شعار سال: پرسش این است که مگر این کالاها با ارز دولتی وارد کشور نمیشوند، پس چرا همچنان گران میشوند؟ اکنونکه قیمت دلار روند کاهشی دارد، چرا گرانی کالاهای اساسی ادامه دارد؟ علت این است که کالاهایی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور میشوند کنترل جدی بر توزیع آنها صورت نمیگیرد و سود هنگفتی به جیب کسانی میروند که توانستهاند از این رانت دولتی استفاده کنند. از سوی دیگر بااینکه گفته میشود خریدوفروش مسکن کاهشیافته و قیمت مسکن تا ۱۵ درصد ریزش کرده است، اما دیروز مرکز آمار اعلام کرد که ۶.٨درصد میزان اجارهبها در پاییز نسبت به تابستان ۹۹ افزایشیافته است. همچنین تورم نقطهبهنقطه نسبت به سال ۹۸ قیمت اجارهبها در فصل پاییز ٢٨.٤ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که مسکن از نیازهای ضروری مردم است و اجارهنشینان چارهای جز پرداخت اجارههای نجومی ندارند. در حالی اجارهبها افزایشیافته که حدود ۳ میلیون خانه خالی در شهرها وجود دارد.
گرانی ۹۵ کالای اساسی
ارزیابی آمارها نشان میدهد در هفت ماه ابتدایی امسال از مجموعه ۱۰۰ کالای اساسی و مهم فقط قیمت ۵ کالا کاهش و ۹۵ کالا افزایش قیمت داشتهاند.
بر اساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت که در مورد تغییرات قیمتی کالاهای اساسی و مهم است روند رشد قیمتها در هفتماهه امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته صعودی بوده است.
مطابق آمار وزارت صنعت، تیرآهن نمره ۱۴ رشد ۲۳۹ درصدی، تیرآهن نمره ۱۸ رشد ۱۱۹ درصدی و عدس ۱۷۰ درصد رشد قیمت داشته است. علاوه بر این کنجاله سویا وارداتی ۲۷۴ درصد، لپه ۱۴۰ درصد، لوبیا قرمز ۱۰۳ درصد، میلگرد عاج دار ۲۰۰ درصد، میلگرد عاج دار نمره ۱۴ رشد ۱۹۸ درصدی و تیرآهن نمره ۲۷ نیز ۳۱۴ درصد رشد قیمت را نشان میدهد.
افزایش قیمت اجارهبها
بر اساس گزارش منتشرشده توسط مرکز آمار، اجارهبهای پاییز ۶.۸ درصد نسبت به تابستان افزایش داشته است؛ همچنین خانوارهایی که در فصل پاییز قصد تمدید قرارداد داشتند، بهطور متوسط با افزایش ۳۴ درصدی اجارهبها مواجه شدند.
بنابر گزارش منتشرشده توسط مرکز آمار در فصل پاییز ١٣٩٩، شاخص قیمت اجارهبهای واحدهای مسکونی در مناطق شهری به عدد ٢٠٩,٠ رسید که نسبت به فصل قبل (١٩٥.٨)، ٦.٨ درصد افزایش داشته است. بهبیاندیگر، افزایش هزینه اجاره خانه در مناطق شهری در فصل پاییز نسبت به فصل تابستان ۶.٨ درصد افزایشیافته است. در این گزارش آمده؛ یکی از بخشهای مهم در برآورد شاخص قیمت مصرفکننده، بخش مسکن است. این بخش شامل زیر بخشهای "اجارهبهای واحدهای مسکونی" و "خدمات نگهداری و تعمیر واحد مسکونی" (تعمیرات جزئی واحد مسکونی: لولهکشی، گچکاری، برقکاری، نصب ایزوگام و...) میشود. در فصل پاییز بیشترین نرخ تورم فصلی مربوط به استان آذربایجان غربی با ١٩.٠ درصد افزایش و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان با ٣.٩ درصد افزایش هست. درصد تغییرات شاخص قیمت اجارهبها در فصل پاییز ١٣٩٩ نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطهبهنقطه)، ٢٨.٤ درصد است که نسبت به فصل تابستان ١٣٩٩ (٢٨.٩ درصد)، ٠.٥ واحد درصد کاهش نشان میدهد.
بیشترین نرخ تورم نقطهبهنقطه مربوط به استان کرمانشاه با ٣٨.٦ درصد افزایش و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان با ١٢.٧ درصد افزایش است. به عبارتی خانوارهای استان کرمانشاه بهطور متوسط ١٠.٢ واحد درصد بیشتر از میانگین کل کشور و خانوارهای استان سیستان و بلوچستان ١٥.٧ واحد درصد کمتر از میانگین کل کشور در بخش اجارهبها هزینه کردهاند.
نرخ تورم چهارفصل منتهی به فصل پاییز ١٣٩٩ نسبت به دوره مشابه سال قبل در بخش اجارهبها، برابر ٢٦,٠ درصد است. اطلاع مذکور در استان چهارمحال و بختیاری (٣٢.٨ درصد) بیشترین عدد و در استان آذربایجان غربی (١٣.٣ درصد) کمترین عدد را نشان میدهد.
متوسط افزایش هزینه اجارهبها برای کل خانوارهایی که تمدید قرارداد داشتهاند، در فصل پاییز ١٣٩٩ برابر با ٣٤,٠ درصد است.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت ستاره صبح، تاریخ انتشار ۱۶ دی ۱۳۹۹، کد خبر: ۶۹۴۱۲، setaresobh.ir.