شعار سال: از یک طرف میگویند تا انتخابات ۱۴۰۰ هنوز زمان زیادی است و از سوی دیگر تحرکاتشان با رفتارها و کردارها چندان جفت و جور نیست؛ این حکایت سیاسیونی است که بازی انتخابات را با دست پس میزنند و با پا پیش میکشند. هرچند گمانهزنیها برای سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری شدت گرفته است اما موضوع مشارکت در انتخابات روی دیگر این سکه است و هنوز نگرانی از بابت آنچه در انتخابات اسفندماه رخ داد در انتخابات پیش رو نیز وجود دارد.
محمد خوشچهره نماینده اصولگرای مجلس هفتم درباره انتخابات ۱۴۰۰ به خبرآنلاین میگوید: «تحرکات انتخاباتی» برخی از سیاسیون سنتی در کنار موضوع «عدم مشارکت مردم» در انتخابات، فضای رسانهای و گفتمانی محافل سیاسی کشور را به سمتی برده که شاید کمتر کسی بتواند تحلیلی دقیق از آنچه در آینده رخ خواهد داد ارائه دهد. او درباره مشارکت سیاسی هم معتقد است اگر چهره جدیدی وارد میدان نشود احتمال اینکه مشارکتی مانند انتخابات مجلس یازدهم شکل بگیرد وجود دارد.
محمد خوش چهره که در زمره منتقدان جدی احمدینژاد بود و اتفاقا درمهرماه ۸۹ به جمع استادان بازنشسته در دولت احمدینژاد پیوست در صحبتهایش به حرف و حدیثها درباره احتمال کاندیداتوری رئیس دولت نهم و دهم میزند و میگوید: «برخی از سیاسیون در شرایط کنونی در حال دست و پا زدن هستند تا در افکار و انظار مردم خود را زنده نگه دارند» او انتقاداتی هم به همقطارن خود در ماجرای انتخابات مجلس و تعیین لیست مطرح میکند و معتقد است مجلس یازدهم مجلسی عقلایی و به دور از احساسات نیست.
در شرایط کرونایی به راحتی نمی توان از موضوعات سیاسی صحبت کرد
محمد خوشچهره در گفتگویی گفت: در روزگاری که موضوع «کرونا» به عنوان یک بحث جدی و جاری در جهان مطرح شده، به راحتی نمیتوان درباره موضوعات سیاسی که امکان وقوع آنها به بازه زمانی بیش از سه ماه نیاز است، به راحتی صحبت کرد. برخی به اشتباه از عبارت دوران «پسا کرونا» در تحلیلهای خود استفاده میکنند، در حالی که جهان امروز همچنان به صورت جدی با این پدیده مواجه است و خبری از توقف این ویروس نیز به گوش نمیرسد.
وی گفت: کرونا به شدت بر حوزههایی همچون «سیاست»، «قدرت» و «مناسبات جهانی» اثر گذاشته و این گزارهها را نیز بی ثبات کرده است و پس لرزههای آن بعدا مشخص خواهد شد. تزلزل نظامهای قدرت از جمله آمریکا و چند کشور دیگر، بازتاب گستردهای در میان کشورهای منطقه خاورمیانه و حتی سایر کشورهای جهان خواهد داشت.
تحلیل ها از انتخابات ریاست جمهوری در دو فضای بدبینانه و خوشبینانه است
نماینده اسبق مجلس با بیان اینکه در دورههای قبل و در ماههای منتهی به سالی که قرار بود در آن انتخابات ریاست جمهوری در کشور برگزار شود، بحثها و تحلیلهای مبتنی بر رفتار احتمالی سیاسون در انتخابات، و حتی تحرکات زودهنگام برخی از مدعیان ورود به عرصه انتخابات به چشم میآمد، افزود: در شرایط کنونی که تصویر روشنی از آینده به دلیل شیوع بیماری کرونا دریافت نمیشود، بیشتر تحلیلها سمت و سوی حدس و گمان به خود میگیرد و گاهی نیز مطالب مطرح شده در دو فضای «بدبینانه» و «خوش بینانه» ارائه میگردد. شاید اگر سالهای گذشته بود بهتر میشد شرایط را تحلیل کرد چرا که به سمت شفاف سازی پیش میرفتند اما این روزها فضا ابهامات جدی دارد و گاهی آمال و آرزوها مطرح میشود حال در این فضا آن دسته از افرادی که موضوعات را با دید منفی رصد میکنند، بی رمقی سیاسی در میان مردم را به صورت مطلق نشان میدهند و در مقابل این دسته، افرادی هستند که با یک نگاه خوش بینانه، انتخابات پیش رو در سال ۱۴۰۰ را پرشور و پر تحرک ارزیابی میکنند.
وی گفت: بنده قائل به این موضوع هستم که نگاه صرف به موضوعات از پشت عینک بدبینی و یا خوش بینی، فاقد پایههای تحلیلی است. منطق مبتنی بر نگاه واقع بینانه در عالم سیاست این خروجی را همچنان نشان میدهد که هیچ چیزی را نمیتوان به صورت قطعی در آینده سیاسی کشور و حتی جهان پیش بینی کرد.
نباید در زمین آنها که رئیس جمهور بودند و امروز رجز می خوانند بازی کرد
این تحلیلگر سیاسی اصولگرا با تاکید براینکه برخی از سیاسیون در شرایط کنونی در حال دست و پا زدن هستند تا در افکار و انظار مردم خود را زنده نگه دارند، خاطرنشان کرد: من اسم نمیبرم اما کسانی که زمانی رئیس جمهور بودند و باز رجز میخوانند اینها تلاشی است که برای حفظ خود انجام میدهند و نباید در زمین انها بازی کرد. رسانهها باید هوشمندی بیشتری در مواجهه با این دست از سیاسیون داشته باشند. رسانهها نباید به صرف اینکه که فرد مورد نظر آنها وابستگی سیاسی به جناح مطلوب ایشان دارد و یا در جریان فکری مقابل قرار گرفته، دست به تولید محتوایی بزنند که در نهایت به سود سیاسیون تاریخ مصرف گذشته تمام شود.
نماینده اسبق مجلس گفت: من کار رسانهای به مفهوم تغذیه مخاطب عام را به هیچ عنوان نفی نمیکنم و قائل به این مطلب هستم که یک رسانه باید در فضایی که انبوه دادهها و اتفاقات وجود دارد، اقدام به تولید محتوا در حوزههای گوناگون کند، اما اشکال کار از جایی آغاز میشود که برخی از سیاسیون با یکسری از ترفندهای تبلیغاتی، از ظرفیت اصحاب قلم به نفع خود سود میبرند.
خوش چهره تصریح کرد: رسانه باید با دوری از پرداختن به مباحث دست چندم، تمرکز خود را معطوف به مسائلی همچون؛ «ضعف تصمیمگیری در کشور»، «چالشهای مدیریتی»، «مشکلات مردم در حوزه معاش و اشتغال»، «امنیت غذایی» و «ضرورت احیای تولید ملی» کند. با یک تحلیل عالمانه و کارشناسانه از ظرفیتهای موجود در «مجلس شورای اسلامی» و «دولت»، میتوان دو دیدگاه موجود در این دو قوه را به هم نزدیک کرد. قطعا زمانی که اشتراک نظر در میان دو قوه روند افزیشی پیدا کند، به تبع آن حرکت این دو بازوی مهم به سمت تأمین «منافع ملی» خواهد رفت.
فقط مُسکن می نویسیم یا داروی درمان وجود دارد؟
وی گفت: زمانی که اشتراک نظر در میان افراد دلسوز در قوای سه گانه ایجاد شود، میتوان با اجماع افراد صالح و طرفدار منافع ملی «اصیل» و «ارزشی»، راه را برای بهرهگیری از نظرات خیرخواهانه بیش از پیش باز کرد. آقای قالیباف در اظهارات اخیر خود اقتصاد کشور را بیمار معرفی کردهاند. سوال اینجاست که آیا قبل از مطرح کردن این موضوع، در یک فضای عالمانه برای درمان همین اقتصاد بیمار و راههای احیای آن بحث و گفتکو صورت گرفته شده است؟و اگر داریم نسخه مینویسیم آیا فقط مسکن مینویسیم یا داروی درمان وجود دارد؟
شورای نگهبان دامنه تائید صلاحیتها را گسترش دهد
خوش چهره در پاسخ به سوالی درباره تکراری بودن چهره کاندیداهای ریاست جمهوری و فراهم نبودن فضا برای ورود چهره های جدیدف گفت: شاید یکی از دلایلی که ما شاهد رفتارهای تکراری از برخی سیاسیون هستیم، عدم تنوع در میان این افراد باشد. برای مثال شورای نگهبان میتواند با تایید صلاحیت چهرههای سیاسی جدید، دامنه و تنوع این قشر از جامعه را توسعه ببخشد و شاید همین امر منجر به استقرار تفکر منطبق بر تحلیل جدی در میان سیاسیون نیز شود.
تا چند روز مانده به انتخابات مجلس رغبتی برای شرکت نداشتم چون...
نماینده مجلس هفتم خاطرنشان کرد: متاسفانه در رسانههای منصف و همچنین افراد سیاسی دلسوز نیز به ظرفیت افراد کارآمد بی توجهی میکنند. در ایام باقی مانده تا انتخابات مجلس من رغبتی به شرکت در انتخابات نداشتم اما ندیدم یک جریان به سراغ افراد دلسوز برود و تلاش کند آنها را به مجلس بفرستد؛ البته من در روزهای پایانی چندین نفر با من تماس گرفتند و من قبول نکردم حتی به آنها گفتم حاضرم چندین ساعت در باب انتخابات مجلس سخنرانی کنم اما خودم هنوز اقناع نشدم که شرکت کنم اما به نظرم لازم بود به سراغ افراد کارآمد و دلسوز میرفتند و حتی با خواهش و تمنا آنها را به صحنه دعوت میکردند اما این اتفاق رخ نداد و به جای اینکه به دنبال این افراد بروند و آنها را در کنار معرفی به مردم، به حضور جدی در عرصه انتخابات ترغیب کنند، تنها به دنبال حاشیه میروند و یا درباره افراد حاشیه دار اظهار نظر میکنند.
تلاشی برای حضور چهره های شایسته و دلسوز در مجلس یازدهم صورت نگرفت
وی با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی در دوره یازدهم این ظرفیت را داشت که با بهره گیری از افراد کارشناس و دلسوز، کارایی خود را بالا ببرد، افزود: اما متاسفانه در ماههای منتهی به انتخابات اسفندماه شاهد بودیم که تلاشی از سوی رسانهها و حتی سیاسیون دلسوز برای حضور افراد شایسته در پارلمان صورت نگرفت. همچنین مجلس یازدهم این ظرفیت را داشت که «کارا تر» و «بهرهمند از افراد صاحب نظر» باشد، مجلسی شکل بگیرد که عاقلانهتر و کمتر احساسی باشد؛ البته این بیان من نافی ظرفیت کنونی پارلمان نیست، زیرا همچنان اعتقاد دارم که در میان منتخیبن راه یافته به مجلس یازدهم جمعی از چهرههای متخصص و دلسوز وجود دارند که میتوانند تاثیرگذار باشند. حال این شرایط درحال تکرار در انتخابات ریاست جمهوری هستیم.
اگر چهره های کاربلد وارد انتخابات ۱۴۰۰ شوند مردم پای صندوق می آیند
خوش چهره ضمن تاکید براینکه تلاشهای به این سمت برود که چهرههای کاربلد به عرصه انتخابات ریاست جمهوری ورود کنند، گفت: در این صورت مطمئن باشید مردم به صندوقهای رأی اقبال بیشتری نشان میدهند، زیرا این دست از سیاسیون با یک برنامه «جامع» و «عملیاتی» با آنها سخن میگویند. اگر افراد کاربلد در قوای سه گانه حضور داشتند، بسیاری از مشکلات را حل میکردند و حتی در این شرایط کرونا نیز با درایت خود، از تهدید بزرگ جهانی، فرصت میساختند.اما مطمئن باشید افرادی وجود دارند که همواره احساس تکلیف میکنند و صحنه را ترک نمیکنند آنها در سال آینده نیز به هر دری میزنند تا در جریان قدرت باقی بمانند.
نگذاریم در مشارکت حداکثری خللی وارد شود
وی تاکید کرد: در کشوری مانند آمریکا مبنای یک انتخابات مطلوب را مشارکت حداقلی در حدود «یک سوم» واجدین شرایط گذاشتهاند، همین اتفاق در سال گذشته و در انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز به نوعی رخ داد و حتی این احتمال وجود دارد که سطح مشارکت حداقلی مردم در سال ۱۴۰۰ بالاتر از اسفندماه نرود. امام راحل(ره) و رهبر معظم انقلاب همواره با تکیه بر ظرفیتهای جمهوری اسلامی بر امر مشارکت حداکثری که برای بسیاری از کشورها یک ریسک است، تاکید داشتهاند. به همین دلیل باید تلاش کنیم تا نگذاریم مشارکت حداکثری که یک مطالبه از سوی بزرگان است، با خلل مواجه شود.
این تحلیلگر اصولگرا خاطرنشان کرد: باید دید افرادی که همواره احساس تکلیف میکنند و به دنبال کسب رأی از مردم هستند، به میزان «سطح کف مشارکت در دموکراسی» توجه دارند یا تلاش میکنند با کنار کشیدن از عرصه انتخابات به مطالبه «مشارکت حداکثری» جامه عمل بپوشانند.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت خبرآنلاین اول تیر ماه 1399
https://www.khabaronline.ir/news/1399715/