پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۱۰۴۲۴
تعداد نظرات: ۷ نظر
تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۳۹۹ - ۰۹:۲۸

بایدن برای ادامه برجام برنامه‌ای دارد؟

یک کارشناس مسایل بین‌الملل گفت: برگشت به توافق هسته‌ای و شرایط قبل از اردیبهشت ۱۳۹۷ اولین گامی است که جو بایدن در صورت انتخابش به عنوان رییس‌جمهور بعدی باید در اولویت بازگشت به برجام قرار دهد.
شعار سال: حسن بهشتی‌پور در پاسخ به این که با توجه به این که جو بایدن به عنوان پیروز انتخابات اعلام شده در بحث برجام احتمالا شاهد چه تحولات و تغییر مواضعی خواهیم بود، با بیان این که حتی اگر بایدن رییس‌جمهور بعدی آمریکا باشد، تا سه ماه آینده ترامپ رییس‌جمهور رسمی آمریکاست و باید در این دوره شرایط را مدیریت کرد، افزود: بسیار مهم است که در دوره انتقال قدرت همه طرف‌ها چه در سطح برجام چه در سطح بین الملل رویکرد و مواضع حساب شده اتخاذ کنند تا از تشدید شرایط و فضا بیش از پیش اجتناب شود.

این کارشناس مسایل بین‌الملل خاطرنشان کرد: رفع یا تعلیق تحریم‌های مرتبط با موضوع هسته‌ای مطابق برجام و همین تحریم‌ها که به اسم مبارزه با تروریسم و مسایل حقوق بشری نیز اعمال شدند باید در گام نخست تکلیفشان روشن شود. طبعا ایران برای بازگشت به برجام شرایطی دارد چرا که نه تنها در این رابطه به لحاظ اقتصادی و مالی و نیز هسته‌ای متضرر شده است بلکه در سطح سیاسی فشار‌های حداکثری به او وارد شده است از این رو انتظار دارد که ابتدا طرف آمریکایی با همراهی طرف‌های دیگر حسن نیت خود را نشان دهند.

وی تاکید کرد: اگر ایران حسن نیت طرف‌های مقابل را ببیند حتما واقع بینانه به برجام باز می‌گردد.

بهشتی پور خاطرنشان کرد: برگشت به توافق هسته‌ای و شرایط قبل از اردیبهشت ۱۳۹۷ اولین گامی است که طرف آمریکایی می‌تواند انجام دهد. در این مرحله بسیار مهم است که محدودیت‌ها از تعاملات نفتی و بانکی ایران برداشته شود. بایدن می‌تواند با استفاده از اختیارات رییس جمهور مصوبات رییس جمهور قبلی و حتی مصوبات کنگره که برجام را تحت الشعاع قرار می‌دهد تعلیق کند و ثبات را به اجرای برجام باز گرداند. برجام در همان موقع که اوباما آن را توافق کرد و اجرایی شد در اجرا مشکلاتی داشت پس نیاز است تا هر چه زودتر به شرایط قبل از سال ۹۷ بازگردیم.

وی گفت: فکر می‌کنم بازگشت به شرایط قبل از خروج آمریکا از برجام راهگشا باشد و در آن مرحله دو طرف می‌توانند برای اجرای بهتر و رفع مشکلات مذاکرات در چارچوب برجام داشته باشند. ایران قطعا برای مذاکرات در چارچوب مسایل برجامی و هسته‌ای آمادگی صحبت دارد و منظورش از شروطی که می‌گذارد همین است. مسلم است آمریکا درباره مسایل دیگر منطقه‌ای هم می‌خواهد وارد عمل شود و ایران این مساله را هم در دوران اوباما و هم ترامپ رد کرد از این رو حتی اگر بایدن هم روی کار بیاید باز هم مذاکرات درباره مسایل منطقه‌ای و ... در بحث ایران و آمریکا چشم اندازی ندارد. با این حال اگر بایدن رییس‌جمهور منتخب باشد تا حداقل شش ماه آینده مساله این است که ببینیم بازگشت به برجام با چه کیفیت و کمیتی انجام می‌شود و آیا بایدن در این راه حسن نیت دارد یا خیر.

این کارشناس مسایل بین الملل ادامه داد: اگر قرار است برجام اجرا شود اول باید تکلیف توافق هسته‌ای روشن شود و اینکه آن‌ها برای رفع تحریم‌هایی که تاکنون وضع شده اقدام روشنی انجام می‌دهند یا خیر و مهم‌تر اینکه اقدامات در راستای سیاست فشار حداکثری کنار گذاشته می‌شود یا خیر. سیاست فشار حداکثری ترامپ شکست خورد و تاثیری در کشاندن ایران پای میز مذاکره یا در سطح بین‌المللی و حمایت کشور‌های دیگر از این روند نداشت.

بهشتی‌پور تاکید کرد که فکر می‌کنم در نگاهی واقع بینانه سیاست ایران و رفتار ما هم در این میان مهم است. اینکه قرار باشد فقط حرف خودمان را بزنیم طبعا کاری از پیش برده نمی‌شود. این یک جاده دو طرفه است و باید در این مسیر دیالوگ برقرار شود.

وی گفت: اگر در عمل طرف‌های برجام به تعهداتشان عمل کردند، ایران تعهداتش را وفق برجام عملیاتی می‌کند.

این کارشناس مسایل بین الملل با اشاره به جو عمومی جامعه و انتظارات مردم از آمدن جو بایدن تصریح کرد: بسیار مهم است که یک بار دیگر مثل زمان اجرای برجام انتظارات بیش از پیش بالا برده نشود. به مردم همان چیزی را بگوییم که در واقعیت وجود دارد. مهم است که مردم بدانند تحریم‌های آمریکا در خوشبینانه‌ترین حالت طبق برجام تعلیق می‌شود نه لغو چرا که لغو تحریم‌های اولیه و ثانویه در کنگره در اختیار رییس جمهور نیست بلکه باید در همان چارچوب کنگره نظر دهد.

وی در پاسخ به این پرسش که برخی با جدی شدن انتخاب جو بایدن بر این مساله تاکید دارند که هیچ فرقی میان ترامپ و بایدن وجود ندارد؟ گفت: از لحاظ اینکه آمریکا و ایران دشمن هم هستند و هر دولتی در آمریکا سر کار بیاید منافع ملی آمریکا را دنبال می‌کند این دو فرد در تعارض با اصل انقلاب اسلامی هستند و فرقی با هم ندارند. بنا بر این آنچه تفاوت دارد روش آن‌ها در رسیدن به منافع شان است و دیگر اینکه باید بدانیم حتی دو رییس جمهور دموکرات یا جمهوری خواه هم با هم در اداره جامعه و حکومت با هم متفاوت هستند از این رو باید هوشمندانه رفتار کنیم و بگردیم دنبال روش‌ها و جزییات کار و سیاست‌های ویژه‌ای که هر کدام از آن‌ها دنبال می‌کنند. باید متناسب با سیاست هر کدام رویکرد خاص خود را داشته باشیم.

بهشتی پور با بیان این مطلب که اینکه می‌گویند دموکرات‌ها تحریم‌های بیشتر وضع کردند، مغلطه است، معتقد است: هر یک از تحریم‌های آمریکا صرفا متصل به اقدامات آمریکا نبوده و نیست بلکه سیاست‌ها و اقدامات ایران هم در این رابطه موثر بوده است؛ ایران یک کشور دست و پا بسته که آن‌ها هر کدام بیایند و تحریمش کنند، نیست بلکه کشوری برنامه ریز است و سیاست‌های خاص منطقه‌ای و بین‌المللی دارد و طبیعی است که کشور‌های دیگر از جمله آمریکا نسبت به سیاست‌های ایران واکنش داشته باشد. از این رو اینکه بگوییم "سگ زرد برادر شغال است" توجیه مناسبی نیست. اگر دنبال آن هستیم که کاری را از پیش ببریم باید به طور متقابل رفتار خودمان را هم مد نظر قرار دهیم. اینکه برجام موفق شد برای آن بود که نگاه برد ـ برد را پیش برد. دو طرف از برخی خواسته هایشان گذشتند و بر یک ساختار توافق کردند که مرضی الطرفین بود و از این جهت مهم بود به شکلی که حمایت بین المللی گسترده‌ای را در برداشت.

این کارشناس مسایل بین الملل در پاسخ به اینکه برخی نگرانی‌ها از اقدامات ترامپ در سه ماهه بعدی وجود دارد گفت: بعید است سیستم آمریکا اجازه دهد که در روند انتقال قدرت کار به آشوب و شورش کشیده شود و به نظرم جای نگرانی نیست. از سوی دیگر ترامپ بدترین نوع تحریم‌ها را علیه ایران تاکنون اعمال کرده است و دیگر چیزی باقی نمانده است. اگر نگران آن هستیم که تحریم‌های هسته‌ای را در قالب تحریم‌های تروریستی و حقوق بشری ببرد آن هم می‌تواند با دستور رییس جمهور بعدی اگر اراده برای آن کار وجود داشته باشد، برداشته شود.
 
شعار سال با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از ایسنا،تاریخ انتشار:18آبان1399،کدخبر:99081811210،www.isna.ir
خبرهای مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۸
0
0
ايشون ميخواد از ايران امتياز بگيره معلوم هم هست كه اوضاع اقتصادي ايران اصلا خوب نيست
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۸
0
0
برنامه كه زياد داره اما ايشون خطرناك تر از ترامپ براي ايرانه شك نداشته باشيد
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۸
0
0
بايدن در ايران فقط به عنوان يكي بهتر از ترامپ شناخته ميشه وگرنه هيچ ارزشي براش قائل نيستيم
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۸
0
0
ادامه دادن برجام اون هم با اين شرايط نميتونه به نفع ايران باشه اين ها دوباره ميخوان ايران رو قربوني كنن
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۸
0
0
ايران نبايد به هيچ عنوان مساله ادامه برجام رو بپذيره و بايد سخت در موضع خودش باقي بمونه
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۸
0
0
اینجور که از صحبتهای بایدن معلوم هست خواهان برگشت به برجام و توافق با ایرانه
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۹
0
0
برجامرو با شرط ویژه ای میخواد برقرار کنه که به نظر من به نتیجهخوبی هم نمیرسه
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین