شعارسال: مدیرعامل شرکت آریوژن فارمد، وابستگی صنعت دارویی کشور به تکنولوژی خارجی را یکی از ویژگیهای آن در سالهای پیش و ابتدای انقلاب دانست که با گذار از این شرایط و آغاز جنگ، با بحران جدیدی روبرو شد: با شروع جنگ، برای رفع نیازهای کشور و رویارویی با بحرانهایی که آن زمان کشور را تهدید میکرد، گام دیگری برداشتیم. در طول جنگ توانستیم با استفاده از نیروهای متخصص جوان و پتانسیلهای موجود، به دانش داروسازی و تولید غیروابسته آن دست پیدا کنیم. پس از جنگ روند توسعه و پیشرفت صنعت داروسازی ادامه پیدا کرد و ما به سمت تولید داروهای ژنریک رفتیم که میتوانیم بگوییم ریشه تولید داروهای بیوتکنولوژی به همان سالها برمیگردد. در عرض یک دهه توانستیم این داروها را به مجموعه تولیدات کشور اضافه کنیم و امروز صنعت ما در لبه توسعه این حوزه حرکت میکند که هم از منظر کسب دانش لازم و هم از منظر خلق ارزش و ثروت در کشور اتفاق افتاده است.
به گزارش فانا، به گفته امیر فرشچی شرکتهای دانشبنیان همانطور که از نامشان پیداست، کار خود را در یک حوزه دانشی و تکنولوژی شروع و خدمت یا محصول خود را در این زمینه تولید و عرضه میکنند. خوشبختانه در یک دهه اخیر با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری از تاسیس و فعالیت شرکتهای دانشبنیان، شاهد رشد این شرکتها بودهایم و اتفاقات خوبی در حوزه دارویی نیز افتاده است. بسیاری از شرکتهای تولیدکننده دارویی هایتک، دانشبنیان هستند و در بازار بر اساس خلق یا ایجاد یک تکنولوژی به کار خود ادامه میدهند و یکی از نتایج مهم فعالیت آنها تاثیر زیادی است که روی بخش اقتصاد دارو داشتهاند.
فرشچی به عنوان یک تولیدکننده که با تحریمها درگیر است، آنها را به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم بخشبندی کرد و توضیح داد: تاثیرات منفی تحریم مستقیم شدیدتر و آشکارتر به نظر میآید، مثل مشکلات نقل و انتقال پول که مانع بزرگی بر سر راه تولید است اما نمیتوانیم بگوییم اثر تحریمها بر بخشهای مختلف صنعت دارو یکسان بوده است. هرچند نمیتوانیم این تاثیرات منفی را از بین ببریم ولی سعی میکنیم این فشار را کاهش دهیم و خصوصا با اتکا به دانش نیروهای متخصص کشور بخشی از اثرات غیرمستقیم تحریمها را کمرنگ کنیم.
فرشچی نبود نقدینگی کافی را بحران اصلی عنوان کرد که در شرایط فعلی صنعت داروی کشور را تهدید میکند و با ادامه روند فعلی، در سالهای آینده نیز وجود خواهد داشت. طلب نزدیک ۵۰۰۰ میلیاردی شرکتهای دارویی از دولت اثر مستقیم روی زندهمانی این صنعت و ادامه کار شرکتهای پخش، واردات مواد اولیه و تولید دارو دارد. با ادامه روند فعلی، این شرایط نامساعد نیز ادامه خواهد داشت و صنعت دارویی کشور را به سمت بحران خواهد بود؛ مگر آنکه دولت تدبیر جدی در این مورد داشته باشد و مانع ادامه روند فعلی شود.
به گفته او یکی دیگر از حوزههایی که دولت میتواند در آن موثر باشد، تغییر ساختار و نگرش به قیمتگذاری محصولات دارویی است؛ حداقل در حوزه بیوتکنولوژی که ما فعالیت میکنیم، در ۴-۵ سال گذشته افزایش قیمت اتفاق نیفتاده است. ما هم معتقدیم مردم باید آرامش روانی داشته باشند، داروها به موقع و با قیمت مناسب در اختیارشان قرار بگیرد و افزایش قیمت باعث فشار بیشتر روی آنها نشود اما در عین حال حفظ قیمتهای سابق بار زیادی به شرکتهای دارویی تحمیل و مستقیما حیات شرکتهای دارویی را تهدید میکند.
وی تاکید کرد: در این میان نباید نقش بیمهها را فراموش کنیم که لازم است فعالیت پررنگتری داشته باشند و اگر نقش خود را به درستی اجرا نکنند و این بار فقط روی شرکتهای دارویی باشد، میتواند داروی کشور را به شرایط اورژانسی برساند.
این تولیدکننده سطح اطمینان و اعتماد مردم به داروهای داخلی در حوزههای مختلف را متفاوت دانست و گفت: در مورد داروی بیماریهای خاص پزشک تصمیم میگیرد که چه دارویی با چه برندی مصرف شود و ما در واقع باید اعتماد افراد متخصص را جلب کنیم اما در زمینه داروهای بدون نسخه مردم مخاطب ما هستند.
به گفته فرشچی اگر روند تغییر کیفیت داروهای ایرانی را از ابتدای انقلاب تا الان بدون جانبداری خاصی بررسی کنیم، میبینیم که میانگین کیفی محصولات ایرانی بسیار بالا رفته است و یکی از دلایل آن را نظارتها و ضوابط وزارت بهداشت برای رعایت استانداردها و دستورالعملهای دارویی عنوان کرد که بسیار سختگیرانهتر از قبل شده است و به خاطر این فشارها بسیاری از شرکتها مجبور شدهاند سطوح کیفی تولیدات خود را بالا ببرند و امروز محصولات ایرانی حتی در مقایسه با بسیاری کشورها بالاتر است.
او یادآوری کرد: حتما مواردی هست که مورد تائید وزارت بهداشت نباشند ولی مردم میتوانند به این داروها اعتماد کنند، خصوصا که بنگاههای اقتصادی فعال در حوزه دارو برای رقابت با محصولات خارجی و حتی تولیدات مشابه داخلی مجبور شدهاند، کیفیت تولیدات خود را بالا ببرند.
فرشچی دو نتیجه برای حضور در همایش تقدیر از توانمندیهای تولیدی صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور» و همایشهای مشابه عنوان کرد: «اول اینکه مخاطبان چه متخصص یا عام، به حضور فعالان حوزه دارو امیدوار باشند و بدانند که ما با حداکثر توان خود برای تامین نیاز کشور تلاش میکنیم تا داروها به موقع و با کیفیت عالی به دست بیمار برسد؛ نکته دوم این است که در چنین همایش و نشستهایی میتوان با حضور متخصصان کمیتههایی تشکیل داد، مشکلات و مسائل دارویی کشور را بررسی و مطرح کرد، نتیجه این نشستها دستهبندی و اولویتبندی و به اطلاع وزارت بهداشت و دولت رسانده شود.
همزمان با دهه فجر انقلاب اسلامی همایش «تقدیر از توانمندیهای تولیدی صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور»، ۲۸ بهمنماه در باغ موزه دفاع مقدس برگزار میشود. در این همایش محصولات جدید تولیدی یا دارای فناوری ویژه تقدیر و معرفی خواهند شد.
شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی فانا ،تاریخ انتشار: 21 بهمن 1398،کدخبر: 25012 ،www.phana.ir