شعارسال: استان چهارمحالوبختیاری یکی از استانهای کوچک کشور است که با وجود وسعت کم، روستاهای بسیاری را در خود گنجانده. جمعیت این استان حدود 900 هزار نفر است که 36 درصد آن در 801 روستا ساکن هستند. 575 روستای چهارمحالوبختیاری بالای 20 خانوار جمعیت دارند. همچنین 495 روستای استان دارای دهیاری و 527 روستا دارای شورای روستایی است. به گفته مسئولان استان، روستاهای این منطقه در حوزه گردشگری، کسبوکارهای خدماتی، توسعه باغها و اراضی کشاورزی، دامپروری، مشاغل دانشبنیان و... دارای ظرفیتهای بسیاری هستند که با برنامهریزی صحیح میتوان این ظرفیتها را در راستای محرومیتزدایی و مهاجرت معکوس به روستاها بهکار گرفت.
تدوین برنامه اشتغال و توسعه در روستاها
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری چهارمحالوبختیاری با اشاره به تدوین برنامه توسعه و اشتغال در روستاهای این استان گفت: براساس جز یک بند «الف» ماده 27 برنامه ششم توسعه، مقرر شد که برای روستاهای کشور برنامه توسعه و اشتغال تدوین شود. این برنامه توسط سازمان برنامه و بودجه در پنجهزار روستا اجرا خواهد شد. در چهارمحالوبختیاری نیز برای 375 روستا برنامه نوشته شده که توسط شورای برنامهریزی به تصویب رسیده است. در آبانماه نیز همایشی برگزار کردیم که در آن از اسناد توسعه اقتصادی و اشتغالزایی رونمایی شد.
ملکمحمد محمودیان افزود: براساس برنامه تدوین شده، تمام دستگاههای اجرایی موظفند اقدامات و فعالیتهای خود را در روستاها براساس این برنامه پیش ببرند؛ برای مثال برای روستای عالیکوه برنامهای نوشته شده و هر اقدام عمرانی، فرهنگی و... که در این روستا انجام میشود، باید براساس برنامه مدون باشد.
وی ادامه داد: شاید مردم فکر کنند که این برنامه نیز مانند سایر برنامههایی که نوشته شده و اجرا نمیشود، در همین آغاز کار رها خواهد شد؛ اما برای درست اجرا شدن برنامه و برای اینکه در اجرای آن تردیدی وجود نداشته باشد، سازمانی اجرایی را با حضور نمایندگانی از دستگاههای اجرایی و با محوریت دفتر امور روستایی تشکیل دادیم. در این کمیته برنامهها و اقداماتی که در هر روستا انجام میشود، رصد خواهد شد. دهیاران و شوراهای روستا نیز در اجرای برنامه نقش مهمی دارند؛ چراکه برنامه در اختیار آنها نیز قرار دارد و باید آن را پیگیری کنند.
تخصیص431 میلیارد تومان برای طرحهای اشتغال روستایی
محمودیان در رابطه با سهم چهارمحالوبختیاری از تسهیلات اشتغال روستایی گفت: سهمیه استان براساس قانون اشتغال روستایی 466 میلیارد تومان بود که از این میزان، مبلغ 431 میلیارد تومان تخصیص داده شد و تاکنون ما به اندازه 314 میلیارد تومان قرارداد منعقد کردیم. همچنین چهارهزار و 317 طرح به مرحله پرداخت رفتند و از این قراردادهای منعقد شده، تسهیلات چهارهزار و 268 طرح پرداخت شده است.
این مسئول افزود: برای اینکه طرحهای روستایی به هدف برسند، کمیتهای تشکیل شده و طرحهایی که به آنها تسهیلات پرداخت شده، توسط کمیتههای نظارت شهرستانی که زیرمجموعه کمیته نظارت استانی است، بازدید میشوند و اگر تخلف و انحرافی بود، گزارش آن به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بهعنوان دبیرخانه مرکزی ارسال میشود. به این ترتیب طرحهایی که امکان حل مشکل آنها وجود دارد، مشکلشان رفع و موارد لازم به مراجع قانونی ارجاع داده میشود؛ البته باید بگویم در استان ما اکثر طرحها به نتیجه رسیده است.
رتبه نخست چهارمحالوبختیاری در تولید ماهیان سردآبی
محمدیان در رابطه با وضعیت کشاورزی در این استان گفت: کشاورزی در روستاهای استان رونق بسیاری دارد و میتوان گفت بیش از 50 درصد تسهیلات اشتغال روستایی در حوزه کشاورزی پرداخت میشود. دو شهرستان ما آمار بیشترین تولید بادام را در کشور دارند و حتی این محصول را صادر نیز میکنند. در تولید محصولات زراعی و باغی نیز وضعیت خوبی داریم. اکنون اولویت ما در بحث کشاورزی با توجه به اقلیم و آبوهوای استان توسعه کشت گیاهان دارویی و کشت گلخانهای است. همچنین در تولید ماهیان سردآبی نیز جزو استانهای نخست کشوریم.
76 درصد راههای روستایی استان آسفالت هستند
وی با اشاره به حل مشکل جاده و راههای روستایی و کمبود آب در برخی از روستاها گفت: با وجود اینکه بسیاری از روستاها براساس شرایط جغرافیایی در مسیرهای صعبالعبور قرار گرفته و پراکنده هستند؛ اما سعی کردهایم در سالهای اخیر مسیرهای دسترسی به روستاها را هموار کنیم. اکنون حدود 76 درصد از راههای روستایی استان آسفالت هستند که نسبت به میانگین کشوری که حدود 76 درصد است، وضعیت خوبی دارد. سعی ما بر این است که تمام مسیرها را آسفالت کنیم تا دسترسی به روستاها آسان شود. در رابطه با مشکل آب نیز باید بگویم با وجود اینکه چهارمحالوبختیاری استانی آبخیز است و 76 درصد از روستاها از آب شرب سالم بهرهمند هستند؛ اما روستاهایی هم داریم که با تانکر آبرسانی میشوند که حل مشکل این روستاها در اولویت برنامهها قرار دارد.
محمدیان ادامه داد: مقاومسازی منازل روستایی نیز از طریق بنیاد مسکن پیگیری و تسهیلات خوبی در این زمینه پرداخت میشود. با توجه به اینکه استان ما در منطقه زلزلهخیز زاگرس قرار گرفته، استقبال خوبی از این طرح شده است.
خدمترسانی به روستاهای محروم
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری چهارمحالوبختیاری با بیان اقداماتی که برای روستاهای محروم استان شده، اضافه کرد: برای روستاهای محروم مانند دهستان موگویی در کوهرنگ، دیناران و... علاوهبر اینکه دولت اقداماتی را بهصورت اولویتدار پیگیری میکند، از نهادهای خارج از دولت نیز در بخشهای مختلف کمک میگیریم. بنیاد برکت و بنیاد علوی ازجمله مراکزی هستند که برای کمکرسانی به روستاهای محروم با آنها در ارتباط هستیم. این بنیادها در بخش آبرسانی، ساخت مدرسه، ارائه خدمات زیربنایی و... در روستاهای محروم خدمترسانی میکنند.
وی ادامه داد: در همین راستا امسال بنیاد خیریه «نورآوران سلامت» را در منطقه محروم بازفت مستقر کردیم که به مردم این منطقه بهصورت رایگان خدمات چشمپزشکی و دندانپزشکی ارائه میدهد. بهترین متخصصان نیز بهصورت هفتهای به مناطق روستایی و عشایری بازفت میروند و عمل چشم، عینکسازی، جراحی دندان و... را انجام میدهند. استانداری نیز وسایل پشتیبانی، استقرار و ایاب و ذهاب این گروه را تأمین میکند. این برنامه ازجمله اقداماتی بود که صندوق توسعه روستایی و استانداری چهارمحالوبختیاری پیگیر آن بود و اصل کار را نیز بنیاد نورآوران با ارائه 14هزار خدمتپزشکی انجام داد.
ساخت مجتمعهای گردشگری در روستاها
محمدیان به ظرفیتهای گردشگری استان نیز اشاره کرد و گفت: در حوزه گردشگری روستایی، بهویژه بومگردی در یکی-دو سال اخیر اقدامات خوبی شده است. دهیاران نیز به حوزه بومگردی ورود پیدا کردهاند و ساخت مکانهایی را باعنوان مسافرکاشانه برای گردشگران در نظر گرفتهاند. در برخی روستاها نیز بانک سینا تسهیلاتی را برای هتلهای گردشگری ارائه داده که موضوعی فراتر از بومگردی است.
این مسئول امور روستایی ادامه داد: روستاهایی که بهعنوان هدف گردشگری انتخاب شدهاند، تسهیلات و اعتباراتی را از طرف سازمان دهیاریها و شهرداریها دریافت کردهاند؛ ضمن اینکه مجتمعهای بزرگ گردشگری روستایی در اولویت دستگاههای مربوطه است که ما هم قطعاً پیگیری این موضوع هستیم.
وی در پاسخ به گلایه برخی از دهیاران برای تأخیر و عدم پرداخت ارزشافزوده گفت: ارزشافزوده براساس قانون به دو شیوه واریز میشود؛ در مورد اول، اداره امور مالیاتی استانها ارزشافزوده را بهصورت مستقیم و براساس شاخص جمعیتی به حساب دهیاریها واریز میکند و در روش دوم، وزارت کشور از طریق سازمان دهیاریها و شهرداریها براساس ردیفی که تعیین شده، بودجه را واریز میکند، در نتیجه استانداری نقشی در این موضوع ندارد. با وجود این گلایهها گاهی درست است و ما نیز پیگیر موضوع هستیم؛ البته سال گذشته بنا به مشکلاتی که بود، تأخیر یا عدم پرداخت را داشتیم، اما امسال وضعیت نسبت به سال قبل بهتر شده است.
محمدیان در پایان با اشاره به افزایش مهاجرت معکوس به روستاهای استان گفت: در سالهای اخیر بسیاری از مناطق روستایی با افزایش جمعیت مواجه بودهاند و حتی برای احیای روستاهایی که خالی از سکنه شدند، مراجعهکنندگانی داریم؛ بهویژه در شهرستانهای لردگان، کوهرنگ و شهرکرد این افزایش مهاجرت قابل مشاهده است. با وجود این نیاز است برای ماندگاری روستاییان در روستاها و رونق اشتغال در این مناطق برنامهریزی و اقدامات موثری انجام شود.
شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار: 2دی1398 ، کدخبر: 79504: sabzineh.org