پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۵۰۸۱۹
تاریخ انتشار : ۲۴ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۱:۵۴
روابط دوجانبه ایران و روسیه در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته تا جایی که مسکو رقمی معادل دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو در ایران سرمایه‌گذاری کرده و پروژه‌های مدنظر تا حدودی در حال عملیاتی شدن است.

شعارسال: روابطه دوجانبه روسیه و ایران در سال‌های گذشته دارای فراز و فرودهای زیادی بوده که در محورهای گوناگون اعم از نظامی و تسلیحاتی، روابط دیپلماتیک، تاسیسات هسته‌ای و برجام قابل بحث و بررسی است. همچنین سرمایه‌گذاری مسکو به رقم یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو در ایران برای برق‌رسانی پروژه راه‌آهن گرمسار - اینچه‌برون به علاوه مبلغ یک میلیارد یورو برای تاسیس نیروگاه حرارتی در استان هرمزگان مجموع این سرمایه‌گذاری‌ها را شکل می‌دهد.

البته مسائل دیگری مانند فروش سوپر جت‌های مسافربری سوخو و حمایت از توافق‌نامه هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ (برجام) پس از روی کار آمدن «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا هم در این بین مد نظر دو کشور بوده است که تمامی این مسائل به علاوه انتقاد از برخی رسانه‌های ایران، محور بخش سوم و پایانی گفت‌وگو با «لوان جاگاریان» را شکل می‌دهد که مشروح آن از نظر خواهد گذشت.

* در بحث روابط دوجانبه ایران و روسیه موضوع‌های زیادی وجود دارد. به عنوان مثال خرید تسلیحات و موضوع‌های مربوط به احداث نیروگاه‌ از جمله این مسائل است. نگاه و عملکرد روسیه نسبت به اجرایی شدن تعهدات خود در قبال ایران چگونه است؟

جاگاریان: در مورد فروش تسلیحات باید بگوییم که در این بین تعهدات بین‌المللی وجود دارد. آنچه که مربوط به روسیه می‌شود، به شرط آن که خارج از این تعهد باشد از نظر ما مشکلی برای فروش و برقراری مناسبات در سطوح مختلف ایجاد نمی‌کند و رایزنی‌های ما هم ادامه پیدا می‌کند.

در خصوص هواپیماهای مسافربری سوخو (سوپر جت۱۰۰) هم صحبت‌هایی شده است و پیامی از سوی «الکساندر نواک» وزیر انرژی روسیه به محمود واعظی وزیر ارتباطات ایران تقدیم شد. چراکه ایشان رئیس کمیسیون مشترک هستند.

در خصوص برجام هم باید بگوییم که روسیه از این توافق‌نامه بین المللی که ثمره یک اقدام مشترک است و یک سال از امضای آن گذشته حمایت می‌کند. چنانچه دوستان ایرانی از اقدام‌های آمریکا در این حوزه ناراضی هستند که روسیه این موضوع را کاملاً درک می‌کند.

دو پروژه مهم در فهرست مناسبات ایران و روسیه وجود دارد. نخست، پروژه برق‌رسانی خط راه‌آهن گرمسار اینچه‌برون است که مبلغ یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو و دوم احداث نیروگاه حرارتی در استان هرمزگان است که مبلغ یک میلیارد یورو به آن اختصاص داده شده است. در روزهای آینده سفری به استان هرمزگان خواهم داشت تا از نزدیک شاهد پیشرفت این پروژه باشم؛ چراکه در آینده نزدیک شاهد سفر «ایگور شوالف» معاون اول نخست‌وزیر روسیه به ایران هستیم که مایل هستند در مراسم افتتاحیه این نیروگاه حضور داشته باشند.

* به صورت دقیق سرمایه‌گذاری روسیه در ایران رقم دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو بوده است؟

جاگاریان: بله. رقم دقیق سرمایه‌گذاری فدراسیون روسیه در ایران دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو است که توسط روحانی و پوتین در ماه نوامبر ۲۰۱۵ به امضاء رسید و در ماه دسامبر در حاشیه کمیسیون مشترک در سطح وزرای اقتصاد هر دو کشور هم بر آن تاکید شد و هم‌اکنون در حال وارد شدن به مرحله اجرایی آن هستیم.

* در پایان اگر نکته‌ ناگفته‌ای باقی مانده، بفرمایید.

جاگاریان: تمامی محورهای مهم در مورد روابط دو جانبه با ایران و همچنین محورهای مختلف در سیاست‌خارجی روسیه مطرح شد اما فرصت را مغتنم شمرده و تنها یک انتقاد بسیار مهم از برخی رسانه‌های ایران خواهم داشت. چند هفته پیش یکی از خبرگزاری‌ها مقاله‌ای را منتشر کرد و روسیه را متهم به دخالت در امور داخلی ایران به نفع یکی از نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۹۶ کرده است.

آنها می‌خواستند همانند آمریکایی‌ها که می‌گویند روسیه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ دخالت کرده است، بگویند که روس‌ها در انتخابات آینده ایران هم دخالت می‌کنند. لذا به عنوان سفیر فدراسیون روسیه در ایران این موضوع را کاملاً رد می‌کنم.

در انتخابات سال ۹۲ که حسن روحانی به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شد، از من سوال می‌کردند که روسیه ترجیح می‌دهد کدام نامزد پیروز شود؟ در آن زمان من اعلام کردم که ما هیچ‌گونه ترجیحی در این خصوص نداریم و هر نامزدی که به عنوان رئیس‌جمهوری ایران انتخاب بشود برای آن شخص احترام قائل هستیم و با آن مناسبات برقرار می‌کنیم.

چراکه جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی روسیه جایگاه خاصی دارد و هر شخصی که رئیس جمهوری ایران شود، با روسیه روابط خوبی خواهد داشت که این بر اساس روابط دیرینه و سنتی طرفین بوده است و در حال حاضر هم این روابط وجود دارد. از این جهت مجددا باید بگویم که هرگونه دخالت روسیه در این خصوص را رد می‌کنم.

با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت تحلیلی خبری عصر ایران ، تاریخ انتشار خبر 24 بهمن 1395، کدمطلب: 523293 ،www.asriran.com
اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین