شعارسال: گسل اشتهارد صبح امروز برای چندین بار لرزید.
زمین لرزه ای به بزرگی ۳/۲ ریشتر صبح امروز اشتهارد در استان البرز را لرزاند.
براساس اطلاعات منتشر شده این زمین لرزه در مرز استان های البرز و قزوین بوده است.
وقوع زلزله چهارشنبه هفته گذشته تهران ناشی از فعال شدن گسل اشتهارد بود البته زلزله ۵.۲ ریشتری و پس لرزه های آن نخستین فعالیت های گسل اشتهارد نیستند. این گسل پیش از این چندبار فعال شده و تهران را لرزانده است.
سامانه گسله شمال تهران با طول تقریبی 100 کیلومتر، گسلی فعال است که متوسط دوره بازگشت زلزلههای روی این گسل حدود سه هزار و پانصد سال است. ممکن است زلزله 1177 میلادی (شرق بوئین زهرا- اشتهارد) ناشی از فعالیت این سامانه گسلی بوده باشد. زمینلرزه باستانی در حدود سه هزار و دویست سال قبل در اثر جنیایی این گسل رخ داده است. گسل شمال تهران توان ایجاد زمینلرزههای با بزرگای بیش از 7 تا 7.5 را دارد. بر اساس شواهد از وقوع زمینلغزشهای بزرگ روی این گسله میتوان رخداد توان لرزهزایی- با بزرگای 7.5 تا 7.8 را نیز برای گسل شال تهران لحاظ کرد.
پهنه رومرکز مهلرزهای زلزله دهم شهریور 1341 بوئینزهرا در راستای پهنه گسله ایپک واقع شده است. قطعهای از گسل زمینلرزهای ایپک که در زمینلرزه 10/6/1341 (و احتمالاً در سال 556 خورشیدی) فعال شده است در حد فاصل بین این تلاقیهای ساختاری در خاور اشتهارد تا جنوب بوئین زهرا و شمال آبگرم واقع است.
قطعات گسله زمینلرزهای ایپک در راستای مرز بین کوه و دشت در جنوب دشت قزوین و در جنوب بوئین زهرا و در ادامه روند گسل جنوب اشتهارد (به سوی باختر) و به موازات گسل قدیمی ایپک در مرز پستی و بلندی یاد شده مشاهده شد. قطعه گسلهای زمینلرزهای در زمان زمینلرزه با گسیختگیهای سطحی و تغییرمکانهای قائم (بخش جنوبی بالا آمده بود) و راستالغز چپگرد به صورت ناپیوسته مشهود بوده است.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری خبرفوری، تاریخ انتشار: 5 دی 1396، کدخبر: 241531، www.khabarfoori.com