شعارسال: سیدحسن قاضیزاده هاشمی در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس با ارائه گزارشی از وضعیت بهداشت و درمان، اظهار کرد: یکی از اقداماتی که در حوزه دارویی انجام شده رفع بحران دارویی بوده که از 300 قلم کمبود به حدود زیر 30 قلم دارو رسیدهایم و حمایت مالی توسط دولت و بیمهها انجام شده است.
وی افزود: ما در مقطعی اقدامات را آغاز کردیم که وزارت بهداشت بیشترین آسیب را دیده بود. دو سال وزیر نداشت و آخرین وزیری هم که تصدی وزارتخانه را بر عهده داشت تنها 6 ماه فرصت خدمت داشت.
قاضي زاده هاشمي ادامه داد:وزارت بهداشت در دولت قبل 7800 میلیارد تومان بدهی داشت که این موضوع بار مالی سنگینی را بر روی دوش ما ایجاد کرد. دولت کمک کرد و 1800 ميليارد از بدهي را پذيرفت.
وزیر بهداشت همچنین اظهار کرد: بنابراين، تولید داخلی از 58 درصد به 67 درصد افزایش داشت ضمن اینکه داروي ما 67 درصد از آن توليد داخل است. واردات دارو کاهش پیدا کرد. در واقع ما طی سالهای 82 تا 92 بیشترین میزان واردات را داشتهایم. اما از سال 93 به بعد واردات کاهش پیدا کرده است. البته صادرات نیز در دولت یازدهم به دو برابر افزایش یافته که رقم قابل توجهی نیست و ما راضی نیستیم.
وي تصريح كرد: كاهش سهم پرداختي بيماران خاص از ديگر اقدامات وزارت بهداشت بوده است كه دليل آن رقم 2000 ميليارد توماني است كه مجلس قبل تصويب كرده بود و دولت در اختيار بيمهها قرار داد.
قاضیزاده هاشمی در ادامه با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای طرح تحول سلامت، گفت: این طرح15 اردیبهشت سال 93 به تصویب رسید. آقای روحانی موافق پرداخت یارانه نقدی به این صورتی که در حال انجام است نبود؛ چه در دوره تبلیغات انتخاباتی خود و چه اکنون و معتقد بودند که میشود یارانه را هدفمند کرد و یکی از بخشهای هدفمند کردن ارائه خدمات است که در همین راستا میتواند به حوزه بهداشت نیز خدمات تعلق گیرد.
وی تصریح کرد: زمانی که طرح تحول سلامت به تصویب رسید تصور بر این بود که بخشی از اعتبارات هدفمندی برای اجرای این طرح اختصاص داده میشود، اما طی نظرسنجی که از مردم انجام شد بیش از 90 درصد اعلام کردند که یارانه پرداخت شود. در واقع شروع این طرح با هزینه 7000 میلیارد تومانی ضمن اینکه یارانهها نیز در حال پرداخت بود خود به خود کسری اعتبارات را به دنبال داشت.
وزير بهداشت افزود: طبق برنامه در بسته اول طرح سلامت بحث درمان در نظر گرفته شده بود اما ایراداتی وجود داشت، مردم برای تهیه دارو در بیمارستان ها با مشکلات مواجه بودند، اولین کاری که انجام شد وضعیت بیمهها بود. در طرح ما حدود 4 تا 5 میلیون نفر باید بیمه میشدند اما با مشارکت وزارت رفاه و رئیس جمهور بیش از 98 درصد بیمه شدند در واقع حدود 11میلیون نفر هستند.
قاضیزاده هاشمی در ادامه اظهار كرد: همچنين هزینه بستری در بیمارستان های دولتی از 38درصد به 5/8 درصد کاهش پيدا كرد که این خود یک انقلاب در سلامت کشور است، رقمی بالغ بر 2000 میلیارد تومان دولت داد براي اينكه مردم از جيبشان پرداخت نكنند، البته اين فقط در بيمارستانهاي دولتي است بنابراين تاكنون 15 میلیون نفر در بیمارستان های دولتی بستری شده اند.
وي در بخش ديگري از سخنانش اظهار كرد: قيمت گذاري تجهيزات و لوازم 42 درصد كاهش پيدا كرد درواقع اكنون 55 هزار و 200 قلم تجهيزات و هزار قلم دارو در بيمارستانها موجود است.
وزير بهداشت و درمان همچنين افزود: براساس آمار اعلام شده 58 هزار و 860 تخت فرسوده در بیمارستانها وجود داشته که نشان ميدهد حدود 67 درصد بیمارستانها فرسوده بودند البته بيش از 70 درصد بيمارستانها عمر بالاي 30سال دارند.
وي ادامه داد: در چارچوب طرح تحول سلامت 2470 تخت مراقبت های ویژه در بیمارستان ها ایجاد شده است. یکی از حلقه های مهم در بحث بهداشت و درمان خانه های بهداشت بوده که در دولت یازدهم اقدامات زیادی صورت گرفت.
قاضي زاده هاشمي همچنين با اشاره به دسترسی مردم به پزشک متخصص و فوق تخصص، گفت: حدود 5735 پزشک توزیع شدهاند که به طور متوسط روزانه 860 پزشک متخصص مقیم هستند.
وي در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به اين كه تاکنون 252 کلینیک ویژه ساخته شده است که 6420 مطب را ایجاد میكند، گفت: درباره وضعيت زايمانها در كشور هم بايد در سالهای 79 تا 92 شیوع سزارین در ایران افزايش داشته است اما با توجه به ابلاغ مقام معظم رهبری زایمان طبیعی را به صورت رایگان انجام دادیم. در چارچوب این برنامه حدود یک میلیون نفر یعنی 66.5 درصد موالید با روش زایمان طبیعی متولد شدند.
قاضیزاده هاشمی در ادامه با اشاره به اینکه یکی از حلقههای مهم ارجاع ویزیت بوده است، گفت: در همین راستا خانههای بهداشت تجهیز و یا راهاندازی شدهاند و از 285 هزار متر مربع در قالب 190 پروژه در حال ساخت کلینیک ویژه است.
وزير بهداشت در ادامه بيان كرد: ناباروری برای حدود 3 میلیون زوج مشکلاتی را ایجاد کرده است که برای رفع آن اقداماتی انجام شده است همچنين 865 اتاق زایمان تجهیز شدهاند و حدود 1800اتاق زایمان احداث کردهایم که مبلغی در حدود 500 میلیارد تومان هزینه داشته است.
وي در ادامه يادآور شد: قبل از دولت یازدهم تنها دو پایگاه اورژانس هوایی وجود داشت اما این رقم به 21 پایگاه افزایش یافته است. در بخش بهداشت روستایی نيز 2000 خانه بهداشت ساخته و تجهیز شدهاند و حدود 6700 پزشک عمومی در خانههای بهداشت مستقر شدهاند.
قاضي زاده هاشمي در مورد حاشیهنشینها نیز اظهار کرد: معضل حاشیهنشینی مسئلهای است که دستگاههای مختلف را درگیر کرده است اما وزارت بهداشت تنها ارگانی است که به طور مستقیم در میان 10 میلیون و 200 هزار حاشیهنشین حضور دارد. وزارت بهداشت 1995 پایگاه سلامت و 818 خانه سلامت را با حضور 7000 نیرو احداث کرده است.
وي در ادامه با بيان اينكه اشکالاتی که در رابطه با عملکرد وزارت بهداشت مطرح میشود صحیح نیست،گفت: از سال 81 تا سال 93 بیش از یک سوم هزینهها افزایش یافته است اما بودجه دریافتی متناسب نبوده است، در بحث بهداشت مشکلات جدی وجود دارد اما تنها 20 درصد آن مربوط به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
وزیر بهداشت در ادامه به وضعیت تعرفهها نیز اشاره کرد و گفت: از سال 74 نظام ارائه خدمات برای بیمارستانها در نظر گرفته شده و متأسفانه این مصیبت بزرگی برای درمان مردم شده است که بعد از سال 74 تاکنون هنوز مورد بازنگری قرار نگرفته است، طرحهایی که اجرا شده بود منجر به ورشکستگی بیمارستانها شد تا آنکه طرح تحول سلامت در جهت اصلاح چرخه معیوب بهداشت و درمان مطرح شد.
وي تصريح كرد: تقريبا بيمارستانها ورشكسته بودند و براي اولين باردر تاريخ خدمات اين كشور بيمارستانها به تراز مثبتي رسيدند و طرح تحول توانست بيمارستانها را نجات دهد و اين موفقيتي براي كشور است.
قاضي زاده هاشمي درباره دریافتهاي غير قانوني يا زير ميزي نيز اظهار كرد: براساس بررسيهاي انجام شده رقمي بین 7 تا 10 هزار میلیارد تومان در چرخه زیر میزی رد و بدل میشد اما طرح تحول سلامت موجب جلوگیری از چرخه پرداخت زیرمیزیها شده است، در حق جامعه پزشکی ظلم میشود.
وي به افزایش هزینههای درمانی آپاندیس، برداشتن لوزه و یا برداشت طحال نیز اشاره کرد که تا حدودی افزایش داشته است و گفت: آمارهایی که ارائه میکنم بر اساس آمار مرکز ملی آمار ایران است اما ما باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که هنوز وضع ما در حوزه سلامت در مقایسه با کشورهای اطراف مناسب نیست و رتبه ما 89 است، از نظر درآمدی نیز رتبه 17 را داریم، در منطقه رتبه 7 هستیم.
وزير بهداشت در ادامه با بيان اينكه سرانه تعداد پزشک در ایران نسبت به کشورهای همسایه کمتر است، گفت: 50 درصد هزینه های درمان را در ایران مردم پرداخت می کنند در حالی که در کشور ترکیه در حدود 16 درصد است. گفته می شود که دولت همه بودجه را به بحث سلامت اختصاص داده است اما کل پول پرداختی در اسفند سال 92، 6900 میلیارد تومان بوده است که این رقم در بودجه درصد قابل توجهی حساب نمی شود توانستیم با این میزان طرح تحول را پیش ببریم و تا آخرین روزی هم که در این دولت هستیم مردم را تنها نخواهیم گذاشت.
وي با انتقاد از اینکه در سال 94، 58 درصد از اعتبارات تأمین نشده است، گفت: حدود 7800 ميليارد تومان همچنان طلب كار هستيم. در حال حاضر 3 ماه از سال 95 می گذرد اما بودجه مورد نیاز وزارت بهداشت تا کنون تأمین نشده است. درآمد وزارت بهداشت از هدفمندی یارانه ها تا کنون صفر بوده است و سهم این وزارتخانه از مالیات ارزش افزوده تا کنون مبلغی پرداخت نشده است، تنها 44 درصد از سیاست های پزشک خانواده تا کنون محقق شده است. بیمارستان ها را نمی توانیم تعطیل کنیم.
قاضي زاده هاشمي در پایان با بیان اینکه سهم کل سلامت از تولید ناخالص ملی 7.5 درصد است، گفت: حتی رئیس سازمان بهداشت جهانی نیز اظهار داشته که اجرای طرح تحول سلامت اگر به طور کامل انجام شود میتواند الگوی سلامت در منطقه باشد.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری ایسنا، تاریخ انتشار: 30خرداد1395، کدخبر: 95032917654: www.isna.ir