سازمان بهزیستی، یکی از پرکارترین سازمانهای مددکاری کشوراست که وظایف متعددی برعهده دارد. فعالیتهای این سازمان شامل تامین موجبات برنامهریزی، هماهنگی، نظارت و ارزشیابی و تهیه هنجارها و استانداردهای خدماتی و توسعه دامنه اجرایی برنامههای بهزیستی در زمینه حمایت از خانوادههای بیسرپرست و نیازمند و ارائه خدمات مختلف به کودکان و تدارک امکانات پیشگیری و درمانی و توانبخشی حرفهای و اجتماعی معلولین جسمی و روانی و تجدید تربیت منحرفین اجتماعی و حمایت و نگهداری از کودکان بیسرپرست و معلولین غیرقابل توانبخشی و سالمندان نیازمند و آموزش نیروی انسانی خدمات بهزیستی و توانبخشی. البته سازمان بهزیستی در مورد ارائه انواع اورژانسهای اجتماعی و مدددهی به معتادان نیز وظایفی برعهده دارد. با توجه به این شرح وظایف گسترده، انتظاراین است که دولت، برای این سازمان، بودجه قابل توجهی در نظر بگیرد.
شعار سال: سازمان بهزیستی کشور، سازمانی است که از نظر مالی، به طورکلی به دولت وابسته است، بدین معنا که هیچ زمینه درآمدی ندارد. بودجه سال ۱۴۰۱ این سازمان،۱۷۲۷۷۳۳۱۵ میلیون ریال درنظر گرفته شده، این میزان در سال ۱۴۰۰، با چانه زنیهای فراوان به ۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان رسیده وبرای سال ۱۴۰۱ با افزایشی در حدود ۸ میلیارد تومانی، مواجه شده و به حدود ۱۷ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. از سوی دیگر بودجه کمیته امداد امام خمینی (ره)، با شرح وظایفی تقریبا موازی و مشابه با سازمان بهزیستی، برای سال ۱۴۰۱، چیزی در حدود ۲۵ هزارمیلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
این مقایسه برای چیست؟
هم سازمان بهزیستی کشور و هم کمیته امداد، هر دو فعالیتهای متعدد مشابهی در رابطه با مستمندان، معلولان و خانوادههایشان، و ارائه انواع پوششهای حمایتی در رابطه با زنان خودسرپرست و بیسرپرست و فرزندان آنها، سالمندان و نیز تامین مسکن و تامین هزینه ماهانه خانواده های نیازمند را برعهده دارند. اما یک نکته مهم در این میان وجود دارد؛ کمیته امداد امام خمینی (ره)، نهادی است که به واسطه صندوقهای صدقات و جمعآوری کمکهای مردمی، نهادی به شدت درآمدزاست. به عنوان مثال درآمد کمیته امداد تا خردادماه همین امسال چیزی در حدود ۴۷ هزار میلیارد تومان بوده است؛ رقمی که تقریبا دو برابر بودجهای است که قرار است از دولت دریافت کند! با وجود چنین درآمد هنگفتی، به نظر میرسد شایستهتر آن باشد که این نهاد، به دولتی که به شدت دچار کسری بودجه است، بهعنوان یک نیازمند! امداد مالی برساند و به نحوی درجبران کسری بودجه، به دولت کمک کند، نه این که در ردیف بودجه بگیران دولتی قرار بگیرد؛ آنهم بودجه بگیری که در مقایسه با سازمان موازیاش یعنی بهزیستی، بیش از این سازمان، برداشت بودجه از دولت دارد.
سخن آخر؛ این صرفا یک چانهزنی است!
دلیل مقایسه اعداد و ارقام بودجهای دو سازمان با کارکرد مشابه و موازی-کمیته امداد بهعنوان نهادی تقریبا مستقل و انتفاعی و سازمان بهریستی بهعنوان نهادی کاملا وابسته به دولت و بدون درآمد- این است که اساسا نهادهای موازیکار و به ویژه مستقل که درآمد هم دارند، باید از ردیف بودجهای دولت خارج شوند. چون با درآمدهای خاصی که از محلهای مختلف دارند، میتوانند کمابیش به وظایف خود عمل کنند. اما در این میان سازمان بهزیستی، با آنهمه وظایفی که دارد همواره دچار هشتی است در گروِ نه، و طبیعی است که با خارج شدن نهادهای مستقل موازیکار انتفاعی، دولت میتواند بودجه بیشتری برای چنین سازمانهایی در نظر گرفته و نیازمندان بیشتری را دراین شرایط سخت اقتصادی، تحت حمایت قرار دهد. امید است که چانه زنانی که تقریبا یک ماه فرصت دارند تا اعداد و ارقام لایحه بودجه را جابه جا کنند؛ خودشان با تفکری منصفانه و عملکردی منطقی، از ردیف بودجه دولت خارج شوند.
شعار سال، با اندکی تلخیص واضافات برگرفته از فراز، تاریخ انتشار: ۲۸آذر ۱۴۰۰، کد خبر: farazdaily.com/۴۹۲۴۴