دولت پس از انتقال ۶ درصد سهام خود در شرکت بیمه البرز به صندوق ETF دارا یکم همچنان مالکیت ۱۱ درصد دیگر سهام را دارد و در روزهای اخیر و با توجه به کشش بازار، سعی به فروش سهام خود داشته، اما در این بین اتفاقات دیگری رقم خورده. شرکت بیمه البرز در سه ماهه اول سال جاری صرفا از محل سرمایه گذاریهای خود در بورس موفق به کسب سود قابل توجه ۱۷۷ میلیارد تومانی (به ازای هر سهم ۴۴ تومان) شده است، اما با اخذ ذخایر بیش از اندازه علیرغم کاهش ضریب خسارت در ۳ ماهه سال جاری نسبت به سنوات قبل، نه تنها زیان عملیاتی برای این شرکت ثبت شده، بلکه باعث کاهش سود خالص شرکت به ازای هر سهم به ۲۵ تومان هم شده است. آیا این عمل بازار سرمایه را گمراه نمی کند؟
شعار سال: روزنامه اینترنتی فراز نوشت: در حالی که سعی دولت خصوصی سازی شرکتهای دولتی است و بازار سرمایه هم تشنه عرضه سهمهای ارزنده دولتی هست، اما برخی مدیران دولتی برخلاف تصمیم کلی دولت حرکت میکنند.
اخیرا دولت صندوق ETF دارا یکم که شامل بخشی از باقیمانده سهام دولت در شرکتهای بانک ملت، بانک تجارت، بانک صادرات بیمه البرز و بیمه اتکائی امین است، را تشکیل داده. صندوق مورداشاره به دلایل مختلف در زمان عرضه، شامل بخشی از سهامهای مذکور بوده، ولی بخشی دیگر از سهامها همچنان در کد دولت باقی مانده است و دولت سعی در فروش آنها به صورت مستقیم را دارد.
فروش باقیمانده سهام دولت به صورت مستقیم به مردم در گرو شناخته شدن ارزش واقعی شرکتهای مذکور توسط بازار است، ولی برخی شرکتها و یا به عبارتی مدیران برخی شرکتها چندان علاقهای به فروخته شدن سهام دولت در شرکتهای مذکور ندارند تا جایی که با بد جلوه دادن اوضاع شرکت، تلاش میکنند از استقبال مردم برای خرید باقیمانده سهام دولت جلوگیری کنند.
به عنوان مثال شرکت بیمه البرز از محل منابع خود، در بورس سرمایه گذاری کرده و در حال حاضر ارزش این یک قلم دارایی، بالغ بر ۷۵۰۰ میلیارد تومان است که از ارزش کل سهام شرکت در بورس بالاتر هست. این در شرایطی است که دارایی اصلی شرکت مذکور، علیرغم ارزنده بودن پورتفوی آن، زمینها و املاکِ در اختیار آن است نه پورتفوی مورد اشاره. به طوری که فعالان صنعت، با توجه به تعدد املاک و زمینهای در اختیار، شرکت بیمه البرز را به عنوان شرکت ساختمانی هم خطاب میکنند.
دولت پس از انتقال ۶ درصد سهام خود در شرکت بیمه البرز به صندوق ETF دارا یکم همچنان مالکیت ۱۱ درصد دیگر سهام را دارد و در روزهای اخیر و با توجه به کشش بازار، سعی به فروش سهام خود داشته، اما در این بین اتفاقات دیگری رقم خورده که با مطالعه گزارش ۳ ماهه منتشر شده از سوی شرکت بیمه البرز در سایت بورس میتوان به آن پی برد.
شرکت بیمه البرز در سه ماهه اول سال جاری صرفا از محل سرمایه گذاریهای خود در بورس موفق به کسب سود قابل توجه ۱۷۷ میلیارد تومانی (به ازای هر سهم ۴۴ تومان) شده است، اما با اخذ ذخایر بیش از اندازه علیرغم کاهش ضریب خسارت در ۳ ماهه سال جاری نسبت به سنوات قبل، نه تنها زیان عملیاتی برای این شرکت ثبت شده، بلکه باعث کاهش سود خالص شرکت به ازای هر سهم به ۲۵ تومان هم شده است. تایید ادعای اخذ ذخائر اضافی، گزارش حسابرسی سال ۱۳۹۸ هست که طبق بند ۴ همان گزارش، شرکت اقدام به اخذ ذخیره مازاد ۸۰۰ میلیارد تومانی در دفاتر نموده است.
آیا دولت و سایر سهامداران شرکت بیمه البرز که خود عمدتا از شرکتهای خصولتی هستند تاکنون از شرکت مذکور پرسیده اند که دلیل اخذ ذخائر بیش از اندازه در حسابهای شرکت چیست؟ آیا این عمل بازار سرمایه را گمراه نمیکند؟
باید به این موضوع توجه داشت که اخذ ذخائر فراتر از واقعیت، دست مدیران شرکت را در انجام هزینههای غیرواقعی باز خواهد گذاشت.
شاید به جرات بتوان گفت که عمده گزارشهای افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارائیها در عرض کمتر از دو ماه نهایی شده و به مرحله تصمیم گیری مجمع رسیده است؛ در صورتی که گزارش توجیهی افزایش سرمایه شرکت بیمه البرز بیش از ۴ ماه است که موفق به اخذ تائیدیه از بورس نشده. آیا دلیل این امر کم کاری مدیران مجموعه مذکور است یا قصد و نیتی برای فراری دادن بازار سرمایه از خرید سهم وجود دارد؟
به نظر میرسد دولت و سهامداران عمده شرکت مذکور، باید تکلیف خود را با مدیران آن مجموعه مشخص کنند و دولت برای بازار سرمایه شفاف کند که آیا واقعا به دنبال فروش سهام خود در بازار سرمایه است یا خیر؟
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از انتخاب، تاریخ انتشار ۲ مرداد ۹۹، کد خبر: ۵۶۳۷۳۹، www.entekhab.ir