شعار سال: بر اساس دستور ترامپ، هر يک از اتباع ديگر کشورها که به ايران سفر کنند براي سفر به آمريکا نياز به درخواست ويزاي جديد خواهند داشت، حتي اگر آنها شهروند يکي از کشورهايي باشند که براي سفر به آمريکا نياز به ويزا نداشته باشند. اين تصميم ترامپ ميتوانست آسيب زيادي به سفر گردشگران، تجار و سياستمداران خارجي به ايران بزند، چراکه قابل پيشبيني بود که آنها به دليل همين ممنوعيت و سختگيري براي سفر به آمريکا قيد سفر به ايران را بزنند.
بر اساس خبري که علياصغر مونسان، معاون رئيسجمهوري و رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، روز پنجشنبه، اول آذر، اعلام کرد: «با هماهنگيهاي انجامشده با وزارت امور خارجه و نيروي انتظامي اين طرح از امروز در مقاصد فرودگاهي به اجرا درخواهد آمد و براي آنها رواديد الکترونيک بدون برچسب صادر خواهد شد».
مونسان هدف از اجراي اين طرح را تسهيل در رفتوآمد و نيز تسريع در انجام امور اداري عنوان و ابراز اميدواري کرد اين اقدام در افزايش گردشگران ورودي به کشور تأثير بسزايي داشته باشد.
همين چند روز پيش وقتي قرار بود تيم ملي فوتبال ونزوئلا براي يک بازي دوستانه به ايران سفر کند، در پي مخالفت و اعتراض اعضاي اين تيم سفر آنها به ايران لغو شد و به همين دليل بازي در خارج از ايران و در دوحه؛ پايتخت قطر برگزار شد. قرار بود ايران و ونزوئلا 29 آبانماه در استاديوم آزادي ديدار کنند که تيم حريف اعلام کرد به دليل دراختيارداشتن شش بازيکن با اقامت آمريکا نميتواند به تهران سفر کند، چراکه اگر مهر ورود به ايران در پاسپورت آنها حک شود، در ادامه از سوي آمريکاييها با تحريم مواجه خواهند شد.
در رابطه با رواديد الکترونيک بدون برچسب که رئيس سازمان ميراث فرهنگي خبر آغاز آن را اعلام کرد، ايسنا نيز در گزارشي نوشت: ايران در ۱۱۰ نقطه جهان و فرودگاههاي بينالمللي داخل کشور براي اتباع خارجي «رواديد الکترونيکي» صادر ميکند که به ويزاي «بدون مُهر و برچسب» معروف بوده و امتيازي براي گردشگران نگران دنياست تا با خيالي آسودهتر به ايران سفر کنند. رواديد الکترونيک، يعني برچسب در گذرنامه نصب نميشود، بهاضافه اينکه مهر ورود و خروج هم در گذرنامه ثبت نخواهد شد. هزينه و مدتزمان اعتبار آن نيز مشابه رواديد معمول ايران است.
اين توضيحات مجتبي کريمي، رئيس اداره گذرنامه و رواديد وزارت امور خارجه است. به گفته او، طرح رواديد الکترونيکي از حدود دو سال پيش در يکي از فرودگاههاي بينالمللي کشور به اجرا درآمده و شکل کامل آن از يک سال پيش عملي شد. اين در حالي است که علياصغر مونسان، رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، اواخر مردادماه امسال در نشست اعضاي هيئتمديره هتلداران، اجراي آن را در آيندهاي نزديک و در توافق با ناجا و وزارت خارجه وعده داد.
«رواديد الکترونيکي کامل» يعني برچسب ويزا و مهر ورود و خروج در گذرنامه اتباع خارجي، ثبت نميشود. مونسان در پاسخ به مطالبه هتلداران حاضر در آن نشست درباره ضرورت درجنشدن مهر ورود و خروج در گذرنامه اتباع خارجي که تمايل دارند به آمريکا سفر کنند و نميخواهند با محدوديتها و موانع آن کشور روبهرو شوند، گفته بود: «درباره بحث گذرنامه گردشگران خارجي که مهر ويزا روي آن زده نشود تا به اين شکل که مشوقي باشد تا آنها بدانند با آمدن به ايران مشکلي برايشان پيش نميآيد، بايد بگويم که ما اين درخواست را کرديم و خوشبختانه ناجا نيز با ما همکاري داشته و موافق اين موضوع بوده است و تنها موافقت وزارت خارجه و معاوناول رئيسجمهور مانده که اميدواريم اين اقدام نيز بهزودي انجام شود».
مهرماه نيز خبرهايي منتشر شد که فرودگاه بينالمللي تهران اين طرح را به تازگي به اجرا گذاشته و گردشگران در مبادي ورودي ايران ميتوانند درخواست کنند مهر ورود و خروج ايران روي گذرنامه ثبت نشود. اين در حالي است که کريمي، رئيس اداره گذرنامه وزارت امور خارجه، به ايسنا گفت: بستر اين طرح اوايل سال ۹۳ آماده شد که دو سال پيش در فرودگاه بينالمللي مشهد به اجرا درآمد و ۲۲ بهمن سال ۹۶ نيز شکل کامل آن در فرودگاه بينالمللي تهران و ماه رمضان امسال در فرودگاه بينالمللي شيراز اجرا شد و از مهرماه امسال در ساير فرودگاههاي بينالمللي کشور، فراگير شده است.
اتباع خارجي از ۱۱۰ نقطه سراسر جهان ميتوانند رواديد ايران را الکترونيکي دريافت کنند. او درباره اجراي چنين طرحي، در واکنش به فرمان مهاجرتي آمريکا درباره منع سفر به هفت کشور مسلمان ازجمله ايران تأکيد کرد: اين موضوع به نحوه برخورد کشوري خاص با مسافران ارتباطي نداشته و صدور رواديد الکترونيک بدون مُهر ورود و خروج از سالها قبل سياستگذاري و برنامهريزي شده که به منظور ارتقاي برنامه رواديد ايران بوده است تا بدون حضور اربابرجوع در نمايندگيهاي ايران و بدون صدور برچسب و درج مهر ورود و خروج در گذرنامه صادر شود.
به گفته کريمي، «رواديد الکترونيکي کامل»؛ يعني بدون برچسب و مهر ورود و خروج، طرحي است که در برخي کشورهاي ديگر نيز اجرا ميشود. وزارت خارجه نيز با توجه به مصوبه هيئت وزيران و حمايت وزير امور خارجه درباره صدور رواديد الکترونيکي با بالاترين استانداردها اقدام کرد. اکنون تقريبا در ۱۱۰ نقطه ازجمله در فرودگاههاي بينالمللي داخل کشور و همچنين نمايندگيهاي جمهوري اسلامي ايران در خارج از کشور، اين رواديد صادر ميشود. رواديد الکترونيکي يا «ويزاي بدون برچسب و مُهر» واکنشي به فرمان مهاجرتي ترامپ نيست.
وي همچنين با اشاره به تجهيز وبسايت رواديد الکترونيک ايران که منطبق با استانداردهاي روز جهان است، گفت: اگر تحريمها وجود نداشت و با بانکها در برخي کشورها دچار مشکل نبوديم، حتي نياز نبود متقاضي در نمايندگي ايران در خارج از کشور براي دريافت رواديد حاضر شود؛ ميتوانست با واريز مبلغ ويزا به صورت الکترونيکي، رواديد خود را دريافت کند. وبسايت رواديد الکترونيک وزارت خارجه حتي امکان صدور بيمهنامه الکترونيکي را نيز دارد.
کريمي درباره رايگانشدن ويزاي ترانزيتي ايران با ۷۲ ساعت اعتبار که اوايل مهر رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خبر آن را اعلام کرد، با تأکيد بر اينکه تمام طرحهاي ويزا را وزارت خارجه بايد اجرا کند، گفت: ويزاي ترانزيت با کد «G» چندين دهه است که در ايران اجرا ميشود و براي ترانزيت زميني حداکثر هفت روز و براي مسافران ترانزيت هوايي نهايت سه روز اعتبار دارد. قيمت آن نيز بر اساس عمل متقابل با کشورهاي مختلف تعيين شده است.
ايران داراي بهترين امنيت براي سفر
در همين حال و در خبري ديگر مرتبط با حوزه گردشگري ايران، روزهاي گذشته يک خبر خوب ديگر نیز منتشر شد. بر اساس گزارشي با عنوان «نقشه مخاطرات سفر در سال ۲۰۱۹»، ايران به لحاظ امنيت جزء کمخطرترين کشورها به مسافران و گردشگران جهان معرفي شده است.
بر اساس گزارش «نقشه مخاطرات سفر در سال 2019» که با همکاري دو سازمان فعال در زمينه ارزيابي خطر به نامهاي «اينترنشنال SOS» و «کنترل ريسک» تهيه شده است، ايران به لحاظ امنيت جزء کمخطرترين کشورها و به لحاظ حملونقل و همچنين خدمات درماني جزء پرمخاطرهترين کشورها به مسافران معرفي شده است.
بر اساس اين گزارش، ايران از نظر امنيت براي مسافران در رده کشورهاي امن اروپايي مانند انگليس، اسلووني، دانمارک و سوئيس جاي گرفته است. خشونت سياسي، شامل تروريسم، اعتراضات مدني، شورش و جنگ، ناآراميهاي اجتماعي شامل خشونتهاي قومي و فرقهاي و جرائم خشونتآميز ازجمله شاخصهايي هستند که در طبقهبندي کشورها بر اساس امنيت مدنظر قرار گرفتهاند. بهاينترتيب سوريه، يمن، افغانستان، ليبي، سودان جنوبي و سومالي از کشورهايي هستند که داراي شديدترين مخاطرات امنيتي معرفي شدهاند.
روزنامه بريتانيايي اينديپندنت نیز در گزارشي دراينباره آورده است: امنيت ايران در سطح کشورهاي اروپا، آمريکا، کانادا و استراليا ارزيابي شده است. بهجز ايران، تنها در تعداد انگشتشماري از ديگر کشورهاي خاورميانه مانند کويت و قطر نيز سطح خطرهاي امنيتي «پايين» ارزيابي شده است. امنيت کشورهاي ترکمنستان و عربستان سعودي متوسط ارزيابي شده و پاکستان، عراق و افغانستان به همراه بسياري از کشورهاي آفريقايي، در رده کشورهاي «خطرناک» براي گردشگران قرار گرفتهاند. در ميان کشورهاي جهان، فنلاند، نروژ و دانمارک بهعنوان امنترينها معرفي شدهاند.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه شرق تاریخ انتشار 3 آذر 97، کدخبر: 200194، www.sharghdaily.ir
احسنت
کار بسیار خوبیه
ترامپ بسوزززززززز