از اوایل اسفند ماه وزارت ارشاد طبق بیانیهای تمام فعالیتهای فرهنگی و هنری را در سراسر کشور تا مدت نامعلومی تعلیق کرده است. گرچه این تعلیق از همان ابتدا هر هفته تمدید میشد و تا آخر سال 98 نیز ادامه خواهد داشت اما مشخص نیست اوضاع مدیریت این ویروس در سال آینده چگونه باشد و سینماها از چه زمانی بتوانند فعالیت خود را دوباره از سر بگیرند.
شعار سال: مخصوصا که به احتمال قریب به یقین فرصت طلایی اکران نوروزی نیز از دست خواهد رفت. همین تعطیلی اجباری باعث ایجاد خسارتهای جبران ناپذیری به صنعتهای وابسته به هنر زده است. سینماداران یکی از مشاغلی هستند که با بلاتکلیفی در حال پیدا کردن چارهای برای گذراندن بدترین دوران تاریخ خود هستند.
سجاد نوروزی مدیر سینما آزادی، معتقد است ضرر تعطیلی سینماها در این مدت قابل محاسبه نیست. او گفته است: به نظرم ممکن است ۶۰ درصد سینماها به دنبال این بحران تعطیل شوند. میخواهم بگویم فاجعه عمیقی برای سینماها رخ داده، اما چیزی که مشخص است این است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهعنوان متولی اصلی که از نظر حاکمیتی میتواند سینمایی را تعطیل یا بازگشایی کند، بعد از اتمام این قضایا نیاز است که یک چارچوب منطقی یارانه برای سینماها طراحی کند. البته فکر نمیکنم این یارانه رقم بزرگی در هزینههای ارشاد باشد.
نوروزی اظهار کرد: آقای انتظامی رئیس سازمان سینمایی خودش در توئیتی به رقم ۶۰۰ میلیون تومانی برای فروش روزانه اشاره کرده بود، اما این به صورت خوشبینانه رقم فروش تهران است. اگر بخواهیم تمام کشور را در نظر بگیریم و بدون افزایش قیمت همان فروش سال گذشته را در ایام عید محاسبه کنیم، میبینیم رقم بزرگتری است. فروش عید ۹۸ در سینما آزادی نزدیک به ۳ میلیارد تومان بوده است. اگر بخواهیم همین ۳ میلیارد تومان را در نظر بگیریم میبینیم یک رقم هنگفتی را هم صاحب فیلم و هم سینماداران از دست دادهاند. برای مثال ما متصور بودیم سه، چهار فیلم فروش خوبی خواهند داشت، یعنی حداقل در سینما آزادی به فروش ۵۰۰ میلیاردی میرسیدند که با این شرایط این رقم را از دست دادهاند. مشخص است که اگر این موضوع جبران نشود دچار یک ضرر بزرگ میشویم این را هم باید درنظر بگیریم که بعد از این ایام، به ماه رمضان میخوریم که یک فصل سوخته برای اکران محسوب میشود.
وی افزود: ذخیره سینماداری از دوران پیک فروش است که اصلیترین آن مربوط به نوروز میشود یعنی سینماها هزینههای خود را در ماه محرم، صفر و رمضان که فروشی ندارند از فروش نوروز در میآورند. معضل ثانویه هم این است که حتی درصورت بهبود شرایط باز هم طول میکشد که مردم دوباره به سینماها بیایند بنابراین باید یک بازه زمانی را در نظر بگیریم که حس ترس و احتیاط مردم از بین برود. اینگونه نیست که به محض اعلام بازگشایی سینماها همه چیز به روال عادی برگردد از همین رو یک بازه زمانی خیلی جدی را باید در نظر بگیریم. باید یک طراحی صنفی داشته باشیم یعنی ارشاد باید با صنوف طرحی داشته باشد که به سینماها کمک کند. البته ما نمیگوییم این کمک باید به صورت بلاعوض باشد شرایط کشور هم به گونهای است که نمیتوانیم وجه بلاعوض را متصور شویم، ولی حداقل باید یک طراحی باشد تا این پیکره نیمهجان سرپا شود، چون کشش این را ندارد که یک موضوع دیگر بر آن حادث شود.
اما چاره چیست؟ چگونه باید از این بحران عبور کرد؟ سیدجمال ساداتیان، مدیر سینما آستارا معتقد است دولت باید وارد عمل شود و از سینماداران حمایت کند. او گفته است: سینمادارها در این شرایط هم باید اجاره ملک دهند، هم حقوق پرسنل و پرداختهای مضاعف مربوط به شب عید. در حالی که با تعطیل شدن سینماها حتی بوفهدارانی که در سینماها مشغول بودند هم بیکار شدهاند، به همین دلیل باید برای سرپا ایستادن سینماها به آن توجه ویژه شود. البته میدانیم که دولت در پی تحریمها وضعیت اقتصادی چندان مناسبی ندارد، ولی به نظر میرسد باز هم دولت باید در اینباره حمایت کند، چون هر چه فکر میکنیم و به هر جایی که فکر میکنیم شاید در کشور وجود داشته باشد تا برای دریافت حمایت به آنجا مراجعه کنیم به غیر از دولت جای دیگری نیست. با این حال میتوان بررسی کرد که میزان فروش سینماها در پایان فروردین سال قبل چقدر بوده و آن را ملاک عمل قرار دهند. در این بین بعضی سینماها ممکن است فروش بیشتری داشته باشد و بعضی فروش کمتر، درواقع همه را هم نمیتوان به یک چشم دید و اگر با بررسی ظرفیت فروش سینماها دولت بتواند کمکی را تامین کند مفید خواهد بود.
ساداتیان در پاسخ به اینکه بسیاری از اصناف و مشاغل گوناگون در کشور آسیب دیدهاند و آیا باید فقط از دولت توقع حمایت داشت، بیان کرد: حرف من این است که حداقل تا پایان فروردین را حمایت کنند، چون این روند برای سینما ادامه دارد؛ ما بعد از فروردین به ماه رمضان میرسیم که آن زمان هم شرایط مساعدی برای اکران فیلم در سینما نیست. بعد از آن هم خردادماه است و فصل امتحانات و تعطیلات خرداد که همه باعث کمرونقی سینماها خواهد شد، به همین دلیل فقط تعطیلات عید نوروز است که برای فروش سینماها میتوانست خوب باشد. این در حالی است که مثلاً حوزه ارزاق در همان ماه رمضان وضع متفاوتتری خواهد داشت.
او با اشاره به تعطیلی پروژههای سینمایی و اینکه آنجا هم بحث است آیا تهیهکننده باید هزینه توقف پروژه را بدهد یا خیر، گفت: هرکدام از اصناف سینما براساس شرایط کاری خود باید پیشنهادهایی برای کمتر شدن خسارتها بدهند، ولی در عین حال معتقدم بیشترین ضربه را فعلا سینماداران میخورند، چون فیلمها با تاخیر هم که باشد بالاخره اکران میشوند و باید برای آنها تصمیمی گرفته و برای شب عید آنها فکری شود. توجه به این نکته هم ضروری است که نباید حمایت از این بخش به وقتی طولانیتر و مسئلهای ثانویه ارجاع داده شود.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه ابتکار، تاریخ 26 اسفند 98، کد مطلب: 153611: www.ebtekarnews.com