاهی ویژه هم برای رئیس دولت اصلاحات و رهبر این جریان سیاسی در نظر گرفته‌اند. در یکی از بند‌های این مصوبه در تعریف نهاد اجماع‌ساز آمده «جبهه‌ای مرکب از احزاب اصلاح‌طلب که تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ مسئولیت تصمیم‌گیری را در جریان اصلاحات با تایید رئیس دولت اصلاحات عهده‌دار خواهد شد.» از تشریح ساز و کار این جریان که بگذریم حال باید دید که این نهاد تاچه حد می‌تواند راهگشای اصلاح طلبان در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری باشد؟

نهاد اجماع ساز یا اختلاف افکن؟

این نهاد که قرار بود مسئولیت اجماع اصلاحات در انتخابات را برعهده بگیرد؛ انگار هنوز از راه نرسیده موجبات شکاف در این جریان را فراهم آورده و انتقاداتی را متوجه خود ساخته است. برای مثال اسماعیل گرامی مقدم سخنگوی حزب اعتماد ملی رویکرد انتقادی به این مسئله دارد. وی این نهاد را موازی‌کاری با شورای‌عالی سیاست‌گذاری دانسته است.

عیسی چمبر عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان هم در این باره به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: معتقدم همان انتقاداتی که به شورای عالی سیاست‌گذاری وارد بود به این شورا هم وارد است؛ زیرا معلوم نیست که این افراد حقیقی با چه مکانیزمی وارد این شورا شده و چگونه با احزاب هم وزن خواهند شد. در واقع ما در حال باز تولید یک روال غیرشفاف و غیردموکراتیک هستیم که صرفا نام آن را تغییر داده‌ایم که نشان می‌دهد فهم چندانی از مبانی دموکراسی وجود ندارد، فقط نام این نهاد از شورای عالی به نهاد اجماع ساز اصلاح طلبان تغییر کرده است.

آخرین گزینه روی میز اصلاح طلبان برای ریاست جمهوری ۱۴۰۰

او با اشاره به اینکه در این نهاد اجماع ساز قرار است چندین چهره ملی حضور داشته باشند گفت: ما چهره ملی نداریم که هم وزن احزاب باشد شاید صرفا رئیس دولت اصلاحات باشد؛ البته برخی از احزاب اجاره‌ای هستند و احتمالا به چنین مکانیزمی مایل خواهند بود؛ اما نقد ما به این مکانیزم کاملا جدی است.

با این حال، اما احمد حکیمی پور دبیر کل حزب اراده ملت معتقد است که نقد‌ها و انتقاداتی که به شورای عالی سیاست‌گذاری جبهه اصلاح طلبان (شعسا) بود، در ساز و کار جدید به آن توجه شده و تا حد امکان رفع شده است. قبلا اشخاص حقیقی عضو شورا بودند و حق رای داشتند. یعنی رای یک حزب و عضو حقیقی یکی بود، اما در ساز و کار جدید علاه بر کم شدن تعداد اعضای حقیقی، این افراد باید عضو هیچ حزبی نباشند و حق رای هم ندارند.» علاوه بر این صحبت‌ها چند مسئله دیگر هم به شائبه برانگیز بودن این نهاد بیشتر اضافه کرد.

چرا رئیس دولت اصلاحات به دعوت این جریان روی خوش نشان نداد؟

همانطور که در بالا گفته شد یکی از شخصیت‌های اصلی و تاثیر گزار در شورای اجماع ساز اصلاح‌طلبان قرار است رئیس دولت اصلاحات باشد و علی باقری از کنشگران سیاسی اصلاح در مصاحبه‌ای در این باره گفته بود: این موضوع با رئیس دولت اصلاحات در میان گذاشته شده است؛ اما آن جلسه رسمی که نمایندگان شورای هماهنگی به صورت رسمی و حضوری، موضوع را باید با او در میان بگذارند و به نوعی این موضوع، رسمیت پیدا کند، هنوز رخ نداده است.

جواد امام، مدیرعامل بنیاد باران و از چهره‌های نزدیک به رئیس دولت اصلاحات هم در این باره گفته است: اصلاح‌طلبان تقاضای دیدار با سید محمد خاتمی را داشته‌اند، ولی این دیدار هنوز قطعی نشده است، زیرا به دلیل وضعیت کرونا ملاقات حضوری ندارد؛ به این جهت نمی‌دانم که این تقاضا را بپذیرد یا نه، ولی اصولا فکر نمی‌کنم که در این شرایط کرونا بپذیرد که ملاقاتی داشته باشند.»
 
آخرین گزینه روی میز اصلاح طلبان برای ریاست جمهوری ۱۴۰۰
محمود میرلوحی که در شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان به عنوان یک نهاد بالادستی نیز حضور داشته در مصاحبه با خبرگزاری اصولگرای تسنیم درباره سازوکار نهاد اجماع‌ساز جدید اصلاح‌طلبان برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ گفته است: سازوکار اجماع‌ساز هنوز در مراحل شور و مشورت است و تصمیم نهایی در مورد آن گرفته نشده است. او همچنین خبر داده که تکلیف نهایی یکی، دو هفته آینده روشن می‌شود. شورای هماهنگی برای انتخاب ۱۰ نفر عضو حقیقی در حال رفت و برگشت و مذاکره است و تکلیف آن تا ۱۵ دی ماه مشخص می‌شود.

علاوه بر این جواد امام گفته است این نهاد اجماع‌سازی که شورای هماهنگی مصوب کرده از ادغام دو مجموعه شکل می‌گیرد. پس از این دیگر نباید شورای هماهنگی اصلاح‌طلبان و شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان داشته باشیم. در این نهاد جدید احزاب و شخصیت‌های ملی تاثیرگذار حضور دارند و با تشکیل نهاد جدید، حداقل دو مجموعه قبلی را نخواهیم داشت.

اما علی صوفی وزیر تعاون دولت اصلاحات در این باره به باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود که هنوز شورای عالی هم به قوت خود باقی است و شورای هماهنگی همچنان ایفای نقش می‌کند، بنابراین نمی‌توان در این باره با قطعیت اظهار نظر کرد. موضوعی که البته ممکن است به قطعی نشدن تاسیس این نهاد هم بازگردد.
 
آخرین گزینه روی میز اصلاح طلبان برای ریاست جمهوری ۱۴۰۰

چاره کار چیست؟

حال باید دید که این نهاد تازه تاسیس و البته بی نام و نشان اصلاحات تا چه میزان توانایی حل اختلافات داخلی جریان اصلاح طلبی را داراست و آیا در نهایت به سرنوشت نهاد‌هایی نظیر سرا، پارلمان اصلاحات و شورای عالی سیاستگزاری اصلاح طلبان دچار خواهد شد یا خیر؟

و، اما شاید بد نباشد که در پایان به راه حل محمد زارع فومنی دبیرکل حزب مردمی اصلاحات اشاره کنیم که گفته بود تنها راه حضور اصلاح طلبان در انتخابات این است که تمام گروه‌های اصلاح طلب با یکدیگر ائتلاف کرده و از بین خود افرادی را معرفی کنند تا نمایندگان آن‌ها با هم به مباحثه بنشینند و در نهایت به یک جمع بندی برای ائتلاف برسند؛ علاوه بر این زمانی که در جریان اصلاحات گروه‌ها و احزاب اصلاح طلب حضور دارند چه نیازی به اشخاص در آن نهاد وجود دارد؟ همچنین اگر اصلاح طلبان به احزاب اعتقاد دارند دیگر نباید وجود شورا یا مسائل دیگر را مطرح کنند و این‌ها صرفا برخی مسائل انحرافی است که نتیجه‌ای هم در برنخواهد داشت.

او تاکید کرد که متاسفانه افرادی که چنین مسائلی را مطرح می‌کنند اعتقادی به گروه‌ها و جریانات سیاسی اصلاح طلب ندارند، در حالی که اگر اصلاحات می‌خواهد موفق شود باید تمام گروه‌های اصلاح طلب و احزاب را دور هم جمع کند تا به یک اجماع واحد برسد.


شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از باشگاه خبرنگاران جوان، تاریخ انتشار: ۵دی ۱۳۹۹، کد خبر: ۷۵۹۸۴۵۸، yjc.ir
اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۵
0
0
ولی این ها هم هیچ وقت کسی رو معرفی نمیکنن که بخواد رد صلاحیت بشه و دستشون بمونه تو پوست گردو
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۵
0
0
امیدوارم دیگه هیچ اصلاح طلبی رای نیاره کشور رو به نابودی کشوندن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۵
0
0
امان از دست این اصلاح طلب ها که از رو نمیرن و دوباره میخوان گزینه معرفی کنن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۵
0
0
خداییش این ها بیشتر موفقیت هاشون برای اینکه که حرکت همگانی و وحدت منشانه دارن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
0
0
مطمئن باشید که انتخابات در ایران هیچ وقت نمیتونه اصلاح شده قانون خودش رو ببینه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
0
0
اصلاح طلب ها با چه رویی میخوان تو انتخابات بعدی حضور پیدا کنن؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
0
0
اصلاح طلب ها خیلی وقته که اوضاع رو به ضرر خودشون دارن می بینن به نظر من
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۰
0
0
این شورای عالی شون هم از اینکه کی رو برای انتخابات بیارن دیگه کم اورده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
0
0
اصلاح طلب ها با وحدتشون و اصولگرا ها با برنامه شون جنکیدن همیشه
ناشناس
Netherlands
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
0
0
انتخابات 1400 نمیتونه برای مردم ایران تکرار یک اشتنباه دوباره باشه
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین