پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۹۳۰۹۰
تاریخ انتشار : ۱۵ آذر ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۷
با توجه به حکم رئیس‌‌‌جمهور برای روح الله دهقانی و دستور تشکیل «شورای ملی راهبری و مرکز ملی هوش مصنوعی» با هدف ایجاد هماهنگی و هم‌‌‌افزایی دستگاه‌‌‌های ذی‌ربط و کنشگران پیشران در حوزه هوش مصنوعی، این سوال مطرح می گردد که تحفظات ، حساسیت ها و رویکردها برای راه اندازی مرکز هوش مصنوعی چه مواردی می تواند باشد؟ جایگاه تحقیق، پژوهش و توسعه و سطح تدارک زیرساخت‌ها ، به چه صورتی باید تعریف شود. گام های لازم برای هم پیوند کردن ها از کدام بخش ها باید آغاز شوند؟ و غیره.

شعارسال: هوش مصنوعی جزو فناوری‌های نوظهوری است که به سرعت در حال پیشرفت است، اما از این دست فناوری‌های جدید را در طول سال‌های مختلف در کشور‌های توسعه‌یافته و درحال‌توسعه شاهد بوده‌ایم.

تحفظات ، حساسیت ها و رویکردها در راه‌اندازی مرکز ملی هوش مصنوعی

با توجه به اینکه هوش مصنوعی به شدت محبوب شده و قابلیت‌های خود را به خوبی نشان داده، توجه ویژه‌ای هم به آن شده است. نکته‌ای که در اینجا حائزاهمیت است این است که در جایی که خودمان تولید علم نمی‌کنیم و در حوزه دانش در جایگاه اول نیستیم و پیرو دیگران هستیم و عملا از دانش آن‌ها استفاده می‌کنیم، باید بتوانیم زیرساخت‌های مناسبی را برای بهره‌برداری از آن فراهم کنیم.

اولین قدم این است که باید بحث تحقیق و پژوهش را در این حوزه‌ها راه‌اندازی کرد. اگر مانند کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس به فکر تشکیل وزارت هوش مصنوعی باشیم یا مرکز خاصی را برای هوش مصنوعی به وجود آوریم، عملا باید از سال‌ها قبل در دانشگاه‌های ما شکل گرفته باشد به این دلیل که این مقوله یک بحث آکادمیک و علمی است و دانشگاه‌های ما در حال حاضر بستر این کار را در اختیار دارند. نگاه من این است که نباید بودجه کشور را وارد حوزه‌ای کرد که هم موازی‌کاری داخل آن انجام می‌شود و هم بخواهد حیف و میل شود و در نهایت نتوانیم به درستی به سمت توسعه این فناوری حرکت کنیم.

اینکه روی هوش مصنوعی کار کنیم نگاه درستی است و زمانی که این نگاه در سطح دولت و رییس‌جمهوری وجود دارد نشان از اهمیت کار است که تا حدودی درک شده است، اما اینکه جایگاه این کار را در چه رتبه‌ای قرار دهیم، مهم است. در حال حاضر این جایگاه باید به گونه‌ای باشد که تحقیق، پژوهش و توسعه جزو اولین اولویت‌ها باشد به این دلیل که هنوز نمی‌توانیم زیرساخت‌های بزرگی را برای تولید هوش مصنوعی به وجود آوریم. اول باید این پدیده را بشناسیم و از آن به شکل درست بهره‌برداری کنیم و بعد از آن باید در مسیری حرکت کرد که خودمان صاحب این دانش باشیم؛ بنابراین جایگاه درست این کار در دانشگاه‌ها است.

نکته مهم دیگر این است که برای اینکه بحث تحقیقات و پژوهش عملی شود، باید آن را در بخش‌های مختلف حمایت کرد. این حمایت هم باز نباید از بدنه دولت شروع شود، بلکه باید از بخش خصوصی و شرکت‌ها کمک گرفت تا آن‌ها هم بتوانند در این حوزه سرمایه‌گذاری و دانش را تولید کنند تا در نهایت زیرساخت‌های این حوزه را به دولت ارائه دهند؛ بنابراین حمایت از بخش خصوصی بسیار مهم است. این دو اهرم می‌تواند ستون‌هایی باشد که به پدیده نوظهوری مانند هوش مصنوعی کمک کند تا بتواند در کشور به خوبی جایگاه خود را پیدا کند تا به صورت اصولی و علمی از آن استفاده شود.

اگر فقط بخواهیم به عنوان یک خبر تبلیغاتی به آن نگاه کنیم علاوه بر اینکه در این شرایط اقتصادی کمکی به ما نخواهد کرد بلکه آسیب‌های بسیاری را هم به کشور خواهد زد و در آینده مسیر درست تعریف جایگاه پدیده‌های نوظهوری مانند هوش مصنوعی را دچار مشکل می‌کند و متخصصان ما را هم از این حوزه دلسرد می‌کند. به این دلیل که تجربه این‌گونه مسائل را در سال‌های گذشته داشتیم، به گونه‌ای که هیچ‌کدام به درستی جلو نرفته است.

شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت اقتصاددان، تاریخ انتشار: 14آذر1402، کدخبر:149206، www.eqtesaddan.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین