پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
پنجشنبه ۱۹ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 10
کد خبر: ۳۶۸۲۷۹
تاریخ انتشار : ۲۹ آذر ۱۴۰۰ - ۲۳:۲۶
مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گوید: در بودجه سال ۱۴۰۱ بدون نفت ۷۰۴ هزار میلیارد تومان خواهد بود. این کسری بودجه ساختاری در مقایسه با سال جاری بیش از ۴۴ درصد افزایش خواهد داشت.
شعار سال: مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی وضعیت لایحه بودجه سال آینده پرداخته است. بودجه کل کشور برای سال آینده سه هزار و ۶۳۱ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است. این مقدار بودجه پیش بینی شده از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس نسبت به سال جاری که دو هزار و ۸۸۲ هزار میلیارد تومان است حدود ۳۰ درصد نسبت به سال جاری افزایش خواهد داشت. مقدار درآمد‌های پیش بینی شده برای سال آینده ۶۶۴ هزار میلیارد تومان و هزینه‌های پیش بینی شده ۹۶۵ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. برحسب این ارقام هزینه‌ها ودرآمد‌های منتشر شده در مرکز پژوهش‌های مجلس برای سال آینده ۳۰۱ هزار میلیارد تومان کسری تراز عملیاتی پیش بینی شده است. این در حالی است که در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ بیشتر از ۴۶۴ هزار میلیارد تومان کسری عملیاتی وجود دارد، به این معنی است که کسری تراز عملیاتی در سال آینده نسبت به سال جاری حدود ۳۵ درصد کاهش خواهد داشت.

منابع دولت در سال بعد

منابع عمومی دولت شامل سه بخش اصلی درآمد ها، واگذاری درآمد‌های سرمایه‌ای و واگذاری دارایی‌های مالی است. بخش درآمد‌ها در لایحه بودجه برای سال آینده رقم ۶۶۴ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است که نسبت به سقف اول قانون بودجه سال جاری ۴۸ درصد رشد دارد و در بخش واگذاری درآمد‌های سرمایه‌ای رقم ۴۰۸ هزار میلیارد تومان برای سال آینده پیش بینی شده است که نسبت به سقف اول قانون بودجه امسال ۸۱ درصد رشد برای آن پیش بینی شده است؛ و در بخش آخر منابع عمومی دولت که واگذاری دارایی‌های مالی است، درآمد حاصل از این بخش ۲۹۹ هزار میلیارد تومان برآورد شده است و نسبت به سقف اول قانون بودجه ۱۴۰۰ تقریبا ۴۶ درصد رشد خواهد داشت.

جور سازی مصارف دولت

مصارف عمومی نیز شامل سه بخش اصلی هزینه ها، تملک دارایی‌های سرمایه‌ای و تملک دارایی‌های مالی است. بخش هزینه‌ها در لایحه بودجه برای سال آینده رقم ۹۶۵ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده که نسبت به سقف اول قانون بودجه سال جاری ۳۸ درصد رشد دارد و در بخش تملک دارایی‌های سرمایه‌ای رقم ۲۵۲ هزار میلیارد تومان برای سال آینده پیش بینی شده که نسبت به سقف اول قانون بودجه امسال ۷۳ درصد افزایش داشته است. در بخش تملک دارایی‌های مالی، مصارف حاصل از این بخش را ۱۵۵ هزار میلیارد تومان قید شده که نسبت به سقف اول قانون بودجه ۱۴۰۰ تقریبا ۶۸ درصد رشد خواهد داشت.

نحوه تراز بودجه سال بعد

در بررسی لایحه بودجه سال آینده توسط مرکز پژوهش‌های مجلس، منابع درآمد‌های پایدار را ۶۶۸ هزار میلیارد تومان و مصارف را ۱۳۷۲ هزار میلیارد تومان پیش بینی کرده است. بر طبق این ارقام کسری بودجه ساختاری دولت در بودجه سال ۱۴۰۱ بدون نفت ۷۰۴ هزار میلیارد تومان خواهد بود. این کسری بودجه ساختاری با علم به اینکه در سال جاری کسری بودجه ساختاری ۴۸۸ هزار میلیارد تومان است بیش از ۴۴ درصد، نسبت به سال جاری افزایش خواهد داشت.

مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گوید: برای جبران این کسری دولت راه حل‌هایی را پیش بینی است. در این لایحه اصلی‌ترین قسمت برای جبران کسری بودجه ساختاری فروش روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت به قیمت هر بشکه نفت ۶۰ دلار و خالص صادرات گاز به ارزش ۳.۵ میلیارد دلار و تسعیر ارز‌های حاصل ازآن‌ها با نرخ ۲۳ هزار تومان است. برای این بخش حدود ۳۸۲ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است. علاوه بر فروش نفت و میعانات گازی برای کاهش کسری بودجه برای سهم صندوق توسعه ملی ۲۰ درصد کاهش پیش بینی کرده اند که شامل ۱۳۷ هزار میلیارد تومان خواهد بود. بخش‌های دیگری که از آن‌ها برای جبران کسری بودجه استفاده شده است شامل، فروش اوراق مالی اسلامی به مبلغ ۹۸ هزار میلیارد تومان و واگذاری شرکت‌ها حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان، همچنین فروش اموال به ارزش ۲۶ هزار میلیارد تومان خواهد بود.

درآمد مالیاتی در سال آینده

درآمد‌های مالیاتی در لایحه بودجه برای سال ۱۴۰۱ حدود ۵۲۶ هزار میلیارد پیش بینی شده است، نسبت به قانون بودجه سال جاری که ۳۲۵ هزار میلیارد تومان است. این افزایش درآمد رشد ۶۲ درصدی را نسبت به امسال نشان می‌دهد. در میان بخش‌های مختلف مالیاتی در لایحه بودجه سال آینده، مالیات بر کالا و خدمات با مبلغ پیش بینی بیش از ۲۰۳ هزار میلیارد بیشترین درآمد مالیاتی را به خود اختصاص خواهد داد که نسبت به قانون بودجه امسال ۶۶ درصد رشد داشته است. در بحث مالیات بر ثروت کمترین درآمد را نسبت به سایر بخش‌های مالیاتی پیش بینی کرده اند با مبلغ درآمدی بیش از ۲۷ هزار میلیارد که نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۰ حدود ۲۰ درصد کاهش داشته است.

فروش اوراق

درآمد حاصل از انتشار اوراق اسلامی مجوز داده شده به دولت در لایحه بودجه سال اینده ۹۸ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است که نسبت به سال ۱۴۰۰ که بیش از ۱۳۴ هزار میلیارد تومان است حدود ۳۰ درصد کاهش دارد. همچنین در این لایحه ذکر شده است در صورت عدم تحقق درآمد حاصل از فروش نفت به دولت اجازه داده شده است تا این مقدار درآمد تحقق نیافته را از طریق فروش اوراق قرضه جبران نماید.



شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از اکو ایران، تاریخ انتشار:۲۹آذر ۱۴۰۰، کد خبر: ۸۹۲۳/ ecoiran.com
اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین