پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۱۴۳۸۱
تاریخ انتشار : ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۷:۵۷

عده و اقسام آن

بنابر ماده ۱۱۵۰ قانون مدنی (( عده عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است نمی تواند شوهر دیگر اختیار کند )) .

شعارسال: عده دارای اقسام مختلفی است : عده وفات – عده طلاق – عده فسخ نکاح – عده نزدیکی به شبهه و عده بذل یا انقضاء مدت در نکاح منقطع .

عده وفات

عده وفات ، یعنی مدتی که زن بعد از مرگ شوهر باید برای اختیار شوهر دیگر صبر کند ، اصولا چهار ماه و ده روز است که مبتنی بر قرآن کریم ، آیه ۲۳۴ از سوره بقره است .

ماده ۱۱۵۴ قانون مدنی در این باره می گوید : (( عده وفات چه در دائم چه در منقطع در هر حال چهار ماه و ده روز است ، مگر اینکه زن حامل باشد که در این صورت عده وفات تا موقع وضع حمل است ، مشروط بر اینکه فاصله بین فوت شوهر و وضع حمل از چهار ماه و ده روز بیشتر باشد والا مدت عده همان چهار ماه و ده روز خواهد بود )) .

عده طلاق

عده طلاق بر حسب اینکه زن آبستن باشد یا نه متفاوت است . بعضی از زنان هم اصلا عده طلاق ندارند .

۱- عده زن آبستن : طبق ماده ۱۱۵۳ ق . م. عده زن آبستن تا وضع حمل است . بنابراین هرگاه با فاصله کمی بعد از طلاق زایمان روی دهد ، عده منقضی می شود و زن می تواند بار دیگر ازدواج کند .

۲- عده زن عیر آبستن : برابر ماده ۱۱۵۱ ق . م. عده طلاق زن غیر آبستن سه طُهر است . طُهر در اصطلاح حقوقی یعنی پاکی زن از عادت زنانگی و نیز مدتی که بین دو عادت زنانگی قرار می گیرد . ( احتساب سه طهر بدید ترتیب است که طهری که در طلاق واقع شده ، هرچند یک لحظه از آن باقی باشد ، یک طهر بشمار می آید و هرگاه زن پس از آن دوباره عادت شود و دو طهر کامل ببیند به محض اینکه وارد عادت سوم شد ، مدت عده پایان یافته است) .

۳- زنانی که عده طلاق ندارند : ماده ۱۱۵۵ ق . م . : (( زنی که بین او و شوهر خود نزدیکی واقع نشده و همچنین زن یائسه نه عده طلاق دارد و نه عده فسخ نکاح ؛ ولی عده وفات در هر مورد باید رعایت شود )) . مقصود از زن یائسه زنی است که به سن یاس رسیده باشد ، یعنی سنی که دیگر امید باردار شدن ندارد .

عده بذل یا انقضاء مدت در ازدواج موقت :

ماده ۱۱۵۲ ق . م . در این باره مقرر می دارد : (( عده فسخ نکاح و بذل مدت و انقضاء آن در مورد نکاح منقطع در غیر حامل دو طُهر است ، مگر اینکه زن با اقتضای سن ، عادت زنانگی نبیند که در این صورت ۴۵ روز است )) .

ازدواج با زنی که در عده است :

نکاح با زنی که در عده دیگری است در حکم نکاح با زن شوهر دار است . بنابراین نکاح مذبور باطل و احیانا موجب حرمت ابدی است . طبق ماده ۱۰۵۰ و ۱۰۵۱ قانون مدنی ، اگر کسی با زنی که در عده طلاق یا عده وفات است ، با علم به عده و حرمت نکاح ، ازدواج کند عقد باطل و این زن مطلقا بر آن مرد حرام موبد می شود . همین طور است اگر ازدواج بدون علم به این دو امر یا یکی از آنها واقع شده و نزدیکی هم صورت گرفته باشد . اما در صورت جهل ( به عده و حرمت نکاح یایکی از این دو ) و عدم وقوع نزدیکی عقد باطل است ولی حرمت ابدی حاصل نمی شود .

زنا با زنی که در عده رجعیه است :

برابر ماده ۱۰۵۴ قانون مدنی زنا با زنی که در عده رجعیه است نیز موجب حرمت ابدی است چه زنی که در عده رجعیه است در حکم زوجه و زنا با چنین زنی در جکم زنا با زن شوهر دار است و همان مجازات کیفری را دارد . لیکن زنا با زنی که در عده وفات یا در عده طلاق باین یا عده دیگری به جز عده رجعیه باشد موجب حرمت ابدی نخواهد شد ، همان طور که زنا با زن آزاد ایجاد حرمت نمی کند ، یعنی زانی می تواند با زانیه ازدواج کند .

سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از شبکه اجتماعی حقوقدانان، تاریخ انتشار: - ، کدخبر: 2893: www.ius.center


خبرهای مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
آخرین اخبار
پربازدیدترین