
شعار سال:وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حال بازی با کلمات برای راهاندازی مجدد تکمیل ظرفیت بود. پذیرش نیمسال دوم عنوان جدید این سبک از دور زدن قانون است.
براساس آمار نهایی کنکور سراسری سال ۹۸ سهم موسسات آموزشی غیرانتفاعی به ۸۵ هزار و ۵۸۵ نفر میرسد این در حالی است که ظرفیت پذیرش موسسات غیرانتفاعی ۲۲۱ هزار و ۸۰۵ نفر اعلام شده بود.
علی آهون منش درباره پذیرش دانشجو در موسسات غیرانتفاعی ث گفت: موسسات غیرانتفاعی باید حداقل ۱۰ درصد دانشجویان ورودی یک سال را جذب کنند. وی ادامه داد: مهم نیست که چه تعداد دانشجو به این موسسات معرفی شده بلکه مهم این است که چه تعداد در موسسات غیرانتفاعی ثبتنام میکنند.
رئیس اتحادیه موسسات غیرانتفاعی بیان کرد: چون تکمیل ظرفیت در وزارت علوم ممنوع اعلام شده است به دنبال استفاده از تمدید ظرفیت هستیم. به این گونه که بتوانیم ظرفیتهای خالی را در پذیرش وسط نیمسال تحصیلی یا نیمسال آینده پر کنیم.
آهونمنش همچنین خبر داد: در این زمینه با مسئولان ذیربط در وزارت علوم صحبت کردهایم اما هنوز تصمیم قطعی در این زمینه گرفته نشده است.
تمدید ظرفیت نه تکمیل ظرفیت!حال این سوال مطرح میشود که تمدید ظرفیت با تکمیل ظرفیت چه تفاوتی دارد که رئیس اتحادیه موسسات غیرانتفاعی از آن سخن به میان میآورد. موضوع تمدید ظرفیت اولین بار از سوی مجتبی شریعتی نیاسر، معاون آموزشی سابق وزارت علوم مطرح شد. آن زمان که وی اعلام کرد «دیگر دانشگاهها نمیتوانند تکمیل ظرفیت داشته باشند و پذیرش داوطلبان صرفا در دو بازه زمانی مهرماه و بهمنماه صورت میگیرد.»
بر این اساس دانشگاهها از سال ۹۷ دیگر نتوانستند از طریق تکمیل ظرفیت دانشجو جذب کنند. اکنون که وضعیت جذب دانشجو در بسیاری از دانشگاههای شبهدولتی وزارت علوم نامناسب ارزیابی میشود به نظر میرسد که پذیرش بهمنماه با جدیت بیشتری دنبال شود. در این میان ابهامات مهمی وجود دارد که ازجمله آن میتوان به این موضوع اشاره کرد که هیچگاه این دانشگاهها اعلام نمیکنند حقیقتا چه تعداد دانشجو جذب کردهاند بلکه فقط مدام از این گله دارند که دانشجوی لازم را جذب نکردهاند. شواهد نشان میدهد که این عدم شفافیت سبب شده در رشتههایی که دانشجو به حد کافی جذب شده باز هم تکمیل ظرفیت صورت میگیرد.
جذب دانشجو در موسسات آموزشی بدون حضور سازمان سنجشاز طرفی اقدام غیرشفافی که سال گذشته سازمان سنجش آموزش کشور در این زمینه در پیش گرفت این بود که به یکباره اعلام کرد که علاقهمندان به تحصیل در دوره های بدون آزمون دانشگاهها و موسسات آموزش عالی میتوانند با مراجعه به این دانشگاهها و موسسات در رشتههای موردنظر خود ثبتنام کنند. به ظاهر این اقدام سازمان سنجش آموزش کشور تکمیل ظرفیت نبود، حال اینکه چه بود در این مجال نمیگنجد. ولی آسیبی که این اقدام به موضوع پذیرش دانشجو وارد کرد این بود که هیچگاه مشخص نشد که چه تعداد دانشجو از این طریق وارد دانشگاهها شدند. چراکه سازمان سنجش آموزش کشور در اطلاعیه روز ۱۳ دیماه ۹۷ اعلام کرد: داوطلبان واجد شرایط و متقاضی پذیرش بهمن ماه ۹۷ از تاریخ ۲۹ دی ماه ۹۷ تا ۶ بهمن ماه ۹۷ میتوانند برای پذیرش به موسسات پذیرنده مراجعه (حضوری) کنند.
همین امر سبب شد که در گزارش قبلی با عنوان رکب وزارت علوم به دانشگاهها پرده از تغییر قوانین نوشتهشده و نانوشته برداشته شود که البته انتقاداتی را نیز در پی داشت. سوال مهم این است که چه دستهایی در پس پرده آموزش عالی حضور دارند که پس از اعلام چندباره قانونی که بدون اجبار نوشته شده، تغییر ایجاد شده و به نامی دیگر که همان نتیجه را دارد تبدیل شود. چرا افکار عمومی مدام نادیده گرفته شده و اینگونه مطرح میشود که دیگر تکمیل ظرفیت نداریم ولی بعدا پذیرش در نوبت دوم یا همان بهمنماه در پیش گرفته میشود؟
به نظر میرسد واژه تکمیل ظرفیت با پذیرش نیمسال دوم هیچگونه تفاوت ماهیتی نداشته باشد. با این حال سوال اساسی اینجاست که چرا چنین قوانینی در وزارت علوم یک شبه نوشته شده و بعد تغییر مییابد؟
شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری آنا،تاریخ انتشار:17مهر1398،کد خبر:428842،ana.ir