پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۰۰۱۴
تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۱
انتقاد بجای حجت الاسلام قریشی نماینده ولی فقیه در استان از اعضای شورای فرهنگ عمومی استان ما را برآن داشت تا نگاهی به گذشته این بحث و همچنین " اوضاع قمر در عقرب فرهنگی استان " بیندازیم.

شعارسال: انتقاد بجای حجت الاسلام قریشی نماینده ولی فقیه در استان از اعضای شورای فرهنگ عمومی استان در جلسه ای که با حضور اعضا برگزار شد ما را برآن داشت تا نگاهی به گذشته این بحث و همچنین ” اوضاع قمر در عقرب فرهنگی استان ” بیندازیم و یادآور شویم که در حال حاضر حوزه فرهنگی استان به یک تغییر اساسی در سیستم اجرا و عملکرد و کارکرد نیاز دارد.

همانطور که قبلاً هم یادآور شدیم متاسفانه شاخصه های فرهنگی استان مثل بسیاری از شاخصه های پیش رویش در چند سال اخیر براساس آمار رسمی شورای فرهنگ عمومی و همچنین بررسی اجمالی اوضاع حال بسیار پایین است و یکبار دیگر باید اشاره کنیم که جناب آقای دکتر قریشی ؛ همانطور که حضرتعالی هم مستحضرید و اذعان نمودید با این روند بازخورد جلسات شورای فرهنگ عمومی وعملکرد دستگاه ها چیزی عاید استان نمی کند و البته به این انتقاد بجای شما دست مریزاد می گوییم و اعلام کنیم ” جانا سخن از زبان و دل ما می گویی ” البته چند نکته را هم به مسوولان و متولیان فرهنگی استان یادآور می شویم.

قریب به ۲۰ دستگاه عضو این شورا هستند ؛ از آموزش و پرورش گرفته تا صداو سیما ، تبلیغات اسلامی، فرهنگ و ارشاد اسلامی ،حوزه هنری و.. که ریاست آن با شخص نماینده ولی فقیه و دبیر آن ارشاد و نائب رئیس هم استاندار است. حال این نهادها و مسئولان چقدر همسو حرکت می کنند و چقدر توانسته ایم حوزه فرهنگی استان را ارتقاء بخشیم در ادامه به صورت گذرا می آید.

متاسفانه اصلی ترین چالش کشور استان ما همین ” حوزه فرهنگی ” است که امروز دامن جامعه را گرفته و فضای عمومی را با چالش های جدی روبرو ساخته است و این امر در چند سال اخیر بیشتر خود را نشان داده است و به رغم تذکرات گاه و بیگاه مقام معظم رهبری مبنی بر ناتوی فرهنگی ،تهاجم فرهنگی و جنگ نرم دشمن ، به یک مهندسی فرهنگی و تقابل فرهنگی نیاز داریم که دستگاه های ما از آن مغفول مانده اند و چه بسا در این کارزار فرهنگی اوضاع آذربایجان غربی با توجه به همجواری با ۳ کشور و وجود ده ها شبکه ماهواره ای و امروزه فضای اجتماعی می رود تا در آینده نه چندان دور با چالش فرهنگی در حوزه های مختلف درگیر شویم و لطمات جبران ناپذیری بر پیکره اجتماع وارد خواهد ساخت.

بی شک افزایش آسیب های اجتماعی و سست شدن بنیان خانواده ، ناهنجاری های موجود، اقتصاد مریض سیاست غبار آلود و غیره همگی نشات گرفته از مشکلات فرهنگی پیش رو دارد که امروزه وارد اجتماع شده است.

پس می رود حال که در ابتدای سال ” دولت و ملت ، همدلی و همزبانی ” قرار گرفته ایم و دقیقاً موضوع فرهنگی و فرهنگ سازی با شعار با مسمای سال رهبری معظم همخوانی دارد انتظار می رود متولیان فرهنگی استان با باز تعریف این جایگاه و وظایف و عملکرد اوضاع فرهنگی استان را درمان و مرهمی بر زخم های کهنه نهاده و کمک کنند تا بیش از این جامعه دچار ناهنجاری فرهنگی نشود.

پیشنهاد می کنیم ریاست این شورا به دبیرخانه آن دستور بدهند تا دستگاه های عضو مهم ترین چالش های فرهنگی استان را احصاء نموده و در هر جلسه و برهه خاص زمانی خود نسبت به در دستور کار قرار دادن آن اهتمام ورزند و بازخورد طرح موردنظر جمع بندی و در اختیار افکار عمومی و ادارات مربوطه قرارگیرد.

شکی در این نیست هدف اساسی دشمن کاهش باورهای اجتماعی ، افزایش فاصله ، اختلاف ، تفرقه و جایگزینی فرهنگ غرب به جای فرهنگ و تمدن غنی اسلامی است و تنها راه مبارزه وبرون رفت با این جنگ نرم دشمن تقویت پایه های فرهنگ اجتماعی ، اعتقاد و باورمردمی و فعال نمودن همه حوزه های درگیر و متولیان امر و مسوولان این بخش است، در حالی که امروزه با جزیره ای عمل کردن و کمبود اعتبارات ، هنوز نتوانسته ایم به یک اتفاق نظر و اجماع کلی برسیم تا بتوان از منجلاب فرهنگی دشمن خارج شد ! همانطورکه اشاره شد تنها راه برون رفت از همه بحران های موجود حمایت از حوزه فرهنگی و تقویت محورهای توسعه و شاخصه اصلی این بخش توجه به اجتماع است ، وقتی در کشور می توان موفق عمل کرد که بتوان فرهنگ را ارتقاء بخشید.

به جرأت می توان گفت که سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران بالاترین سند جمهوری اسلامی، بعد از قانون اساسی است. لذا بطور مستمر شاهد تأکیدات مقام معظّم رهبری (مدظلّه العالی) بر نصب العین قرار دادن آن هستیم، و آن را مهم ترین سند بالادستی پس از قانون اساسی را سند چشم انداز بیست ساله نظام میدانند. ایشان در این زمینه چنین می فرمایند: این سند چشم ‏انداز چیز مهمی است این را دست‏کم نباید گرفت شاید بتوان گفت که بعد از قانون اساسی ما هیچ سندی را در کشور به این اهمیت نداریم یک نگاه کلان و بلندمدت است سند چشم‏انداز مهم است، نگاه کنید ببینید الان چهار سال از سند چشم‏ انداز گذشته یعنی ما شانزده سال به پایان این چشم‏ انداز داریم، چقدر پیش رفته ‏ایم.

حال سوال مهمّی که در این باره مطرح است اینکه، کدام مرجع استانی مسئول تطبیق و هماهنگی برنامه های فرهنگی استان با سند چشم انداز بیست ساله کشور و استان است؟ و اگر بخواهیم مدیریت جامع فرهنگی را در استان پایه گذاری کنیم کدام سازمان و جایگاه متولی آن است؟

کدام مرجع کشوری مسئول تطبیق برنامه های فرهنگی استان ها متناسب با سند چشم انداز بیست ساله کشور است؟ و سهم هر استان در این راستا چقدر است؟کدام مرجع استانی مسئول تطبیق برنامه های فرهنگی دستگاه های استانی متناسب با سند چشم انداز بیست ساله کشور و سهم استان مربوطه است؟

مقام معظّم رهبری (مدظلّه العالی) در دیدارشان با شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورخه ۸۸/۰۶/۱۴ می فرمایند: نمی شود با شیوه‏ هاى سیاسى شیوه‏ هاى سیاستگران و سیاستمداران- در عالم فرهنگ حرکت کرد، این خلاف شأن فرهنگ است.

به طور کلی چالش های اصلی فراروی مدیریت فرهنگ در استان ها و کشور را می توان ؛۱- ضرورت تدوین و ابلاغ مؤلفه ها و شاخص های فرهنگی ۲- ناکارآمدی در نظام برنامه ریزی فرهنگی استان ها ۳- ضرورت وجود جایگاه تلفیقی برای برنامه های فرهنگی استان ۴- ضرورت وجود جایگاه رسمی برای تعیین نیازها و اولویت های فرهنگی استان ۵- عدم تجمیع همه توانمندی های استان ( ۱- اعتبارات همه دستگاه های فرهنگی استان ۲- منابع انسانی همه دستگاه های فرهنگی استان ۳- امکانات سرمایه ای همه دستگاه های فرهنگی استان ۴- ضرورت وجود نظام رصد فرهنگ در استان ) ۶- مدیریت فرهنگ استان ها توسط مسئولین سیاسی استان انجام می شود. ( الف- مدیریت فرهنگ استان توسط مسئولین سیاسی استان انجام می شود. ب استانداری ها فاقد معاون فرهنگی هستند.ج مسئول فرهنگ استان، معاون سیاسی امنیتی استانداری است.د تداخل مسائل سیاسی و اولویت های فرهنگی، ضربه جدّی به فرهنگ وارد نموده است. ) ۹- کمبود ثبات مدیریتی در حوزه فرهنگ ۱۰- کمبود هماهنگی، هم گرایی و هم افزایی بین دستگاه های فرهنگی ( ۱- کمبود انسجام و هماهنگی بین دستگاه های فرهنگی استان ها ۲- عدم هم افزایی بین دستگاه های فرهنگی استان ها ۳- کمبود کارآیی و اثربخشی دستگاه های فرهنگی استان ها )۱۱- ضعف در تصمیم گیری گروهی برای فرهنگ استان ها و ضرورت بکارگیری مدل های علمی تصمیم گیری گروهی و تعیین اولویت های فرهنگی خلاصه کرد.

همچنین درخواست می شود رابطین فرهنگی و دستگاه های عضو این شورا و نهادهای مرتبط با فرهنگ استان پویاتر و فعال ترعمل نموده و بر سر یک میز مذاکره در قالب کارگروه فرهنگی در کنار این شورا اقدام نمایند.

هر چند دراستان یک کارگروه اجتماعی و فرهنگی داریم ولی همین کارگروه هم راه غلطی را در پیش گرفته است که می رود شورا و کارگروه بصورت هماهنگ مشکلات و چالش های پیش رو را مورد بررسی قرار دهند و مهم ترین درخواست این یادداشت احصای بودجه فرهنگی دستگاه های عضو و هزینه کرد در بخش های مورد نظر و البته یک همدلی و همزبانی که احساس می شود چون دستگاه ها جزیره ای عمل می کنند وجود ندارد و این خود یک مشکل اساسی دیگر حوزه فرهنگی استان است.

در پایان ضمن اعلام آمادگی بر آسیب شناسی این حوزه و کمک به پویایی بخش ؛ امیدواریم شعار سال حداقل با یک حرکت فرهنگی و تدوین سند فرهنگی و یا برنامه فرهنگی استان بصورت عملیاتی محقق گردد.

با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت خبری تحلیلی جوان پرس، تاریخ انتشار: 15اردیبهشت1394، کدخبر: 66381: www.javanpress.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین