پاسخ به این دو پرسش شاید با مراجعه به آمار پروندههای قضایی دادسراهای کشور و با نگاهی به آمارهای اجتماعی همچون طلاق و دعواهای خانوادگی، میزان مصرف مواد مخدر و الکل، تصادفات رانندگی و بی نظمیهای اجتماعی، بد اخلاقیهای سیاسی، اختلاس و ارتشا سهل و آسان بنماید. قطعا جامعه ایرانی در این شرایط تا رسیدن به مدینه فاضله و جامعه اخلاق محور و معنوی فاصله طولانی دارد.
هیچ گاه با خود اندیشیده ایم چرا جامعه ای که منابع اخلاقی همچون قرآن کریم، کلیات سعدی، نهج البلاغه و آثار بزرگانی چون نظامی و سنایی و ابن سینا و ملاصدرا دارد، چرا جامعه ای که مفاهیم فرهنگی و اخلاقی مثل شهادت، ایثار، عبادت، عفو و بخشش در آن موج می زند و با عرفان و اخلاق پیوندی دیرینه و تاریخی بسته، این گونه در دنیای ارتباطات و اطلاعات درگیر چالشهای اخلاقی و ضد اخلاقی درونی است که روز به روز آن را از اخلاق و معنویت دور میسازد؟
در موضوع اخلاق چه اخلاق فردی و چه اخلاق اجتماعی فاکتور «مراقبت» به منظور حفظ و ارتقا ویژگیهای اخلاقی در فرد یا جامعه به جد مورد توجه علمای اخلاق و عرفان است لذا اولا رسانهها و ثانیا دانشمندان متخصصان علوم انسانی و اخلاقی برای درک بهتر مفاهیم علل و شاکله مناسبتهای ملی و مذهبی باید به جامعه آگاهی بخشند. در غیاب دانشمندان و رسانهها این فرصت طلبان سودجو هستند که با تهییج و تحریک احساسات ناب اجتماعی، جامعه را به سمت اهداف نامیمون خود راه میبرند.
سطح نگری و بیتوجهی به مفاهیم عالی نهفته در مناسبتهای ملی و مذهبی، باعث اتلاف وقت و منابع اجتماعی و اقتصادی جامعه شده و جامعه را از دست یافتن به مفاهیم عالی اخلاقی و معنوی باز می دارد.مداحیهای خارج از ضوابط شرعی و اخلاقی، جشنهای سخیف، برنامههای بی محتوا و برخی سخنرانیهای بیمایه آفت بزرگی است که در دهه گذشته مناسبتهای ملی و مذهبی ما را هدف قرار داده است. همچنان که برخی شیوه های ناشایست مداحی و عزاداری در ایام محرم نتوانسته ما را به عمق وجودی حرکت عاشورا رهنمون سازد، برخی رفتار خرافه پرستانه مثل آتش بازی چهارشنبه سوری نیز ما را از حرکت به سمت جامعه اخلاقی باز داشته است.
انتخاب رسانه مناسب با شرایط امروز جامعه و تشخیص و تعیین چگونگی بیان و انتقال مفاهیم عالی اخلاقی متناسب با زبان حاکم بر جامعه از دیگر ضروریاتی است که به نظر میرسد در گیر و دار روزمرگیهای متداول به فراموشی سپرده شده و همچنان در زندان سنتهای رسانهای مثل منابر و تریبونهای یک سویه، در جا میزنیم.
علاوه بر این میتوان به هزاران آفت و آسیب در برگزاری مناسبتهای ملی و مذهبی اشاره کرد که دستیابی به مدینه فاضله و جامعه اخلاق محور را دور می سازد. بنابراین نیازمند ارادهای ملی و فارغ از دستورات حکومتی برای رسیدن به مطلوب ها هستیم. جامعه به کنش و پویش اجتماعی جدیدی برای فراغت از شرایط فعلی نیازمند است و اما شاید بهتر باشد من از خودم شروع کنم!!
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از وب سایت خبر پارسی ، تاریخ انتشار سه شنبه 21 مهر 1394 ، کد مطلب : 8988 : www.khabarparsi.ir