شعارسال: گری لوئیس در مراسم تحویل یک میلیون و 700 هزار امضاء به نماینده مقیم سازمان ملل در تهران برای احیای دریاچه ارومیه که توسط کمپین مردمی «من دریاچه ارومیه هستم» جمعآوری شده بود، گفت: بسیار مهم است که خبر این اقدام مردمی در میان تمام دستگاهها و مردم منتشر شود تا همه از وضعیت زیست محیطی ایران آگاه باشند چرا که ما به کمک همه نیاز داریم.
وی با اشاره به شرایط کم آبی در سراسر ایران گفت: شاید برخی از افراد با خود فکر کنند که سازمان ملل برای حل بحران کم آبی در ایران هیچ کاری نمیکند در حالیکه این صحیح نیست و واقعیت ندارد، ما امروز اینجا جمع شدیم و از رسانهها دعوت کردیم تا در اینجا جمع شوند تا بگوییم تاکنون چه کردهایم و از این پس قرار است چه کارهایی انجام دهیم.
لوئیس اظهارداشت: به دلیل افزایش جمعیت در خلال سالهای گذشته ما نتوانستیم برداشت و مصرف آب را به صورت پایدار انجام دهیم و به منابع آب کشور فشار وارد شده است. با استناد به رقمهایی که دولت اعلام کرده است ارتفاع 70 سفره زیرزمینی در ایران به 2 متر کاهش پیدا کرده است و زمانی که ارتفاع آب 2 متر میشود مردم برای دسترسی به آب بیشتر عمق چاهها را زیاد میکنند و در زمینه میانگین مصرف آب در ایران ارقامی مطرح میشود که باعث نگرانی است.
هماهنگکننده مقیم ملل متحد در تهران گفت: مصرف میانگین آب توسط هر فرد در ایران 70 درصد بیشتر از میانگین جهانی است و این نشان میدهد که با توجه به اینکه در منطقه خشک و نیمه خشکی زندگی میکنیم اما الگوی استفاده آب از در ایران درست نیست. و تمام این موارد نشان دهنده این است که مدیریت مصرف آب غلط در کشور وجود دارد.
گری لوئیس افزود: بنده هنوز راجع به تغییر اقلیم صحبت نکردهایم که چطور تغییر اقلیم باعث خشکسالی میشود، افزایش دما در ایران باعث میشود منابع آب سریعتر بخار شوند و این موضوع به خشکی و کم آبی دامن میزند و برای از بین بردن این مشکلات بسیاری از مردم و دستگاهها باید به فکر راهکار باشند.
وی با اشاره به اقداماتی که تاکنون از سوی سازمان ملل متحد انجام شده است، گفت: یکی از اقدامات مهم، آگاهی افزایی در بین جوانان است چرا که این جوانان میتوانند مدیران آینده باشند.
هماهنگکننده مقیم ملل متحد در تهران با اشاره به سفر اول خود به ارومیه گفت: بنده بار اول که به دریاچه ارومیه رفتم بسیار از دیدن آن منظره ناراحت شدم و تحت تاثیر قرار گرفتم چرا که زمین بزرگی در نزدیکی دریاچه ارومیه خالی و پوشیده شده از نمک بود که به دلیل وزش شدید باد نمکها در هوا پخش شده بود و شوری نمک را به خوبی میشد احساس کرد اما این انتهای مشکلات نیست چرا که نمکی که باد پراکنده میکند به ریهها و چشمهای مردم میرود و سلامت آنها را با مشکل مواجه میکند و 5 میلیون نفری که در حاشیه ارومیه زندگی میکنند هر روز با این مشکل مواجه هستند.
گری لوئیس ادامه داد: برای اینکه مردم بتوانند آب کافی را تامین کنند عمق چاهها را مدام افزایش میدهند و هرچه عمق چاهها بیشتر شود آب شور بیشتری استخراج میشود که به محصولات کشاورزی نیز آسیب میزند.
وی با بیان اینکه 2 کارگزاری سازمان ملل در رابطه با احیای دریاچه ارومیه فعال هستند، گفت: یکی از این کارگزاریها حدود 10 سال است که فعالیت خود را آغاز کرده است و سازمان خوار و بار کشاورزی نیز به تازگی در این زمینه فعال شده است.
وی افزود: ما در 75 روستا به مساحت حدود 50 هزار هکتار از حاشیه دریاچه ارومیه آموزشهای لازم را به کشاورزان ارائه میدهیم اما این تنها پوشش دهنده 10 درصد زمینهایی است که در حاشیه ارومیه فعالیت میکنند و در واقع با استفاده از تکنیکی که در 2 سال گذشته از آن استفاده کردهایم میتوانیم دو سوم آب مصرفی را ذخیره کنیم.
هماهنگکننده مقیم ملل متحد در تهران تصریح کرد: دولت ایران با پروژههایی که دارد تلاش میکند آب دوباره به دریاچه ارومیه برگردد و اخیراً در اخبار دیدیم سطح آب در بخشهایی از دریاچه افزایش داشته است، بنده نمیدانم چگونه آب آنجا زیاد شده است اما شاید این پروژهها باعث شده آب در آنجا ذخیره شود.
لوئیس ادامه داد: در این منطقه باید کارهای زیادی صورت بگیرد اما نکته دیگر این است که دریاچه ارومیه بسیار مورد توجه قرار گرفته است اما جاهای دیگری نیز هستند که این توجه به آنها صورت نمیگیرد، بنده نگران منطقه زاگرس هستم که بسیاری از روستاها آنجا برای داشتن آب با هم دیگری دارند، نگران شهر مشهد هستم که سطح آبهای زیرزمینی آنجا سالیانه 1.6 متر کاهش پیدا میکند و همینطور نگران هامون و فقر شدید آن منطقه هستم.
وی افزود: دومین کاری که سازمان ملل انجام میدهد آگاهی رساندن به مردم است در خصوص مشکلاتی که در مناطق مختلف وجود دارد. سازمان ملل بسیار نگران این شرایط است و هرگونه که بتواند برای کمک به این شرایط اقدام میکند. پس از این جلسه نامه و امضاهای جمعآوری شده را برای بانکیمون میفرستم و در خصوص حل این مشکلات صحبت خواهم کرد.
لوئیس همچنین درخصوص معضل ریزگردها نیز گفت: در مراسم کاپ 22 که قرار است در مراکش برگزار شود در آن نشست بلند پایه راجع به مشکل ریزگردها در ایران صحبت خواهیم کرد تا به کمک UNEP و UNBP بتوانیم این مشکل را حل کنیم و برای اینکه این پروژهها عملی شود باید با همکارانم در عراق و سوریه و اردن همکاری نزدیکی داشته باشم.
در این مراسم یک میلیون و 700 هزار امضاء که توسط کمپین مردمی «من دریاچه ارومیه هستم» برای احیای دریاچه ارومیه جمع آوری شده بود به گری لوئیس تحویل داده شد تا به دست بان کی مون دبیر کل سازمان ملل برسد.