شعار سال: بهطورکلی هر تصمیم سیاستی در کشاورزی محصول دو گام کلی تصمیمسازی و تصمیمگیری است. سیاستهای کشاورزی دارای 9 گام اساسی شناخت مسئله و ضرورت، دستیابی به دادهها و اطلاعات، طراحی (معیارهای 11گانه مناسبسازی) و شبیهسازی، برنامهریزی و زمانبندی، آمادهسازی و بسترسازی، تدارکات و آمادگی، عملیاتیسازی و اجرا، پایش و ارزیابی، نهاییسازی و نهادینهسازی است که حداقل گامهای قبل از اخذ تصمیم نهایی برای عملیاتیسازی در مرحله تصمیمسازی انجام میشود که باید از زوایای مختلف بهویژه تهدیدها، فرصتها، قوتها و ضعفها و تضادها، تأثیر و تأثرها، پیامدهای مثبت و منفی، راهکارهای مختلف در هر یک از این موارد و غیره باید در دستور کار قرار گیرد و گامهای 6گانه قبل از عملیاتی شدن هر تصمیم سیاستی کشاورزی مستندسازی شود. به همین دلیل، بهمنظور کارآمدسازی سیاستها، پیوستنگاری سیاستهای کشاورزی ضروری میباشد. بهبیاندیگر، هر سیاست کشاورزی الزاماً باید دارای یک پیوست باشد.
پیوست سیاستهای کشاورزی
پیوست سیاستهای کشاورزی عبارت است از مجموعه مطالعات حاوی ارزیابی ابعاد و اثرات اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی یک سیاست کشاورزی که به دستاندرکاران در تصمیمگیریها و طراحی پروژهها کمک نموده تا با حداکثر کارایی و حداقل پیامدهای منفی اقدام نماید. پیوست سیاست کشاورزی به لحاظ نظری باید دارای ابعاد زیر باشد:
• تعریف اهداف سیاست و شاخصهای آن
• ارزیابی میزان تحقق اهداف سیاست پس از عملیاتی شدن.
• مشخص کردن موانع سیاست.
• تعیین راهکارهای اجرایی مناسب برای مقابله با موانع و برطرف ساختن آنها.
• شناسایی پیامدهای منفی و مثبت کوتاهمدت یا بلندمدت مترتب بر سیاست.
• ارزیابی پیامدهای منفی و مثبت کوتاهمدت یا بلندمدت مترتب بر انجام سیاست
• ارائه سناریوهای آینده سیاست در سطوح حداقلی، مطلوب و حداکثری
• ارائه راهکارهای عملیاتی کاهنده (بازدارنده) پیامدها و اثرات منفی و تقویتکننده (پیشبرنده) پیامدها و اثرات مثبت سیاست.
• مشخص کردن مجریان راهکارها و سناریوهای بازدارنده و پیشبرنده سیاست
• طراحی نظام نظارت بر عملیاتیسازی راهکارها و سناریوها.
ضرورت تهیه پیوست سیاست کشاورزی
در ارتباط با ضرورت تهیه پیوست سیاست کشاورزی علاوه بر مستندسازی و انتشار آن برای اطلاع و آگاهی همه ذینفعان احتمالی از مبانی و ابعاد سیاست کشاورزی اتخاذشده، میتوان به مواردی مانند ایجاد تناسب عدالت درون نسلی و برون نسلی (عدم تحمیل هزینهها و پیامدهای منفی سیاست کشاورزی بر گروههای خاصی از یک نسل و انتقال آنها به نسل بعد)، درونیسازی هزینههای هر سیاست (لحاظ هزینههای ناشی از خسارات اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی سیاست- هرچند پنهان باشند- بهعنوان بخشی از هزینه اقدام؛ بهبیاندیگر هر سیاست باید هزینه خسارات احتمالی خود را بپردازد)، ارتقای سطح امنیت اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی، فراهم آوردن زمینه مشارکتی تصمیم و درنتیجه پذیرش گروههای هدف سیاست اشاره کرد.
گامهای تهیه پیوست سیاست کشاورزی
برای تهیه پیوست سیاستهای کشاورزی باید بهطور سیستماتیک و متوالی گامهای 8گانه ذیل موردبررسی قرار گیرد:
معرفی سیاست- در گام اول باید شرح دقیق و درعینحال مختصر و مفیدی راجع به ماهیت سیاست ارائه شود. این اطلاعات میتواند حدود مکانی، اهمیت و ضرورت اقتصادی، مزایای احتمالی در مقایسه با سیاستها یا اقدامهای مشابه و یا سیاستهای پیشین و ... باشد. درواقع در این گام باید به ابعاد مختلف لحاظ شده در طراحی سیاست اشاره شود.
تعیین اهداف سیاست- در این گام باید اهداف سیاستی (اقتصادی- اجتماعی و یا حتی محیطزیستی) که سیاست به دنبال تحقق آنها است مشخص شود. مفروضه اصلی این گام آن است که کمبودهایی از بعد سیاستی در قلمرو عملیاتی سیاست وجود داشته که منتج به این سیاست شده است.
شاخصسازی اهداف سیاستی- بعد از شناسایی اهداف سیاست شکلگرفته، تعریف عملیاتی آنها ارائه میشود. این گام که شاخصسازی نام دارد از مهمترین مراحل تهیه پیوست سیاست است. شاخصها باید هوشمند (SMART) باشند. علاوه بر این، در تعریف شاخصها قواعدی مانند ذهنی بودن، مشارکتی، روشن و معنادار، کنترل متقاطع و مقایسه پذیری، توانمندساز و متنوع و جزئی را باید موردتوجه قرار داد تا شاخصها اعتبار و جامعیت لازم را داشته باشند.
طراحی روشهای گردآوری دادهها- برای شناسایی اثربخشی سیاست، ابتدا باید اطلاعات دقیقی راجع به وضع موجود جامعه هدف از بعد شاخصهای مورداشاره به دست آورد. برای دستیابی به اطلاعات از این نوع میتوان از مطالعات گذشته و یا پیمایشهای میدانی و استفاده از اسناد بهره گرفت.
دامنهیابی فعالیت
برندگان (ذینفعان) و بازندگان (متضررین) اصلی سیاست باید مورد شناسایی قرار گیرند. به عبارتی باید مشخص شود اهداف تعیینشده در چه سطحی (محلی، منطقهای، شهری، ملی یا بینالمللی) قرار دارند. در این گام باید اطلاعات جامعی راجع به ویژگیهای اصلی و مهم برندگان و بازندگان فعالیت فراهم آورده شود. برندگان و بازندگان در سه سطح خرد (افراد)، میانه (گروهها و سازمانهای رسمی و غیررسمی) و کلان (استان و در سطح وسیعتر منطقه) قابلتفکیک میباشند.
ارائه اقدامهای تحقق اهداف و شاخصها- در این گام باید مشخص شود که دقیقاً کدامیک از اقدامهای ممکن برای تحقق اهداف تعیینشده مناسبتر میباشند.
برآورد تأثیرات احتمالی و ارائه راهکارهای مناسب- در این گام باید تغییراتی را که درنتیجه اقدام از بعد شاخصهای تعیینشده ایجاد خواهد شد پیشبینی کرد. بهعبارتدیگر، در این گام احتمال تحقق اهداف سیاست پیش از اقدام مشخص خواهد شد تا امکان ارزیابی اثربخشی سیاست بعد از خاتمه آن فراهم شود. در این گام لازم است علاوه بر تأثیرات مثبت، تأثیرات منفی احتمالی نیز باید برآورد شود و راهکارهای مقابله با آن نیز مشخص شود. از سوی دیگر باید راهکارهای کاهنده تأثیرات احتمالی منفی سیاست و تقویت تأثیرات احتمالی مثبت نیز مورد ارائه شود.
ارزیابی تأثیرات سیاست
در این گام تأثیرات سیاست باید مورد ارزیابی قرار گیرد. به عبارتی دقیقتر باید به شکلی روشمند میزان تحقق اهداف و شاخصهای تعیینشده را موردسنجش قرار داد و ضریب تحقق تأثیر را در عمل برآورد کرد. این مرحله لازم است در دو نوبت صورت گیرد. علاوه بر آن باید پیامدهای مثبت و منفی بلندمدت نیز موردبررسی قرار گیرد. بررسی تناسب راهکارهای پیشنهادی مربوط به تقویت پیامدهای مثبت و تقلیل پیامدهای منفی سیاست در این گام باید صورت گیرد تا در صورت ضرورت، اصلاح آنها و ارائه راهکارهای جدید انجام شود.
امید این که سیاستگذار کشاورزی تهیه پیوست سیاستهای کشاورزی را بهعنوان جزء لاینفک آن مدنظر قرار دهد تا تصمیمگیری و سیاستگذاری مبتنی بر لحاظ تمام ابعاد داستان سیاست مورد نظر باشد تا علاوه بر کارکردهای قوی، کارآمد و مثبت منطبق بر اهداف ترسیم شده در صحنه میدانی، کمترین هزینه را بر جامعه هدف تحمیل کند.
محمد قربانی. استاد دانشگاه فردوسی مشهد
برگرفته از فضای مجازی