شعارسال: بر کسی پوشیده نیست که تحریمهای ظالمانه ایالات متحده آمریکا ایران را در شرایطی قرار داده است که امکان تبادلات مالی را برای اشخاص، نهادها و شرکتهای مرتبط با جمهوری اسلامی ایران در سراسر جهان سخت و پیچیده کرده است. این تحریمها توانسته است موتور رشد اقتصادی ایران را کند و ایران را در تامین حقوق و نیازهای اساسی خود نظیر تامین داروهای خاص و کالاهای اساسی دچار مشکل کند. آمریکا تمام تلاش خود را به کار بسته است که محاسبات مقامات جمهوری اسلامی ایران را به سمت توهم بن بست اقتصادی سوق داده و این گونه وانمود کند که ایران در دو راهی عقب ماندگی اقتصادی و تسلیم سیاسی باید یکی را انتخاب کند؛ ولیکن ظرفیتهای ژئوپلتیک و ژئو استراتژِیک و سایرپتانسیلهای اقتصادی و سیاسی و فرهنگی کشور، بسیار فراتر از آن است که ایران را به این راحتی در گوشه رینگ قرار دهد.
تجربه رمزارزها در کشورهای دیگر
ایران همواره در دور زدن تحریم ها، تواناییهای منحصر به فردی را از خود نشان داده است و با گذر زمان، این تواناییها افزایش قابل توجهی داشته است. یکی از روشهای نوین دور زدن تحریم ها، استفاده از رمزارزها است که این موضوع مورد توجه کشورهای قدرتمندی، چون چین و روسیه قرار گرفته است و سایر کشورهای جنبش عدم تعهد نظیر ونزوئلا و کوبا نیز آن را در همین جهت به کار گرفته اند. چین، با رونمایی از یوآن دیجیتال خود، گام بلندی را در به چالش کشیدن سلطه دلار در مبادلات جهانی برداشته است و روسیه نیز در همین مسیر گام بر میدارد. ونزوئلا، با استفاده از رمز ارز پترو که پشتوانه آن ذخایر نفتی این کشور بود، تنها در یک روز بالغ بر ۸۰۰ میلیون دلار، سرمایه گذاری خارجی جذب کرد. کشورهای السالوادور و پاراگوئه نیز اخیرا اقدام به پذیرش بیت کوین کرده اند و آن را به عنوان ارز ملی خود برگزیده اند. بسیاری از کشورها اقدام به پذیرش بیت کوین و سایر رمز ارزها تحت چارچوب و قوانین خاص کرده اند و به زودی پذیرش جهانی رمزارزها دور از انتظار نخواهد بود. در چنین موقعیتی، ایران نه تنها از توصیه بسیاری از کارشناسان این حوزه در سالیان قبل برای سرمایه گذاری در این حوزه استقبال نکرده است، بلکه هنوز رمزارزها را به عنوان تهدیدی برای اقتصاد خود میبیند و در هفتههای اخیر، بسیاری از صرافیهای ارز دیجیتال را جمع آوری کرده است. این در حالی است که برای اقتصاد تحت تحریم ایران، رمزارزها میتواند روزنهای بسیار روشن و قابل اتکا برای انجام تراکنشهای مالی بین المللی ایران باشد و دیوار تحریمهای مالی را بشکافد. مقاومتها و مبارزه جوییها با بحث رمزارز را میتوان تنها از جانب جهالتها و عدم ریسک پذیری مسئولان دانست. مسئولان و مقامات امر، به نظر میرسد به اندازه کافی با فواید رمزارزها آشنایی ندارند و به همین دلیل است که اجازه ایجاد فرصت تکرار نشدنی کاربرد رمزارزها در سطح ملی را نمیدهند.

ویژگیهای رمزارزها و فواید آن برای اقتصاد ایران
ناشناس ماندن و عدم تمرکز: یکی از ویژگیهای بیت کوین، ناشناس ماندن معاملات و عدم نیاز به اسم و آدرس فرد در هنگام معامله است که میتواند بیت کوین را از دید سایرین مخفی نگه دارد و قابلیت کنترل معاملات را از بین میبرد. نکتهای که در معاملات با swift وجود دارد و در صورت انتقال هر مقدار کم یا زیاد، این معامله قابلیت ردیابی و کنترل توسط هسته مرکزی سیستم را خواهد داشت. تحریمهای مالی ایران نیز، تنها به همین دلیل بسیار موثر است که سیستم متمرکز پیام رسان سوئیفت، تحت سلطه ایالات متحده آمریکا و متحدان آن است. این ویژگی به ایران تحت تحریم کمک میکند که با توجه به حجم بازار ۱.۳۷۳ تریلیون دلاری رمزارزها بتواند به راحتی معاملات خود را از این طریق، بدون دخالت اشخاص ثالث به انجام رساند. بسیاری از تحلیل گران اقتصادی، رمزارزها را به عنوان جانشین آینده سیستم swift میدانند و به همین دلیل است که مدیران این شرکت بین المللی، به فکر ایجاد رمز ارز خود بر بستر بلاک چین افتاده و در حال تکاپو برای توسعه خود بر روی این بستر هستند.
کاربرد گسترده در جهان: بیت کوین و رمزارزها، امروزه در مهمترین فروشگاهها و شرکتهای تجاری دنیا پذیرفته شده است. بیت کوین در آمازون، مایکروسافت، مک دونالد، شاپیفای، لیفت و ... پذیرفته شده است. بسیاری از این مکانها علاوه بر درگاههای پرداخت ارزهای الکترونیکی همچون پی پال و ویزا کارت و مستر کارت، از درگاه پرداخت بیت کوین نیز استفاده میکنند. پذیرفتن بیت کوین به عنوان روش پرداخت توسط برترین شرکتهای جهان بدین معناست که تقریبا هر کالایی را میتوان با بیت کوین در هر حجمی و از معتبرترین شرکتهای جهان، خریداری کرد بدون آن که نیاز باشد شخص ثالثی این معامله را رهگیری و کنترل کند. با توجه به افزایش صرافیها در سطح جهانی، رمزارزها نقدشوندگی بسیار بالایی پیدا کرده اند و در هر کشوری به هر مقدار مورد نیاز میتوانند به وجه نقد رایج یا ارزهای فیات تبدیل شوند. برای ایران تحت تحریم، این روش میتواند در بسیاری از معاملات نفت و گاز، محصولات پتروشیمی و کالاها و خدمات صادراتی و وارداتی مورد نیاز مورد استفاده قرار بگیرد. همه شرکتهای تجاری به زودی در سرتاسر جهان این روش را به عنوان یکی از روشهای رایج مبادلات مالی خواهند پذیرفت.
درآمد حاصل از ماینینگ
نتایج یک تحقیق نشان میدهد، در حال حاضر حدود ۴.۵ درصد از کل استخراج بیت کوین در جهان در ایران انجام میشود. مطالعه موسسه الیپ تیک نشان میدهد که استخراج بیت کوین برای ایران فرصتی بوده که بتواند از تأثیر تحریمها بکاهد. این تحقیق همچنین گفته که میزان برق سالانه مورد استفاده برای استخراج بیت کوین در ایران معادل برقی است که از سوختن ۱۰ میلیون بشکه نفت به دست میآید که برابر با ۴ درصد صادرات نفت کشورمان در سال ۲۰۲۰ بوده است. در شرایطی که ایران توانایی صادرات نفت و گاز و انرژی را ندارد، میتوان با برنامه ریزی مناسب در کشور، سالانه بین یک تا دو میلیارد دلار، از استخراج بیت کوین درآمد زایی کرد و درآمد ارزی بدست آورد. ۲ میلیارد دلار استخراج رمزارز میتواند در شرایطی که بنا به گفته رئیس بانک مرکزی، کشور تنها با ۵ میلیارد دلار ذخایر ارزی داداره شده است میتواند در شرایط و اوضاع اقتصادی ایران تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
با توجه به مطالب مذکور در این راستا به دولت سیزدهم توصیه میشود که برای رهایی از فشار تحریمها و مقابله با تحریمهای مالی ایران که منجر به افزایش قدرت چانه زنی ایران در مذاکرات آینده نیز خواهد شد، این راهکارها را در پیش داشته باشد:
توسعه رمزارز ملی ایران با توجه به نیازها و چالشها و موانع تحریمی پیش رو و ایجاد فرصت سرمایه گذاری سرمایه گذاران بین المللی با استفاده از رمزارز ملی در ایران
طراحی سیستم مالی جهت استفاده از رمزارزها و به خصوص بیت کوین در مبادلات مالی کلان ایران و پذیرش بیت کوین در بانک مرکزی ایران برای مبادلات بین المللی. با این روش میتوان، به جای ارزهایی، چون یورو و دلار، بیت کوین قبول کرد و صادرکنندگان میتوانند بیت کوین را به جای تعهدات ارزی خود وارد کنند و واردکنندگان از این بیت کوینها برای سفارش کالاها و خدمات خارجی خود استفاده کنند.
ایجاد صندوقها و شرکتهای سرمایه گذاری در رمزارزها برای پوشش نیازهای اقتصاد ایران به بیت کوین و بهره برداری از سود حاصل از معاملات رمزارزها که سودآوری این معاملات خود به نوعی صادرات غیر مستقیم نیز محسوب شده و موجب ورود ارز به کشور خواهد شد.
ایران با استفاده از این راهکارها میتواند عقب ماندگی خود را در این زمینه جبران کرده و بخش مهمی از زیان اقتصادی تحریمها را به راحتی با استفاده از رمزارزها بپوشاند. این راهکارها کاملا قابلیت عملیاتی دارد و مسئولان امر در صورت نیاز میتوانند با مراجعه به پژوهشگران اقتصادی این حوزه، استراتژیها و برنامههای عملیاتی در این حوزه را دریافت کنند.
ایمان صمدی نیا/ پژوهشگر اقتصادی دانشگاه امام صادق (ع)
شعارسال، بااندکی تلخیص و اضافات برگرفته از مشرقنیوز، تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۴۰۰، کدخبر: ۱۲۴۹۰۱۸، mashreghnews.ir.