شعار سال: متن گفت وگو با آقای هانی زاده را میخوانید:
_ اسرائیل با کمک آمریکا به عادی سازی روابط با برخی کشورهای عربی دست زده است و این توافقات علنی شد. تبعات این توافق چیست و نقش ایران در این مرحله چه خواهد بود؟
ترامپ در تلاش است با عادی سازی روابط بین اعراب و اسرائیل برگ برنده انتخاباتی داشته باشدملت فلسطین با دو چالش عمده روبرو هستندهمچنانکه پیش بینی می شد آمریکا از مدتها پیش در تلاش بود تا به نوعی رابطه کشورهای عرب خلیج فارس با رژیم صهیونیستی را علنی کند. در سه سال گذشته و بخصوص بعد از شکست طرح معامله قرن آمریکا و رژیم صهیونیستی، عربستان و بحرین را تشویق کردند تا رابطه خود را با اسرائیل علنی کنند. در طول این مدت مقامات بحرین و سعودی ها چندین بار به اراضی اشغالی سفر کردند و مقدمات عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی فراهم شد. اخیرا امارات و بحرین نیز طی مراسمی در کاخ سفید توافق نامه صلح با رژیم صهیونیستی را با حضور دونالد ترامپ امضا کردند، این نشان می دهد ترامپ در تلاش است از این رهگذر عادی سازی روابط بین اعراب و اسرائیل برگ برنده انتخاباتی داشته باشد و حمایت لابی صهیونیستی را جلب کند به همین دلیل خروج امارات و بحرین از دایره عربی و اسلامی و عادی سازی روابط عربستان و صهیونیست ها نشان می دهد ملت فلسطین با دو چالش عمده روبرو هستند. یکی رژیم صهیونیستی که هم زمان به تجاوزات خود ادامه می دهد و دیگری رژیم مرتجع عربی است که بدون هیچ گونه توجیه و منطقی با رژیم صهیونیستی رابطه برقرار کرده اند و در کنار رژیم صهیونیستی قرار گرفته اند و ملت فلسطین را تنها گذاشته اند.
در آینده تعاملی بین فلسطینیان و رژیم های عربی ایجاد می شودحضور اسرائیل در آن سوی سواحل خلیج فارس امنیت این آبراه استراتژیک را به خطر می اندازداسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس در بیروت در نشتی که با رهبران جنبش های جهادی فلسطین داشت جبهه مشترکی بر علیه رهبران رژیم های عربی و رژیم صهیونیستی ایجاد کرد تا ساز و کار های مبارزاتی بر اساس شرایط جدید منطقه شکل بگیرد. به همین دلیل به نظر می رسد در آینده تعاملی بین فلسطینیان و رژیم های عربی ایجاد شود، ضمن اینکه حضور اسرائیل در آن سوی سواحل خلیج فارس امنیت این آبراه استراتژیک را به خطر می اندازد و این حضور می تواند برای امنیت ملی ایران و کشورهای عضو محور مقاومت چالش برانگیز باشد.
_ چرا این کشورهای عربی با این عادی سازی روابط در حق مردم فلسطین پیمان شکنی کردند؟ آیا این وضعیت ادامه پیدا می کند یا با تنش روبرو خواهد شد؟
کشورهای دیگری چون عربستان و پادشاهی عمان و مغرب و احتمالا سودان نیز این قافله می پیوندندکشورهای دیگری چون عربستان و پادشاهی عمان و مغرب و احتمالا سودان نیز این قافله می پیوندند. کشور های شورای همکاری های خلیج فارس به دنبال این هستند که از رهگذر عادی سازی رابطه به ترامپ کمک کنند تا بار دیگر در کاخ سفید باقی بماند، چون این شش کشور در نبود الگو های دموکراتیک و مردمسالاری از به قدرت رسیدن دموکرات ها وحشت دارند.
_ واکنش ایران چه خواهد بود؟ آیا ایران موضعی دفاعی اخذ می کند؟
اسرائیل برای آسیب رساندن به ایران در صدد تقویت حضور نظامی استجمهوری اسلامی ایران باید نسبت به حضور اسرائیل در منطقه حساس باشد و به این کشور ها هشدار جدی بدهد. اسرائیل برای آسیب رساندن به ایران در صدد تقویت حضور نظامی است و این حضور به شدت برای امنیت ملی ایران خطرناک است.
_ آیا ایران می تواند با کشورهایی که مخالف عادی سازی روابط اسرائیل و جهان عرب هستند مثل ترکیه متحد شود؟
ایران باید جبهه گسترده ای بر علیه عادی سازی روابط با اسرائیل تشکیل بدهدطبیعی است که ترکیه کشور اسلامی و بزرگی است که نسبت به فلسطین نگاهی عاطفی دارد ولی موضع ترکیه در این خصوص چندان شفاف نیست. شاید اردوغان از گروه های جهادی موجود در ترکیه استفاده ابزاری کند ولی ایران باید در این فضا روابط خود با ترکیه را تقویت کند و جبهه گسترده ای بر علیه عادی سازی روابط با اسرائیل تشکیل بدهد. ترکیه با کشور های حوزه خلیج فارس جز قطر اختلافاتی سیاسی دارد ولی موضع گیری اخیر ترکیه می تواند نقطه امیدی برای همکاری های ایران و ترکیه باشد.
_ فکر می کنید عادی سازی روابط بین سعودی ها و صهیونیست ها تا انتخابات ۲۰۲۰ رخ دهد؟
عربستان در ساختار سیاسی و شکننده داخلی خود مجبور به برقراری رابطه با اسرائیل استعربستان بزرگترین کشور عضو شورای همکاری های خلیج فارس است و تاثیر زیادی بر سایر کشورهای عربی منطقه دارد. عربستان در ساختار سیاسی و شکننده داخلی خود مجبور به برقراری رابطه با اسرائیل است. امروز عربستان برای جبران ضعف خود به آمریکا و رژیم صهیونیستی پناه برده است. امروز فرهنگ حاکم بر ملت های عربی به گونه است که نسبت به ارتباط با اسرائیل بی تفاوت شده اند و حاکمان آنها به گونه ای رفتار می کنند که این فرهنگ عادی جلوه کند.
_ زمانی اسرائیل دشمن اصلی کشورهای اسلامی و عربی بود اما به نظر می رسد آمریکا و متحدانش با فضا سازی ایجاد شده قصد دارند ایران را دشمن بزرگ کشورهای عربی و کشورهای منطقه عنوان کنند…
امروز قبح برقراری رابطه با اسرائیل در جهان عرب شکسته شده استامروز رسانه ها سعودی که یکصد شبکه رسانه ای فعال با گردش مالی سالانه ده میلیارد دلار دارند به شدت بر علیه ایران فعالیت می کند و در تلاش هستند تا ایران به عنوان دشمن اعراب معرفی شود تا رابطه خود با رژیم صهیونیستی را توجیه کند. امروز قبح برقراری رابطه با اسرائیل در جهان عرب شکسته شده است.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری شفقنا، تاریخ انتشار: 26 شهریور 1399، کد خبر: 1013730، www.fa.shafaqna.com