شعارسال: سالیانه در حدود ۸۰۰ -۷۰۰ هزار تن هندوانه به ارزش ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون دلار به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود. در سال ۱۴۰۳، سطح زیرکشت ابلاغی هندوانه ۷۳ هزار و ۸۸۰ هکتار با برآورد تولید ۳۰۹۶ هزارتن بوده و در حدود ۸۰۰ هزار تن هندوانه به بازارهای هدف صادر شده است (حدود یک سوم حجم تولید).
این در حالی است که هر عدد هندوانه از زمان کشت تا برداشت به ۵۰۰ لیتر آب نیاز دارد، بیان کرد: مصرف این میزان آب برای تولید هر عدد هندوانه و فروش و یا صادر کردن آن با بهایی ناچیز به هیچ وجه به صرفه نیست و حتی تداوم آن به نابودی کامل ته مانده منابع آبی کشور منجر خواهد شد. مصرف آب در تولید هندوانه طی سالهای (۹۵-۹۱) از ۱۲۵۰۰ مترمکعب در هکتار به ۹۷۴۰ مترمکعب در هکتار کاهش یافته است به طوری که در سال ۹۱، به ازای هر مترمکعب آب مصرفی ۲.۲ کیلوگرم محصول هندوانه تولید میشده است که با افزایش بهرهوری، میزان تولید به ۳.۵ کیلوگرم به ازای هر مترمکعب افزایش یافته است. هرچند در این حوزه شاهد اعمال الگوهای بهره ور بوده ایم، اما هنوز هم با واقعیات آماری وحشتناکی مواجه هستیم.
آب مورد نیاز برای تولید یک کیلوگرم هندوانه از ۴۵۵ لیتر در سال ۹۱ به ۲۸۶ لیتر در سال ۹۵ (معادل ۳۷ درصد) کاهش یافته است. عملکرد در واحد سطح نیز از ۲۹ تن در هکتار در سال ۹۳ به ۳۲.۵ تن در هکتار در سال ۹۵ افزایش یافته است. سوال اینجاست که آیا باید به قیمت آتش زدن آب و خاک کشور و صرفا برای مشتی دلار، اقدام به صادرات هندوانه نمود؟
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون