محمد صادق کریمیکیا دوشنبه اظهار داشت: بنیاد مسکن برای بازسازی منازل روستایی که در سیلاب اخیر تخریب شده، سه تیپ ۶۰، ۸۰ و ۱۲۰ متری را به عنوان الگوی متراژ این خانهها معرفی کرده که باعث نارضایتی ساکنان شده و مقاومتهایی در مقابل این نقشهها به وجود آمده است.
وی با بیان اینکه به لحاظ کالبدی مناطق روستایی و شهری متفاوت هستند، افزود: متأسفانه الگوی ارائه شده برای بازسازی با شرایط زیست مناطق روستایی ما منطبق نیست، این در حالیست که باید الگوی سنتی و بومی جامعه روستایی در بازسازیها لحاظ شود، هر چند به لحاظ اجرایی کار سختی است و یکسان سازی منازل روستایی نیز کار را دشوار میکند.
به گفته وی این نگرانی وجود دارد که با توجه به اینکه دولت تمرکز خود را روی سرعت بازسازی گذاشته ممکن است مسائل فرهنگی قربانی مسائل کالبدی شود.
کریمیکیا دلیل معرفی این سه الگوی بازسازی را سهولت و سرعت در کار بازسازی عنوان کرد و گفت: ساخت خانه با متراژ بالاتر هزینه سنگینی برای دولت دارد، از سوی دیگر دولت میخواهد با رعایت حداقلها یک سکونتگاه برای اهالی بسازد تا مشکل مسکن آنها حل شود.
وی مقاومت روستاییان را به حق توصیف کرد و افزود: توصیه ما این است که الگوی سنتی و بافت فرهنگی رعایت شود، این مساله از مطالبات استان است و استاندار در آخرین جلسه ستاد بازسازی که با حضور نجار رئیس سازمان مدیریت بحران تشکیل شد، تاکید کرد که الگوی فرهنگی استان در نقشههای تیپ رعایت شود.
کریمیکیا با اشاره به طرح این موضوع در نشست آتی ستاد بازسازی مناطق سیل زده، گفت: نحوه بازسازی منازل روستایی بررسی میشود تا راهکاری برای آن اجرا شود، ممکن است تیپ نقشهها تغییر یابد و یا برخی تغییرات به عهده ساکنان روستاها سپرده شود تا به دلخواه اجرا کنند.
وی همچنین درباره اعتراض برخی روستاییان به کشت تابستانه در هفتههای گذشته گفت: بر اساس برآوردهایی که از مناطق سیل زده داشتیم کشت تابستانه اولویت مردم بود و تحقق آن در بسیاری از مناطق خوزستان جزو موفقیتها بوده، به طوری که کشاورزان از آن استقبال کرده و بر اشتغال روستایی نیز تأثیر زیادی داشته است.
کریمیکیا اعتراضات کشاورزان را ناشی از مدیریت نادرست مسئولان محلی دانست و تاکید کرد: مهم این بود که با برداشته شدن الگو و محدودیت کشت تصمیم کلی برای اشتغال و مسائل اجتماعی اتخاذ شد، در همین راستا برخی از کشاورزان توانستند از این فرصت استفاده کنند و برخی نیز استفاده نکردند و مسئولان محلی باید شرایط را برای بهره برداری همه کشاورزان از این فرصت فراهم میکردند.
پیش از این اهالی روستاهای سیل زده نسبت به روند بازسازی خانههای خود اعتراض کردهاند. به گفته آنها در هر خانه روستایی چند خانواده باهم زندگی میکردند، که این مساله در بازسازی رعایت نشده و در خانههای جدید تنها یک اتاق ساخته میشود.
طغیان رودخانههای دز، کرخه و کارون در زمستان و بهار گذشته، ۲۱ شهرستان در خوزستان را با سیل مواجه کرد. این سیلاب دست کم ۱۲۵ هزار میلیارد ریال به تأسیسات عمومی و زیربنایی، صنعتی، کشاورزی و مسکونی خسارت وارد کرد و بر زندگی ۴۰۰ هزار نفر تأثیر گذاشت.
حامد روحانی رئیس گروه برنامه ریزی بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور در ۲۲ تیر ماه گفته است: بر اساس آخرین ارزیابی صورت گرفته سه هزار و ۳۵۱ واحد مسکونی در خوزستان نیاز به احداث و ۱۲ هزار و ۶۵۰ واحد در مناطق روستایی و شهری به تعمیر نیاز دارند.
به گفته وی تا کنون در ۹۲۵ واحد احداثی در مناطق سیل زده عملیات پی کنی انجام شده و ۱۲۷ واحد نیز کار فونداسیون صورت گرفته است.
پیش تر معاون بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، پایان تیر امسال را زمان اتمام تعمیرات واحدهای مسکونی آسیب دیده از سیل و آذر ۱۳۹۸ را پایان عملیات ساخت واحدهای تخریب شده بیان کردند.