شعار سال: حاشیهنشینی معضلی است که در اکثر شهرهای استان وجود دارد که نمود آن در خرمآباد بیشتر است. طبق گفته اردشیر دریکوندی، رئیس شورای اسلامی شهر خرمآباد، نزدیک به 11 منطقه حاشیهنشین در این شهر وجود دارد و حدود یک پنجم جمعیت شهر خرمآباد در این مناطق ساکن هستند.
این صحبتها در حالی سال پیش مطرح شده که همچنان در اطراف شهر خرمآباد ساخت و سازهای بعضاً غیر مجاز در حال افزایش بوده و برای آنها چارهاندیشی نشده است.
ایجاد حدود هشت محله غیرمجاز در اطراف شهر خرمآباد
در این باره احمد مرادپور، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار لرستان تأکید کرد: پدیده حاشیهنشینی و گسترش ناهمگون شهرها امروزه به تهدیدی جدی برای تمام کشور تبدیل شده و اگر فکری برای آن نشود در 10 سال آینده بیشتر شهرهای استان در این خصوص دچار مشکلات عدیدهای خواهند شد.
وی ادامه داد: حدود هشت محله غیرمجاز در اطراف شهر خرمآباد ساخته شده و هرچه اعتبار به این مناطق تزریق شود باز هم قابل درست شدن نیست.
مرادپور افزود: مشکلات این محلهها خیلی زیاد است و با این حال بازهم ساختوساز در حال افزایش است و برخی دستگاههای اجرایی میگویند مقابله با آنها در حوزه وظایف ما نیست.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار لرستان در ادامه گفت: الحاق ماسور به شهر خرمآباد ظلم بزرگی بوده و در این مدت کار شایستهای برای آن انجام نشده و بین شهر و روستا گرفتار شده است.
وی با اشاره به روستای دهمحسن که مقابل محله ماسور قرار دارد، اضافه کرد: بنیاد مسکن برنامهاش را برای بازنگری طرح هادی این روستا ارائه دهد.
مرادپور تأکید کرد: دهیاران و بخشداران موارد ساخت و سازهای غیرمجاز را گزارش کنند تا با متخلفان برخورد شود و در غیر اینصورت خودشان متخلف هستند.
وی با اشاره به قانون ایجاد شهر مجزا برای روستاهای بالای 5000 نفر جمعیت اظهار کرد: میتوانیم روستای بهرامی را بهعنوان الگو برای این کار درنظر بگیریم.
کمیسیون ماده 99 غیرفعال است
هادی جعفری، معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی لرستان نیز گفت: تمام روستاهای بالای 20 خانوار استان طرح هادی دارند و ضوابط شهری در این روستاها رعایت شده است.
وی ادامه داد: اجرای ساخت و ساز در روستاها بدون نظارت و کمیسیون ماده 99 برای نظارت بر این مهم در استان غیرفعال است.
وی با بیان اینکه 140 روستای استان در حریم شهرها قرار دارند، افزود: دهیاران باید پروانه ساخت و ساز را با هماهنگی بنیاد مسکن صادر کنند که برخی این کار را انجام نمیدهند.
جعفری تأکید کرد: دهیاران جلوی ساخت و سازهای غیرمجاز را بگیرند و این موارد را گزارش کنند. هر چند در روستاهایی مثل ده محسن که بیش از 5000 نفر جمعیت دارد توان کنترل آن برای دهیاران سخت میشود.
معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با بیان اینکه متأسفانه تاکنون کمیسیون ماده 99 که به بررسی تخلفات حوزه روستایی تعلق دارد، در استان فعال نبوده است، تصریح کرد: یکی از علل ساخت و سازهای غیرمجاز در روستاها همین موضوع بوده است.
126 ساختمان روستای دهمحسن خرمآباد خارج از شبکه هستند
علیرضا کاکاوند، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان نیز گفت: برای روستاهای جنوب خرمآباد در چهار سال اخیر 18 حلقه چاه احداث شده، 22 مخزن آب، 125 کیلومتر شبکه و درمجموع 23 میلیارد تومان در این روستاها هزینه شده که با توجه به شرایط اگر هزار میلیارد تومان هم هزینه کنیم، باز هم مشکل داریم.
وی خاطرنشان کرد: از سالها پیش بحث فاضلاب روستاهای خرمآباد را آغاز کردهایم که تاکنون فقط طرح روستای بدرآباد علیا(بهرامی) فعال است و حدود 85 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
کاکاوند اضافه کرد: متاسفانه چون اهالی روستاها انشعاب فاضلاب خریداری نمیکنند برای اجرای شبکه آن با مشکل مواجه میشویم و تا مشارکت نکنند نمیتوانیم در روستای دیگری کار فاضلاب را شروع کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان تأکید کرد: مشارکت مردم خیلی مهم است و برای اجرای برنامهها نیاز به مشارکت بیشتر داریم.
وی بیان کرد: چهار روستای جنوب خرمآباد بالغ بر 400 میلیون تومان بدهی آببها دارند و 126 ساختمان در روستای دهمحسن خارج از شبکه ما هستند.
حاشیهنشینی آسیب بزرگی برای خرمآباد است
محمدرضا ملکشاهیراد، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز اظهار کرد: حاشیهنشینی الان آسیب بزرگی برای خرمآباد است و این شهر با توجه به ظرفیتهایی که دارد باید مقصد گردشگری باشد که متأسفانه ساخت و سازهای غیر مجاز در اطراف آن بر اساس قوانین شهری نبوده و امکانات عمومی ندارد.
وی یادآور شد: در دوره هشتم مجلس شورای اسلامی و زمانی که علی نیکزاد وزیر مسکن و شهرسازی بود با الحاق ماسور به شهر موافقت شد و در این مدت خدمات شایستهای به این محله نشده است که این جای تأسف دارد.
ملکشاهیراد اضافه کرد: در مقابل این منطقه روستای دهمحسن با جمعیتی حدود 7000 هزار نفری قرار دارد که بدون شک در آینده به شهر متصل خواهد شد اما به هیچ وجه نقشه شهری در آن رعایت نشده و همین مشکل را چندین روستای دیگر در جنوب خرمآباد و مجاورت با دهمحسن دارند.
نماینده مردم خرم آباد و چگنی در مجلس پیشنهاد داد: قانونی که در روستاهای بالای 5000 نفر جمعیت میتوان شهردار منصوب کرد در این روستاها انجام شود، روی یک شهر مجزا فکر کنیم با توجه به وجود چندین روستای پرجمعیت در مجاورت هم و بنیاد مسکن موظف شود که نقشه جامع و طرح هادی را در این روستاها اجرا کند.
وی ادامه داد: این پیشنهادها اگر اجرایی شود میتواند مفید باشد و باید در این زمینه برنامهریزی مهندسی و قابل دفاع داشته باشیم وگرنه در آینده مثل ماسور به مشکل خواهیم خورد.
ملکشاهیراد تأکید کرد: این جلسه باید خروجی داشته باشد و مثل جلسات قبلی نباید بدون اثر بوده و دستگاههای متولی باید در جلسه بعدی گزارش کار ارائه دهند.
جلسات بررسی حاشیهنشینی در لرستان زیاد برگزار شده اما خروجی مطابق معمول راضیکننده نبوده و امید میرود تأثیرگذار باشند و شاهد اثراث مثبت آن در عمل و نه فقط روی کاغذ باشیم.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری ایسنا، تاریخ 17 خرداد 97، کد مطلب: 97031707357: www.isna.ir