پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
جمعه ۲۷ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 18
کد خبر: ۶۰۵
تاریخ انتشار : ۰۴ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۹

چشم‌انداز بازار مسکن در سال‌های آینده

در کلان‌شهرها آهنگ رشد جمعیت بسیار کند است اما در شهرهای کوچک این مهم کمرنگ‌تر است به همین جهت حجم تقاضا تعیین‌کننده بازار مسکن است. از آنجا که تحول جمعیتی در ایران نداریم و رشد جمعیت روند تعادلی به خود گرفته است رونق مسکن مانند سال‌های گذشته، دور از انتظار است.

شعارسال: حوزه مسکن با توجه به حجم تولید و شرایط حاکم بر جمعیت دیگر مانند 10 سال پیش رونق نخواهد گرفت. شاید طی فصل‌های مختلف به علت افزایش حجم جابه‌جایی‌ها بازار این بخش با رشد مواجه شود اما این اعداد آن چیزی نیست که بتوان اسم رونق را بر آن گذاشت. لذا وقتی در مورد رکود و رونق مسکن صحبت می‌کنیم باید به این مقوله توجه کنیم که رکود و رونق با چه تعریفی باید در بازار مسکن رخ دهد. در کلان‌شهرها رونق تعریف متفاوتی دارد و نمی‌توان آن را به شهرهای کوچک تعمیم داد.

در کلان‌شهرها آهنگ رشد جمعیت بسیار کند است اما در شهرهای کوچک این مهم کمرنگ‌تر است به همین جهت حجم تقاضا تعیین‌کننده بازار مسکن است. از آنجا که تحول جمعیتی در ایران نداریم و رشد جمعیت روند تعادلی به خود گرفته است رونق مسکن مانند سال‌های گذشته، دور از انتظار است. زمانی رونق شکل می‌گیرد که حجم تقاضا به طور قابل توجهی افزایش پیدا کند. در شهرهای بزرگ حداقل تا سه سال آینده بازار مسکن شرایط فعلی را دنبال خواهد کرد اما در شهرهای کوچک ممکن است با رونق خرید و فروش مسکن روبه‌رو شویم. روندی که بازار شهرهای بزرگ در پیش گرفته عادی است. اگر دولت در مورد رکود حاکم بر بازار مسکن نگرانی دارد و می‌خواهد تا حدی میزان خرید و فروش مسکن افزایش پیدا کند توصیه می‌کنم که برای جلوگیری از تعدیل ساخت و ساز افزایش اعتبارات مالی تأمین مسکن را در نظر بگیرد. افزایش اعتبارات ابتدا ممکن است تأثیر روانی داشته باشد اما بعد اثر آن منطقی می‌شود و این باعث افزایش تقاضا و رونق ساخت و ساز و فعالیت‌ها می‌شود. اگر بخواهیم در مورد رونق بازار مسکن به نتیجه‌ای برسیم می‌توان پیش‌بینی کرد که سال 96 چنین اتفاقی خواهد افتاد. اگر سال 96 پیش‌بینی می‌شود به این خاطر است که مردم کم کم به قیمت‌هایی که برای هر متر مسکن رقم خورده است عادت می‌کنند و به مرور زمان قدرت خرید آنها افزایش خواهد یافت. اما رشد خرید وفروش برای سال‌های آینده هم مانند 10سال پیش نیست و قطعاً این امر روند سینوسی و با فراز و فرود خواهد داشت. باید این موضوع را قبول کرد که در بازار مسکن دیگر تقاضا بیش از اندازه نخواهیم داشت و صنایع مرتبط باید در زمینه صادرات برنامه‌ریزی کنند.

از سویی با اتفاق صورت گرفته قیمت‌ها هیجانی افزایش پیدا نمی‌کند و بسیاری از افرادی که تخصص لازم را نداشتند و تنها به دلیل منفعتی که این حوزه داشت وارد ساخت وساز شده بودند از این بخش خارج می‌شوند و بازار به روزهای آرامش خود می‌رسد. در حال حاضر میزان ساخت وساز مسکن نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافته است، اما این عدد صفر نشده است. زمانی که شرایط اقتصادی مردم بهبود پیدا کند، تقاضا تا حدی رشد می‌کند و بواسطه این امر خرید و فروش از رکود خارج می‌شود. با تمام این صحبت‌ها در شهر تهران دیگر بازار مسکن تحملش را ندارد و شرایطی که اکنون وجود دارد ادامه خواهد داشت. اگر دولت می‌خواهد بازار مسکن تهران هم تکاپو داشته باشد باید در زمینه سبک‌سازی و کاهش تقاضای مسکن اقدام کند. بر این اساس ما چاره‌ای نداریم تا برای حفظ ساختارهای موجود، برنامه‌ریزی تازه‌ای برای شهر تهران انجام دهیم؛ برنامه‌ریزی ای مبتنی بر سبک سازی. ما باید از برخوردهای واکنشی در شهرهایمان دست بکشیم و با برنامه‌ای مشخص به سبک‌سازی تهران و شهرهای بزرگ روی آوریم. سبک‌سازی یک اجبار است. به جای واکنش در برابر بلایایی که به تهران روی آورده‌اند، چاره‌ای جز سبک‌سازی نداریم. به این منظور نیازمند یک برنامه حداقل 10ساله هستیم.

با اندكي اضافه و تلخيص برگرفته از روزنامه ايران، سال بيست و يكم، شماره 6031، شنبه 28 شهريور 1394 ، صفحه5

خبرهای مرتبط
آخرین اخبار
پربازدیدترین