پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
يکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ - 2024 June 16
کد خبر: ۳۳۰۳۴۲
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۱۰ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۲:۲۶
چالش‌های نظام توزیع در ایران بررسی شد. در گزارشی که از سوی کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی ایران تهیه شده، به مهم‌ترین دست‌انداز‌های نظام توزیع در کشور اشاره شده است. این گزارش همچنین عوامل موفقیت نظام توزیع را یادآوری می‌کند و صورت وضعیتی نیز از خرده‌فروشی در دنیا ارائه می‌دهد. البته با توجه به اینکه فعالیت فروشگاه‌های زنجیره‌ای و آنلاین از ارکان مهم نظام توزیع محسوب می‌شوند، آخرین آمار از تعداد فروشگاه‌های فعال در این حوزه نیز ارائه شده است. براساس آنچه در این گزارش آمده، تعداد فروشگاه‌های زنجیره‌ای بزرگ دارای مجوز از ۵ فقره در سال ۱۳۸۸ به ۱۰۶۶ فقره تا پایان آذرماه ۱۳۹۹ رسیده است. این امر نشان می‌دهد حرکت به سمت تغییر نظام توزیع آغاز شده، اما چالش‌های موجود، مانع از تغییرات محسوس در این بخش می‌شود.
شعار سال: نظام توزیع کالا به‌عنوان مجموعه فرآیند‌های موجود بین تولید تا مصرف شامل نگهداری، حمل‌و‌نقل، پخش، عمده فروشی و خرده‌فروشی و در راس همه آن‌ها نظام مدیریت فرآیند‌های مذکور مطرح است. نظام توزیع کالا و خدمات از جمله بخش‌های مهم در اقتصاد کشورهاست که از یک طرف کالا‌ها و خدمات را در اختیار مصرف‌کنندگان و از طرف دیگر اطلاعات و نقدینگی را به بخش‌های تولیدی ارائه می‌دهد. در اکثر کشور‌ها گسترش استفاده از ابزار و روش‌های نوین نگهداری، چیدمان، حمل‌و‌نقل و در نهایت توزیع کالا و خدمات همراه با رعایت استاندارد‌های مختلف با صرف کمترین هزینه و زمان در فرآیند مربوطه، به‌عنوان شاخص‌های توسعه و پیشرفت نظام توزیع کالا و خدمات در نظر گرفته می‌شوند. علاوه‌بر نقش پراهمیت نظام توزیع مطلوب در حمایت از مصرف‌کنندگان، رشد و توسعه بخش‌های تولیدی در یک اقتصاد پویا نیز نیازمند وجود نظام توزیع کارآ است. به‌طوری که بخش توزیع کالا و خدمات را می‌توان به‌عنوان موتور رشد بخش‌های تولیدی اقتصاد در نظر گرفت. بند ۲۳ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری هم بر اصلاح نظام توزیع با «شفاف‌سازی و روان‌سازی نظام توزیع و قیمت‌گذاری و روزآمدسازی شیوه‌های نظارت بر بازار» تاکید دارد.

وظایف نظام توزیع

یک نظام توزیع کارآمد باید بتواند کالا را در زمان اندک، قیمت مناسب، کیفیت بهینه و تضمین اصالت در اختیار مصرف‌کننده قرار دهد. از سوی دیگر منبع مالی تولید و ارائه اطلاعات به سایر اجزای زنجیره تولید تا مصرف است. شرکت‌های پخش به‌عنوان یک عامل توزیع‌کننده کالا، حلقه واسطه تولید و مصرف محسوب شده و وظیفه توزیع کالا‌ها به خرده‌فروشان را برعهده دارند و با توجه به مقیاس فعالیت‌شان می‌توانند از صرفه‌های ناشی از مقیاس بهره‌مند شده و هزینه‌های توزیع کالا را به حداقل برسانند.

چند فروشگاه زنجیره‌ای در ایران فعال است؟

از فروشگاه‌های زنجیره‌ای به‌عنوان بازوی اجرایی نظام توزیع یاد می‌شود. در این گزارش آخرین آمار از فعالیت فروشگاه‌های زنجیره‌ای نیز آورده شده است. براساس این گزارش، تعداد فروشگاه‌های زنجیره‌ای چندمنظوره دارای مجوز از ۵ فقره در سال ۱۳۸۸ به ۱۰۶۶ فقره تا پایان آذرماه ۱۳۹۹ رسیده است. البته آمار‌های وزارت صمت نشان می‌دهد که تا پایان اسفند ۱۳۹۶ این دست فروشگاه‌های زنجیره‌ای ۷۵۷ فقره بودند. فروشگاه‌های بزرگ زنجیره‌ای تا پایان سال ۱۳۹۶ به ۶۹ عدد می‌رسید، اما تا آذرماه ۱۳۹۹ این تعداد به ۲۳۳ فروشگاه افزایش یافت. همچنین فروشگاه‌های زنجیره‌ای همگن از ۱۷ فقره تا پایان اسفند ۱۳۹۶ به ۲۰ فقره در آذرماه ۱۳۹۹ رسیده است. آمار‌های ارائه شده از کسب‌و‌کار‌های مجازی نیز نشان می‌دهد تا پایان اسفند ۱۳۹۶ تعداد ۴۳۶ کسب‌و‌کار فعالیت داشتند و تا آذرماه ۱۳۹۹ این تعداد به ۲۲۱۱ کسب‌و‌کار رسیده است. بازاریابی شبکه‌ای نیز تا پایان اسفند ۱۳۹۶ معادل ۲۴ فقره بوده؛ اما در آذرماه ۱۳۹۹ به ۵۰ فقره رسیده است.

این آمار در حالی ارائه شده که براساس برنامه ششم توسعه باید توزیع کالا‌ها در شبکه‌های منظمی صورت گیرد که یکی از آن‌ها فروشگاه‌های زنجیره‌ای است و باید سهم آن‌ها در شبکه توزیع به ۲۰ درصد برسد.

اهمیت خرده‌فروشی‌ها در نظام توزیع

براساس این گزارش، خرده‌فروشی در اقتصاد و نظام توزیع از دو منظر می‌تواند اهمیت داشته باشد. نخست اینکه اثرات مستقیم آن در مواردی نظیر افزایش تولید ناخالص داخلی، افزایش اشتغال و افزایش درآمد نیروی کار نمود پیدا می‌کند. دوم آنکه اثرات غیر مستقیم آن مربوط به تحولاتی است که در نهایت به اثرات مستقیم نظیر افزایش بهره‌وری، بهبود فناوری، کاهش هزینه‌های توزیع و به تبع آن کاهش هزینه‌های تمام شده منجر می‌شود. چین، هند و مالزی سه کشور برتر در رتبه‌بندی شاخص توسعه خرده‌فروشی هستند. این شاخص توسط موسسه کرنی، هر ساله ۳۰ کشور در حال توسعه را از حیث موقعیت آن‌ها برای سرمایه‌گذاری در زمینه خرده‌فروشی رتبه‌بندی می‌کند. این گزارش می‌افزاید: رشد خرده‌فروشی در چین همچنان با سرعت بالا در حال گسترش است و از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ با رشد ۱۲ درصدی به ۸/ ۳ تریلیون دلار رسیده است. انتظار می‌رود که با معرفی مدل جدید خرده‌فروشی در چین (مدلی که در چین با عنوان خرده‌فروشی جدید شناخته می‌شود) تا سال ۲۰۲۴ خرده‌فروشی چین با رشد ۱۰ درصدی به ۶/ ۶ تریلیون دلار برسد. براساس این گزارش بازار خرده‌فروشی هند، بازاری پویا، درون فروشگاهی و آنلاین است. توسعه آهسته فروشگاه‌ها و پیشروی آنلاین در بازار ترکیه نیز حاصل ارزیابی این شاخص است. این گزارش کشور روسیه را نیز دارای بازار سرسخت، اما انعطاف پذیر در حوزه گشایش اقتصاد معرفی می‌کند.

همچنین براساس نظر کرنی، عدم توجه سیاست‌گذاران به اهمیت بازار خرده‌فروشی و عدم تلاش به جذب سرمایه‌گذاران مطرح جهانی در این حوزه، موجب شده تا از پتانسیل بالای این بازار در مقیاس‌های بزرگ مشابه سایر اقتصاد‌های نوظهور، در ایران استفاده بهینه نشود. توسعه ناکافی زیرساخت‌ها، عدم نهادسازی لازم، نوسان و نامشخص بودن چشم‌انداز متغیر‌های کلیدی اقتصاد، رشد اقتصادی کم و عدم رشد درآمد سرانه از دلایل عمده عدم توجه سرمایه‌گذاران خارجی به بازار خرده‌فروشی در ایران بوده که شرایط تحریم، بر شدت این عدم‌تمایل دامن زده است.

براساس ارزیابی‌های صورت‌گرفته، درآمد کل خرده‌فروشی برای شرکت‌های بزرگ جهانی (۲۵۰ شرکت برتر) در سال مالی ۲۰۱۸ به ۷۴/ ۴ تریلیون دلار رسیده است. این در حالی است که در سال ۲۰۱۷ این رقم ۵۳/ ۴ تریلیون دلار بود. با این حال در سال‌های اخیر، رشد کندتری را تجربه کرده‌اند. براساس آخرین تخمین‌های ارائه‌شده توسط کانتار پیش‌بینی می‌شود که والمارت در سال ۲۰۲۰ معادل ۸/ ۵۲۷ میلیارد دلار فروش داشته باشد و بالاتر از آمازون، با تخمین فروش ۲/ ۲۶۸ میلیارد دلار قرار گیرد. در ادامه شرکت کاسکو با پیش بینی ۶/ ۱۵۶ میلیارد دلار فروش در سال ۲۰۲۰ در جایگاه سوم قرار دارد. در شرایط کرونا با اینکه هزاران خرده‌فروش کوچک در سطح بین‌المللی پس از اجبار به تعطیلی فروشگاه‌های خود برای چندین هفته، در حال مبارزه برای بقای خود هستند، غول‌های این صنعت مانند والمارت یا آمازون با سالی ناامید‌کننده در زمینه رشد فروش و سودی ناخوشایند روبه‌رو بوده‌اند.

عوامل موفقیت خرده‌فروشی‌ها

موفقیت خرده‌فروشی در دنیا در گرو چند عامل است. مهم‌ترین عوامل عبارتند از: قوانین و مقررات کشور، برند قدرتمند و معتبر، نظام استاندارد و کنترل کیفی مناسب، صرفه مقیاس و مدیریت زنجیره تامین. در ایران چالش‌هایی در مسیر موفقیت خرده‌فروشی‌ها وجود دارد. خرده‌فروشی‌ها در ایران از قدرت چانه‌زنی بالا در مقابل تولید‌کننده برخوردارند. حاشیه سود آن‌ها نسبت به تولید بالاست و نظارتی بر کیفیت کالا‌های عرضه شده وجود ندارد. اما از طرفی در زمینه استاندارد‌های فروش خلأ جدی احساس می‌شود. علاوه‌بر این نمی‌توان از حمایت‌های دولتی در این بخش اقتصادی چشم‌پوشی کرد.

چالش‌های نظام توزیع

در این گزارش به چالش‌های نظام توزیع در کشور اشاره شده است. بر این اساس، عدم‌شفافیت و نبود قانون جامع در کشور از جمله چالش‌های نظام توزیع در ایران است. همچنین تعدد مراکز برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری از دیگر مشکلات این نظام است. اتاق اصناف، وزارت صنعت، شرکت‌های پخش، وزارت اقتصاد، بانک مرکزی، وزارت جهادکشاورزی و وزارت راه و شهرسازی از جمله مراکزی هستند که در این امر دخیل هستند.

قیمت‌گذاری دستوری، عدم هماهنگی کافی میان چرخه تولید و توزیع، قدرت چانه‌زنی بالای فروشگاه‌های زنجیره‌ای و سهم پایین فروشگاه‌های مجازی نیز چالش‌های دیگر نظام توزیع در کشور محسوب می‌شود.

هزینه‌های بالای شبکه‌های توزیع (بورس کالا، میادین میوه و تره‌بار، حمل‌و‌نقل، ذخیره‌سازی، فروشگاه‌ها و...) و فاصله قیمت بالای تولید تا مصرف نیز دست‌انداز دیگری در مسیر نظام توزیع کشور است. علاوه‌بر این، تعداد زیاد واحد‌های خرده‌فروشی، کوچک بودن مقیاس آنها، استقلال خرده‌فروشان از سایر حلقه‌های تامین و توزیع کالا، از ویژگی‌های خرده‌فروشی کالا در کشور است که هزینه‌های زیادی را به شبکه توزیع و نهایتا مصرف‌کنندگان کالا تحمیل می‌کند.

سهم هزینه‌های سربار در قیمت نهایی و هزینه حمل‌و‌نقل (سهم حمل‌و‌نقل از قیمت تمام شده کالای نهایی در کشور حدود ۱۲ درصد است که این سهم در جهان حدود ۶ درصد است) نیز بالاست.

همچنین هزینه‌های بالای لجستیکی از مصائب دیگر نظام توزیع در ایران است. سهم هزینه‌های لجستیکی از قیمت تمام‌شده کالای نهایی در ایران ۴/ ۱۹ و در جهان ۷/ ۹ تا ۳/ ۱۱ درصد است.

انبارداری و نگهداری کالا نیز در کشور هزینه بالایی دارد. سهم هزینه انبارداری و نگهداری از قیمت تمام شده کالای نهایی در ایران حدود ۶/ ۶ درصد و در جهان نزدیک به ۳/ ۳ درصد برآورد شده است.

از دیگر چالش‌های نظام توزیع می‌توان به «عدم حمایت مناسب از صلاح نظام توزیع و موانع موجود»، «نامطمئن و غیررسمی بودن بخش قابل‌توجهی از حمل و پخش کالا در شبکه توزیع و شبکه توزیع غیررسمی و قاچاق کالا»، «مشکلات و عدم‌کارآیی تنظیم بازار» و «عدم عزم جدی دولت در اصلاح زیرساخت‌ها و بستر‌های موجود» اشاره کرد. البته فقدان سیستم استاندارد توزیع در کشور سبب شده تا دلالان متعدد فاصله میان تولید‌کننده تا مصرف‌کننده را پر کنند و مسلما هر یک از واسطه‌ها سهم بسزایی در بالا رفتن قیمت دارند.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات، برگرفته از دنیای اقتصاد، تاریخ انتشار:۹ اسفند ۱۳۹۹، کد خبر:۳۷۴۴۱۳۹، www.donya-e-eqtesad.com
اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۱۰
0
0
نظام توزيع كالا در ايران مدت هاست كه نتونسته اونطور كه بايد شرايط رو بهبود بده
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین