شعار سال: نگهداری گونههای جانوری در باغ وحشها همواره با سوالات زیادی همراه بوده است و بعضا نیز برخی بر این باور بوده اند که امکان رهاسازی این گونههای جانوری مهیا بوده و باید هر چه زودتر در این زمینه اقداماتی انجام شود. امری که مسئولین محیط زیست در خصوص آن وسواس بیشتری به خرج داده و نظر متفاوتی در خصوص آن دارند.
شهاب الدین منتظمی، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در این خصوص گفت: قطعا تا به امروز گونه جانوری اگر امکان رهاسازی را دارند وارد باغ وحش نمیشدند. این اصل در خصوص گونههای بومی است و به طورکلی شرایط گونههای غیر بومی متفاوت است.
او افزود: امروز آن چه در باغ وحشها نگهداری میشوند، هر کدام به دلایلی قابلیت رهاسازی ندارند. چندین سال است که سازمان حفاظت محیط زیست اجازه نداده است که گونهای از طبیعت به باغ وحش منتقل شود. گونههای جانوری که امروز در باغ وحشها حضور دارند به اجبار به باغ وحشها منتقل شده اند.
این مقام مسئول در محیط زیست خاطرنشان کرد: رهاسازی حیوانات همواره در کمیته فنی بررسی میشود. امروز حیواناتی همچون گرگ و خرس دیگر رهاسازی نمیشوند. در خصوص پرندگان نیز باید گفت که پرندگان به این علت که یک دوران تیمار بلندمدت را باید بگذرانند، در مراکز نگهداری میشوند.
منتظمی ادامه داد: ممکن است این پروسه حتی دو سال نیز به طول بینجامد و شاید بعد از این دو سال آن پرنده دیگر توان گذشته را نداشته و نتواند به خوبی در طبیعت به حیات خود ادامه دهد و پس از بررسیها همچنان در مراکز مخصوص نگهداری میشود. هیچ وقت یک مرکز یا یک باغ وحش نمیتواند با یک تصمیم آنی اقدام به رهاسازی کند و یک پروسه بلندمدت دارد.
او افزود: زمانی که گونههای جانوری از بچگی در جوار انسان و به صورت دستی بزرگ شوند دیگر امکان رهاسازی ندارند.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص انتقال گونههای جانوری به مناطق حفاظت شده در گذشته گفت: یوزپلنگهایی که به منطقه حفاظت شده توران منتقل شدند وضعیت خوبی دارند و در سلامتی کامل هستند.
منتظمی در خصوص نگهداری گونههای جانوری توسط برخی شهروندان تاکید کرد: قانون به صراحت عنوان کرده که نگهداری حیوانات وحش ممنوع است و این را آحاد مردم اطلاع دارند. هر شهروندی که امروز گونههای جانوری نگهداری میکند در صورتی که به محیط زیست تحویل دهد با آنها برخوردی نمیشود، اما اگر یگان حفاظت محیط زیست موردی را کشف کند با آنها برخورد خواهد شد.
این مقام مسئول در محیط زیست گفت: شهروندان اگر گونههای جانوری را خود به محیط زیست تحویل دهند، برخوردی با آنها نخواهد شد. با توجه به شرایط و آسیب پذیری حیات وحش از مردم خواهشمندیم این گونهها را به محیط زیست تحویل دهند. در سال ۹۹ میزان تحویل گونههای جانوری به محیط زیست رشد داشته است.
منتظمی در پایان تاکید کرد: تعداد تیمار و درمان گونههای جانوری در سال ۹۹ رشد داشته است که به دنبال آن گونههای جانوری بیشتری نیز رها شده اند. دیگر گونههای جانوری به پردیسان منتقل نمیشوند و مقرر شده استانها تیمار را انجام داده و پس از آن خود در منطقه حفاظت شده رها کنند.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری برنا، تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۹، کد خبر: ۱۱۰۲۳۴۸، borna.news