شعار سال:با وجود اعتراض ها و پیگیری های متعدد محیط بان ها و فعالان محیط زیست خوزستان در مخالفت با اجرای طرح مالچ پاشی منطقه "بیت کوصر" خوزستان، این عملیات ظهر دیروز با نامه ای از سوی مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست و دبیر "ستادملی مقابله با پدیده گرد وغبار" آغاز شد.
اگر چه پس از اعتراض های متعدد از سوی کنشگران حوزه محیط زیست خوزستان به مالچ پاشی منطقه "بیت کوصر" در نزدیکی سوسنگرد در استان خوزستان به دلیل دارا بودن پوشش گیاهی و جانوری ارزشمند، دادستان سوسنگرد حکم توقف این عملیات را صادر کرد و مدیران سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگل ها ومراتع، قول رسیدگی به موضوع را داده بودند، اما حالا از خوزستان خبر می رسد که عملیات مالچ پاشی با نامه مبهم و غیرشفاف علی محمد طهماسبی بیرگانی مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست و دبیر"ستادملی مقابله با پدیده گرد وغبار" آغاز شده است.
در این نامه که در تاریخ 6 اسفندماه 98 صادر شده خطاب به دکتر اشرفی مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان آمده است:« احتراما بازگشت به مکاتبه جمعی از شهروندان و فعالان در عرصه محیط زیست استان خوزستان با جناب آقای دکتر کلانتری رییس محترم سازمان حفاظت محیط زیست کشور به شماره ثبت 54822 مورخ 3/12/98 در خصوص پیگیری ممانعت از ادامه عملیات مالچ پاشی در منطقه بیت کوصر و دستور بررسی موضوع از طرف ایشان، "ستاد ملی مقابله با پدیده گردوغبار" طی نامه شماره 50582/350/98 مورخ 4/12/98 از جناب آقای مهندس اقتدار مدیرکل محترم دفتر مدیریت زیستگاه ها و امور مناطق سازمان متبوع، نظرات کارشناسی آن دفتر در خصوص وضعیت منطقه یادشده از حیث برخورداری از گونه های خاص گیاهی و جانوری و درجه حساسیت آنها نسبت به عملیات مالچ پاشی را استعلام نمود.»
در ادامه این نامه با تاکید بر وجود گونه های گیاهی و جانوری خاص در منطقه فوق آمده است:« دفتر مذکور در پاسخ طی نامه شماره 50981/430/98 مورخ 6/12/98 ضمن اشاره به گونه های گیاهی و جانوری خاص موجود در این منطقه و مناطق مشابه از قبیل بیت راشد، نسبت به اثرات سوء زیست محیطی مالچ پاشی بر این گونه ها ابراز نگرانی نموده و توصیه نموده که اجرای عملیات مذکور صرفا در مناطق فاقد پوشش گیاهی صورت پذیرد. لذا خواهشمندست دستور فرمایید نسبت به برگزاری جلسه فوری با اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اقدام و درخواست گردد این عملیات در تپه های ماسه ای متحرک با پوشش گیاهی اندک و فاقد گونه های جانوری ارزشمند در استان خوزستان انجام گردد.»
آغاز عملیات
یک فعال محیط زیست خوزستان ضمن غیرعلمی خواندن نامه دکتر علی محمد طهماسبی بیرگانی مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست و دبیر "ستادملی مقابله با پدیده گرد وغبار" گفت:« حدود ساعت 11 ظهر دیروز عملیات مالچ پاشی در منطقه "بیت کوصر" آغاز شده است.»
او افزود:« از محتوای این نامه اینگونه برمی آید که نویسندگان و طراحان آن اساسا با مفهوم "زیستگاه" و "پوشش گیاهی و جانوری" آشنایی چندانی ندارند. جالب اینجاست که در این نامه آمده که "درخواست گردد این عملیات در تپه های ماسه ای متحرک با پوشش گیاهی اندک و فاقد گونه های جانوری ارزشمند در استان خوزستان انجام گردد." انگار حیات وحش در یک بخش و یا یک جا می نشینند و تحرکی ندارند که پیمانکار هر قسمتی را که گیاه ناشت و حیوانی در آن نبود مالچ بپاشد!»
این فعال محیط زیست خوزستان درباره علت مخالفت کنشگران محیط زیست خوزستان با مالچ پاشی در این منطقه گفت:« منطقه بیت کوصر ماسه زاری بکر در فاصله 8 کیلومتری بستان است. اما برخی به این منطقه که زیستگاه حیات وحش است می گویند "کانون گردوخاک" و این دو بسیار با هم متفاوت هستند. اما برخی ماسه زار را با کانون گرد وخاک اشتباه گرفته اند. اینجا ماسه زار است و وقتی دستت را به داخل ماسه ها فرو می کنی خیس است نه گرد و خاک. علاوه بر آن گیاهان بسیاری دارد که دام ها از آن ها تغذیه می کنند.»
این فعال محیط زیست در ادامه گفت:« علاوه بر این ها، منطقه بیت کوصر زیستگاه گونه های ارزشمند و کمیابی چون هوبره است که در لیست پرندگان در حال انقراض قرار دارند و شکار آنها ممنوع است. این منطقه همچنین زیستگاه آهو است و افعی شاخدار عربی، آگامای سروزغی اهوازی و صدها گونه جانوری و گیاهی نیز در آن زندگی می کنند. چرا باید آنرا با کانون های بی آب و علف گرد وخاک یکی دانست و آنها را مالچ پاشی کرد تا زندگی در آنها نابود شود؟!»
او افزود:« "منطقه بیت کوصر" زیستگاه منحصر به فرد آهوی شنی ایرانی با پوشش گیاهی غنی است که نه ماسه های روان دارد و نه کانون ریزگرد است. در هیچ نقطه ای از دنیا ماسه زارها و شن زارها ریزگرد تولید نمی کند.»
فعال محیط زیست خوزستان در ادامه تاکید کرد:« با اینکه دادستان دستور توقف مالچ پاشی و ممنوعیت آن را برای منطقه بیت کوصر صادر کرده بود؛ اما پیمانکار تمام ابزارها و ماشین آلات را به منطقه آورد و در حال آماده سازی بود.
انگار خودش خبر دات که بالاخره مجوز این کار را می گیرد. حالا هم می گویند نامه ای از مسوولان سازمان آمده و اجازه داده شده که در بخش هایی که فاقد پوشش گیاهی است مالچ پاشی شود. این دیگر چه فلسفه ای دارد؟ اینکه شما تجهیزات خود را به منطقه ای ببرید و هر نقطه ای را که گیاه نداشت مالچ بپاشید علمی است؟ تمام دشت های خوزستان به همین شکل است. اینجا که شمال کشور نیست که همه جایش پوشیده از درخت و جنگل و علف باشد. پس باید تمام مناطق خوزستان را مالچ پاشید؟ به جای اینکار چرا گونه های بومی در این مناطق کاشته نشود؟»
او با اظهار تاسف از چنین نامه گنگ و پرابهام و غیرعلمی از سوی مشاور عیسی کلانتری گفت:« انگار قرار است بودجه ای برای مالچ پاششی صرف شود و این کار باید به هر ترتیب به اجرا دربیاید. در حالی که در تمام قوانین و طرح های مدیریت بیابان تاکید شده که باید با "جنگل کاری" و کاشت نهال و نگهداری از آنها به مقابله با ریزگرد و بیابانزایی پرداخت ما می خواهیم هر نقطه ای که گیاه ندارد را با پاشیدن مالچ بپوشانیم.»
تلاش ها برای تماس با رضا اقتدار "مدیرکل دفتر زیستگاه ها و امور مناطق" سازمان حفاظت محیط زیست بی نتیجه بود و او به تماس ها و پیامک خبرنگار اسکان پاسخ نداد.
شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی اسکان،تاریخ انتشار:8اسفند1398،کد خبر:25943،www.eskannews.com