شعار سال: سومین کنگره کشوری سازمان معلمان ایران پنج شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ به صورت مجازی برگزار شد و طی آن اعضای شورای مرکزی این تشکل برای یک دوره سه ساله و اعضای هیات بازرسی برای یک دوره یک ساله انتخاب شدند.
«سخن معلم» ارگان سازمان معلمان ایران اسامی منتخبان مجمع را به شرح زیر اعلام کرده است:
اعضای اصلی شورای مرکزی به شرح زیر هستند:
۱- طاهره نقی یی ۲- یوسف اصغری ۳- فاطمه اسدی ۴- عباس کاظمی ۵- ربابه اسکندری ۶- سه رکاو غفاری ۷- عباس مرادی ۸- علی تفکری ۹- علیرضا مومنی ۱۰- فاطمه رضامند ۱۱- عبدالحمید ربیع نیا ۱۲- لیلا راکعی ۱۳- محمد داوری ۱۴- محمدرضا شهریاری ۱۵- عباس شکرالهی
اعضای علی البدل شورای مرکزی:
۱- محمود حاج محمدی ۲- محمدتقی سبزواری ۳- روح الله کلانتری ۴- رامین کریمی نیا ۵- محمود صفدری
اعضای اصلی هیات بازرسی:
۱- فاطمه منصورزاده ۲- مسعود محمد حسینی ۳- عبدالحسین هاشمی
اعضای علی البدل هیات بازرسی:
۱- علی ذکوی ۲- منیژه رئیسی
در این نشست پیام «سید محمد خاتمی» رئیس دولت اصلاحات به کنگره ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ سازمان معلمان ایران قرائت گردید.

در این پیام چنین آمده است:
«از تلاشهای ارجمند سازمان معلمان ایران در خدمت به جامعه به خصوص بخش شریف تعلیم و تربیت تقدیر میکنم و توفیق این تشکل و شرکت کنندگان محترم در گردهمایی سراسری آن را در تامین هدفهایی که برای این نشست در نظر گرفته اند را آرزومندیم.
معلم آگاه، مسئول و متعهد نقش ممتازی در تربیت و رشد ذهنی علمی، عقلانی، عاطفی و ایمانی فرزندان این مرز و بوم و پرورش سرمایه گران سنگ اجتماعی برای جامعهای پویا، خلاق، سالم و رو به آینده دارد. نگاه ایدئولوژیک و پادگانی و کالایی به آموزش نه تنها خلاقیت و نوآوری را به عنوان جوهره پرورش خفه کرده بلکه عدالت آموزشی و آموختن برای زیستن را نیز قربانی نموده است.
این امید از معلمان عزیز بیجا نیست که در این برههی حساس علیرغم مشکلات فراوانی که در جامعه برای همهی بخشها به خصوص بخشهای کمتر برخوردار وجود دارد و ناشی از فشارهای سخت ظالمانه خارجی و کاستیها و نارسائیهای ساختاری و رفتار و تدبیر امور در درون است بتواند نقش ممتاز خود را برای تامین مشارکت مردم و سرد شده در عرصه سرنوشت فراهم آورند و علیرغم موانعی که عرصهی انتخاب را بر شهروندان تنگ میکند بتواند جامعه را قانع کنند که بهبود امور از راه مشارکت و انتخاب درست و برگزیدن کسانی میگذرد که شایستگی و توان رفع موانع و کاستیها "مشکلات و فراهم آوردن زمینهی بهتر و برخوردانهتر و آزادانهتر و ترجیح گفتگو بر خشونت و تعامل بر تنش در عین حفظ اصول و آرمانها با رعایت مصالح ملی و عزم بکارگیری این توان و شایستگی را دارند.
امیدوارم امکان و زمینهی چنین انتخابی برای مردم فراهم باشد.
وظیفهی عزیزانی که رویکرد اصلاح طلبانه دارند در این زمینه و این برهه سنگینتر است.»
همچنین طاهره نقی ئی دبیر کل پیشین سازمان معلمان ایران و عضو منتخب شورای مرکزی در دوره جدید سخنانی را در این کنگره ایراد نمود.

متن کامل سخنان ایشان به شرح زیر است:
«خانمها و آقایان مدعوین گرامی اعضای محترم سازمان معلمان ایران
ضمن عرض ادب و سلام و خوش آمد گویی از حضور مسئولانه شما در ششمین کنگره سازمان معلمان ایران سپاسگزاریم و مقدمتان را گرامی میداریم.
در این فرصت کوتاه نکاتی را به اختصار مرتبط با دو حوزه آموزش و سیاست با شما در میان میگذاریم.
الف) حوزه آموزش
سازمان معلمان ایران پس از طی فرایندهای پرنشیب و فراز وارد سومین دهه عمر خود شده است. در ابتدا یاد میکنیم از بنیانگذاران سازمان معلمان و تمام عزیزانی که با احساس مسئولیت مدنی و با تلاش و جدیت بذر این درختان را کاشتند و همچنین یاد مرحومان غلامرضا قنبری و عبدالرحمان کاکازاده از اعضای شورای مرکزی ادوار گذشته را گرامی میداریم.
در نگاه ما سرنوشت جامعه به سرنوشت آموزش و پرورش گره خورده است. برای ساختن آیندهای بهتر و سامانمندی بهینه آموزش و پرورش به مشارکت همه آحاد مردم در تعیین سرنوشت خود و نهاد تعلیم و تربیت نیازمندیم. مشارکت مردم در اداره امور کشور، با حضور نخبگان علمی و پژوهشی، معلمان، اولیا دانش آموزان و نهادهای مدنی در تصمیمگیریهای کلان هموار میگردد.
ما بارها با صدای بلند مسائل و مشکلات جامعه و نهاد آموزش و پرورش را در قالب بیانیهها و اطلاعیهها اعلام کرده در جهت حل آنها کوشیده ایم. مدارس ما ناکارآمد و به موزههای آموزشی تبدیل شدهاند، تربیت نسل فردای ما مناسب نیازها و انتظارات جامعه و توسعه پایدار نیست.
ما اینک با پدیده تحصیل بیحاصل مواجه ایم.
نگاه ایدئولوژیک و پادگانی و کالایی به آموزش نه تنها خلاقیت و نوآوری را به عنوان جوهره پرورش خفه کرده بلکه عدالت آموزشی و آموختن برای زیستن را نیز قربانی نموده است.
سازمان معلمان ایران برای رسیدن به سیستم آموزشی مطابق با نیازهای جامعه و نسل آینده همواره اعلام داشته است:
* افزایش سهم آموزش از بودجه عمومی حداقل دو برابر میزان فعلی
* افزایش حقوق معلمان متناسب با زندگی شرافتمندانه
* خصوصی زدایی و کالا زدایی از آموزش علی الخصوص آموزش عمومی
* تقویت و گسترش و ایجاد امکانات مهارت یابی دانشآموزان
* ایجاد زیرساختهای مناسب و تامین ملزومات لازم برای آموزش با کیفیت مجازی در شرایط بیماری کرونا برای همه دانش آموزان به ویژه اقشار محروم
* اولویت دادن به تهیه و تامین واکسن کرونا برای همه معلمان و دانش آموزان
* تدوین کتب درسی و برنامههای آموزشی متناسب با نیازهای جامعه توسط متخصصان دانشگاهی
* منع دخالت نهادهای امنیتی و حراستی در فرایند گزینش معلمان
* مستقل کردن سیستم آموزشی از ایدئولوژی رسمی
* آموزش حقوق شهروندی در مدارس
* ایجاد فرصتهای برابر در آموزش و برقراری عدالت آموزشی
* اختصاص بودجه مناسب برای نوسازی مدارس فرسوده
* تامین استانداردها و امکانات گرمایشی و سرمایشی مناسب برای مدارس
* به رسمیت شناخته شدن سازمانها و نهادهای مدنی و تشکلهای صنفی معلمان و تضمین فعالیت قانونی آنها
* آزادی فوری معلمهای منتقد دربند
این موارد فقط بخشی از لیست مطالبات بر زمین مانده معلمان است.
سازمان معلمان برای تغییر ساختار سیستم آموزشی متناسب با نیازهای فعلی جامعه و نسل فردا دست یاری و همکاری، اتحاد و ائتلاف به سوی همه احزاب و تشکلها به ویژه تشکلهای معلمی دراز میکند.
ما میتوانیم با حفظ سلایق و تفاوت دیدگاهها، با نگاهی مثبت و سازنده در راه تحقق مطالبات مشترک بکوشیم.
ب) حوزه سیاست
کشور ما در هفتههای پیش رو در آستانه انتخاباتی مهم قرار دارد که متاسفانه موانع و مشکلات فراوانی پیشروی آن است. تمرکز شدید قدرت و عدم تناسب مسئولیت و پاسخگویی، سیاستگذاریهای نامناسب در زمینههای داخلی و خارجی، عدم شفافیت، فسادهای گسترده، رکود و تورم مزمن، تحریمهای ظالمانه و …موجی از یاس و بی اعتمادی را در جامعه دامن زده و عدم انگیزش مناسب مردم را شکل بخشیده است.
امیدوارم سیاستگذاران با درایت و هوشیاری در رفع موانع بکوشند و زمینه برگزاری انتخاباتی آزاد و عادلانه و معنادار را مهیا کنند.
ما در هماهنگی با مجموعه جبهه اصلاحات ایران به کنش سیاسی-اجتماعی خواهیم پرداخت و برای ایجاد اعتماد اجتماعی و گسترش مشارکت مردم در تعیین سرنوشت خویش موارد زیر را توصیه میکنیم:
- برگزاری انتخاباتی رقابتی و معنادار و عادلانه
- عمل به اصول بر زمین مانده قانون اساسی مانند برگزاری رفراندوم در امور مهم
- ایجاد وفاق و اتحاد ملی با آزادی کلیه زندانیان سیاسی
- گسترش بهداشت و تحصیل رایگان
- توجه به معیشت اقشار فرودست و محدود
- رفع تحریمها
- مهار تورم
- حل و رفع معضل فساد
- افزایش سرعت اینترنت و آزادی دسترسی به اطلاعات و رفع محدودیتهای فضای مجازی
- تعامل با دنیا بر اساس اولویت منافع ملی
- پرهیز از خصومت ورزیهای پرهزینه بین المللی
اتحاد و ائتلاف همه نیروهای مترقی سیاسی و اجتماعی بر مبنای مطالبات مشترک و …
در پایان ضمن تشکر از همه اعضای محترم سازمان، اعضای شورای مرکزی، بازرسان و روسای شعب و دفاتر و به ویژه پیشکسوتان گرامی که در سه سال گذشته از هر نوع همکاری دریغ نورزیده اند اعلام میداریم:
سازمان معلمان ایران با جامعه معلمان، دانشآموزان و اولیای آنان پیمان میبندد تا با کوشش مستمر جمعی، انتظارات و مطالبات این قشر عظیم اجتماعی را با صدایی رسا و اثرگذار در سطوح مختلف تصمیمگیری قاطعانه پیگیری کند تا به نتیجه مناسب برسد.»
از دیگر سخنرانان این نشست محمدرضا جلایی پور اصلاح طلب جوان و عضو حقیقی نهاداجماع ساز اصلاح طلبان بود.
«سازمان معلمان ایران» پس از دوم خرداد ۱۳۷۶ وارد حوزه عمومی آموزش و پرورش گردید.
نخستین دبیر کل این سازمان، «حیدر زندیه» و سپس «علیرضا هاشمی سنجانی» بودند.
نخستین تجمع اعتراضی پس از انقلاب اسلامی توسط این تشکل و با حضور فرهنگیان در مرکز تربیت معلم شهید باهنر در ۲۵ دی ماه ۱۳۸۰ برگزار گردید.
خواستههای مطرح شده در این تجمع بزرگ در آن زمان به شرح زیر بودند:
۱- اعتراض به عدم پرداخت کمکهای نقدی
۲- کم توجهی به حل مشکل مسکن فرهنگیان

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات، برگرفته از صدای معلم، تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰، کد خبر: ۲۱۰۱۳، www.sedayemoallem.ir