شعارسال: محمدرضا عارف در بازدید از نمایشگاه محصولات دانش بنیان و فناورانه شرکتهای عضو منطقه بینالمللی نوآوری ایران که با همراهی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور و استاندار تهران انجام شد، با توضیحات مسئولان این نمایشگاه در جریان آخرین و جدیدترین دستاوردها، توانمندیها و محصولات دانش بنیان و فناورانه شرکتهای عضو منطقه بینالمللی نوآوری ایران در بخشهای نانو، سیستمهای مدیریت انرژی و امنیت سایبری، دارویی، الکترونیک، صنعت برق، خدمات فنی و مهندسی، تجهیزات پزشکی و پیوند استخوان و ماشینآلات صنعتی و معدنی قرار گرفت.
در ادامه این بازدید معاون اول رئیسجمهور از نمایشگاه دائمی تجهیزات پزشکی بازدید کرد و از توانمندیهای شرکتهای تولیدی داخلی ایرانی در ساخت انواع تجهیزات پزشکی و اتاق عمل مطلع شد.
عارف در این بازدید با اشاره به توانمندیهای شرکتهای دانش بنیان در تولید و صادرات محصولات فناورانه منطبق با جدیدترین پیشرفتهای روز جهانی، دستورات لازم را برای حل مشکلات و مسائل آنان صادر کرد.
همچنین معاون اول رئیسجمهور در حاشیه این بازدید در خصوص نقش شرکتهای دانش بنیان در تحقق شعار سال با اشاره به گامهای بلند پارک فناوری پردیس در مسیر استقلال، خوداتکایی و خودکفایی کشور و نامگذاری سال جدید تحت عنوان «سرمایه گذاری برای تولید» تاکید کرد: منطقه بینالمللی نوآوری ایران نقشی کلیدی در تحقق شعار سال دارد و تولید در فرمایشات مقام معظم رهبری بخش سختافزار و نرمافزار را شامل میشود و به ویژه اینکه جمهوری اسلامی ایران در بخش نرمافزار و صدور خدمات فنی مهندسی و فناوریهای پیشرفته نقش برتر را دارد.
عارف تصریح کرد: در جلسه هیئت امنای منطقه بینالمللی نوآوری ایران تکالیف مختلف و برنامه مشخص در اجرایی و عملیاتی شدن شعار سال مشخص خواهیم کرد تا جدیتر در مسیر بازار منطقه حرکت کنیم چرا که نگاه دولت در تحقق شعار سال بازار ۳۰۰ میلیون نفری منطقه است.
معاون اول رئیسجمهور با تاکید بر اینکه حمایت از نهادهای علمی و به ویژه بخش خصوصی راهبرد دولت چهاردهم است، ادامه داد: در بازدید امروز تواناییها و نشاط شرکتهای بخش خصوصی را مشاهده کردیم که با استفاده از این تواناییها در مسیر خوداتکایی و بازار منطقه حرکت خواهیم کرد.
وی درباره حمایت از بخش صنعتی شرکتهای دانش بنیان تصریح کرد: حمایت از صنعت و فعالیتهای شرکتهای دانش بنیان و نوآور وظیفه دولت بوده و در این راستا تحقق شعار سال در دستور کار دولت است و در جلسات بعدی دولت ابلاغ خواهد شد.
عارف خاطرنشان کرد: توجه به فناوریهای پیشرفته راهبرد سند چشمانداز است و در فناوریهای کلاسیک عقب ماندگی چند ساله داریم که باید برای جبران آن تلاش کنیم، اما در هایتک و فناوریهای پیشرفته میتوانیم، پیشتاز باشیم و همانگونه که در حوزه نانو و فناوری اطلاعات، موفق بودیم، در هوش مصنوعی نیز به دستاوردهای خوبی خواهیم رسید.
همچنین عارف پیش از بازدید این نمایشگاه با حضور در مقبره شهدای گمنام با اهدای شاخه گل و قرائت فاتحه یاد و خاطره شهدای گرانقدر هشت سال دفاع مقدس را گرامی داشت.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
با هدف ارتقاء جایگاه جهانی کشور در فناوری و نوآوری و تبدیل ایران به قطب فناوری جهان اسلام، افزایش سهم فناوری و صنایع دانشبنیان در اقتصاد و درآمد ملی و دستیابی به علوم و فناوریهای پیشرفته، مقررات ایجاد منطقه بینالمللی نوآوری ایران با محوریت پارک فناوری پردیس در تاریخ ۱۴۰۳/۴/۲۴ در ۴۸ ماده به تصویب هیأت وزیران رسید. براساس ماده ۲ مصوبه فوق، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری موظف است با همکاری سایر دستگاههای اجرایی ذی ربط نسبت به ارتقای منطقه به قطب فناوریهای پیشرفته با اولویت سلامت، فناوری اطلاعات و ارتباطات ریز (میکرو) الکترونیک، هوش مصنوعی، انرژیهای تجدید پذیر و مالی اقدام نماید. همچنین براساس مصوبه فوق منطقه جزو اولویتهای سرمایه گذاری داخلی و جذب منابع خارجی کشور در حوزه علمی فناوری و نوآوری است و دستگاههای اجرایی ذیل قوه مجریه موظفند در این خصوص با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همکاری نمایند. توسعه مراکز علمی دانشگاهی و پژوهشی استان تهران، هزینه کرد بودجه تحقیقاتی دستگاههای اجرایی ذیل قوه مجریه و مسئولیت اجتماعی شرکتهای دولتی مستقر در استان تهران با اولویت منطقه است. در مصوبه ۴۸ مادهای هیات وزیران، تکالیفی جهت وزارتخانههای مختلف در جهت تسهیل فعالیتها فناوران و سرمایه گذاران در منطقه اشاره شده است.
منطقه بینالمللی نوآوری ایران، یک زیستبوم جامع کار و زندگی با هدف توسعه فناوری و نوآوری کشور، برای پیشبرد و توسعه فعالیتهای دانشی و اقتصادی شرکتها، مؤسسات، مراکز آموزشی و پژوهشی، نهادهای پولی و مالی، کارآفرینان، نوآفرینها، مراکز رشد، شتابدهندههای کسبوکار، کارگزاران تجارت فناوری و سایر فعالان و بازیگران داخلی و خارجی این زیستبوم است. این منطقه با ساختار پارک فناوری پردیس، مدیریت و راهبری میشود و اشخاص حقیقی و حقوقی در دامنه منطقه میتوانند در چارچوب قوانین و مقررات پارک، از خدمات و مزایای پارک و منطقه برخوردار شوند.
منطقه بینالمللی نوآوری ایران با محوریت پارک فناوری پردیس بهعنوان یکی از بزرگترین مناطق نوآوری غرب آسیا فعالیت میکند. این مجموعه یکی از سازمانهای زیرمجموعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری اسلامی ایران میباشد که در فاصله ۲۰ کیلومتری شمال شرق تهران واقع شده است. این منطقه، تجاریسازی دستاوردهای فناوران و ایجاد بستر مناسب برای رشد فناوری و توسعه بازار شرکتهای دانشبنیان را هدف خود قرار داده است. منطقه بین المللی نوآوری ایران توانسته است نقش مؤثری در پیشرفت علم و فناوری در کشور داشته باشد بهطوریکه این منطقه یکی از شاخصترین مراکز توسعه استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان و تجاریسازی فناوری و نوآوریها در کشور بهحساب میآید.
پارک فناوری پردیس به عنوان محوریت این منطقه بر پایه این چشمانداز راهبردی تأسیس شده است که در آیندهای نزدیک بتواند بهعنوان یک «کانون توسعه فناوری پیشرفته» جلوههای درخشانی از مشارکت در فرایند خیزش و جهش صنعتی ایران اسلامی را به نمایش بگذارد. چشمانداز سازمان پارک فناوری پردیس و منطقه بینالمللی نوآوری ایران تبدیلشدن به بزرگترین منطقه تولید و تجاریسازی فناوری در غرب آسیا، با وسعت بیش از ۱۰۰۰ هکتار، در راستای افق سند چشمانداز کشور با جهتگیری قدرت اول علمی و فناوری در منطقه مذکور است.
اهداف تاسیس منطقه بین المللی نوآوری ایران
ایجاد زیستبوم نمونه و جامع فناوری و نوآوری شامل محیط کار و زندگی مطلوب.
ایجاد زنجیره و نظام کامل سرمایهگذاری و تامین مالی فناوری و نوآوری.
ایجاد پایگاه برتر جذب و فعالیت متخصصین ایرانی غیرمقیم کشور.
استقرار سرمایهگذاران خارجی حوزه فناوری در منطقه جنوب غرب آسیا به عنوان یکی از ۱۰ پایگاه برتر.
فعالیت حداقل ۲۵۰۰ واحد و هسته فناور تا سال ۱۴۰۸.
استقرار حداقل ۱۰ مرکز دانشگاهی، آزمایشگاه و مرکز ملی توسعه فناوری و نوآوری.
استقرار حداقل ۵۰ شرکت و سازمان غیرایرانی مرتبط با حوزه فناوری.
فعالیت حداقل ۵۰ هزار نفر در واحدهای فناور.
کسب سهم ۳۰ درصدی منطقه از فروش شرکتهای دانشبنیان کشور.
صادرات محصولات و خدمات واحدهای فناور مستقر در منطقه به حداقل ۶۰ کشور جهان.
مطالعات مکانیابی ایجاد پارک فناوری پردیس از آذرماه سال ۱۳۷۹ و به همت مرکز همکاریهای فناوری و نوآوری ریاستجمهوری آغاز، و در نهایت در اردیبهشتماه سال ۱۳۸۰ منجر به انتخاب نقطهای در محدوده شهر جدید پردیس، برای احداث پارک شد. معیارهای اصلی مکانیابی، این موارد را شامل میشد: وجود ساختار علمی و فنی مناسب، وجود زیرساخت صنعتی و اقتصادی مناسب، وجود زیرساختهای شهری مناسب از قبیل شبکههای حملونقل (فرودگاه، راهآهن، اتوبان و...)، شبکههای مخابراتی، برق، آب، فاضلاب و...، وجود منابع لازم برای تأمین نیروی کار متخصص و پشتیبانی
کننده، نزدیکی به بازارهای ملی، منطقهای و بینالمللی، وجود اقلیم مناسب (آب، هوا، محیطزیست و...)، و وجود زمینی باقیمت و شرایط مناسب. پس از بررسی چندین نقطه در تهران و اطراف آن از قبیل شهر جدید پرند، شهر جدید هشتگرد و شهر جدید پردیس، در نهایت زمینی در مجاورت سایت ماهوارهای بومهن بهعنوان مکان ایجاد پارک انتخاب شد. مکان فعلی پارک به این دلایل مدنظر قرار گرفت؛ همجواری با محیط شهری پردیس و امکان استفاده از خدمات شهری و مسکونی این شهر، همجواری با سایت ماهوارهای بهعنوان یک مرکز تحقیقاتی و ارتباطی، همجواری با یک مرکز دانشگاهی در حال ساخت، همجواری با منطقه صنعتی خرم دشت و نزدیکی به شهر صنعتی فیروزکوه، فاصله مناسب با تهران، همچنین، شرایط مناسب زمین به لحاظ توپوگرافی، قیمت و اقلیم (مزیتهای مناسبی جهت ایجاد پارک)، از طرف دیگر، وجود یک اتوبان در حال ساخت (آزادراه تهران - پردیس) که میتوانست ارتباط با تهران را بهعنوان یک مرکز مهم علمی، صنعتی و تجاری که دارای نیروی انسانی متخصص و پشتیبانیکننده زیادی است، بر مزیتهای ایجاد پارک در این نقطه افزود.
در سال ۱۳۸۰ تملک اراضی پردیس نوآوری (فاز ۱) انجام و کلنگ احداث پارک به زمین زده شد و پذیرش واحدهای فناور در پارک از همان سال آغاز شد. بر اساس طرح جامع شهر پردیس، حدود ۸۰۰ هکتار از اراضی شهر کاربری تحقیقاتی و آموزشی داشته و این شهر بهعنوان اولین شهر تخصصی جمهوری اسلامی ایران با مأموریت علمی، فرهنگی و فناوری یک شهر علمی و آموزشی توسعهیافته است. از اهداف مأموریتگرا نمودن این شهر میتوان به ایجاد زیرساخت لازم برای رسیدن به اهداف و اسناد بالادستی همچون رتبه اول علمی در منطقه و تأمین بسته کاملی برای جذب و اشتغال نخبگان و متخصصان کشور اشاره نمود.
اساسنامه پارک فناوری پردیس، نهاد ریاستجمهوری را بهعنوان سازمان مؤسس این پارک مورد شناسایی قرار میدهد. طبق این اساسنامه، هیئتامنای پارک با ریاست معاون اول رئیسجمهور و عضویت ۱۴ تن از شخصیتهای علمی، فناوری، اقتصادی و اجتماعی کشور بهعنوان اعضای حقوقی و حقیقی شکل میگیرد. البته پس از تأسیس معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در سال ۱۳۸۶، معاون علمی و فناوری رئیسجمهور نیز (ضمن اصلاح اساسنامه) بهعنوان نایبرئیس هیئتامنا به ترکیب هیئتامنای پارک پیوسته است.
با صدور احکام اعضای حقیقی هیئتامنای پارک فناوری پردیس توسط رئیسجمهور وقت، در تاریخ ۲۴ شهریورماه ۱۳۸۹، زمینه برای تشکیل جلسات هیئتامنا، کمیسیون دایمی هیئتامنا و شورای پارک فراهم شد و اولین جلسه هیئتامنا در آبانماه ۱۳۸۹ و اولین جلسه شورای پارک در مردادماه ۱۳۹۰ برگزار شد.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون