پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۷۶۲۴
تاریخ انتشار : ۰۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۷
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه ایران برای هر وضعیتی در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ آماده است، گفت: برجام توافقی چند جانبه است و یک طرف نمی‌تواند آن را زیر پا بگذارد.

شعار سال:

بهرام قاسمی در نشست خبری این هفته خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره طرح نمایندگان کنگره آمریکا برای جلوگیری از فروش هواپیمای‌های بوئینگ به ایران گفت: در یکسال گذشته لوایح زیادی درباره کنگره مطرح شده که هیچکدام قابلیت اجرایی ندارد. طرح ممنوعیت فروش هم تا تصویب نهایی زمان بر است. ما شرایط و روند را می سنجیم و هرگونه منافاتی با برجام داشته باشد به نحو مقتضی برخورد خواهد شد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا درباره توافق هسته‌ای ایران گفت: در مباحث انتخاباتی آمریکا، صحبت‌های زیادی درباره مسایل مختلف انجام شد، فقط درباره برجام نبود، بلکه در خصوص موضوعات مختلفی بود. باید صبر کرد، هنوز برای قضاوت زود است.

قاسمی افزود: آنچه پیدا است، ترامپ با نزدیک شدن به موعد ریاست جمهوری مواضعش باید طبق اصول و منافع امریکا می شود. به هر حال جمهوری اسلامی ایران برای هر وضعیتی آماده است و گزینه های خود را دارد و در وقت لازم اقدامات لازم را انجام می‌دهد.

وی تاکید کرد: برجام توافقی چند جانبه است و به تایید سازمان ملل و شورای امنیت رسیده است و یک طرف نمی‌تواند آن را زیرپا بگذارد. هنوز جمع بندی خاصی نمی‌توانیم داشته باشیم، ما صبور و منتظریم، تا تیم ترامپ را ببینیم و تصمیمات مقتضی را بگیریم.

توصیه به کویت

سخنگوی وزارت خارجه، در پاسخ به سوالی در خصوص اقدام دولت کویت مبنی بر تحویل دفتر این کشور به ناتو گفت: ما فکر می کنیم امنیت و ثبات در منطقه فقط توسط کشورهای منطقه می تواند ایجاد شود و ورود کشورهای بیگانه هیچگاه نتوانسته حلال مشکلات باشد و دستاویزی برای مشکلات است.

وی به دولت کویت توصیه کرد به جای نظامی گری و انتخاب نیروهای نظامی خارجی مثل ناتو، به ملت خویش در راستای ایجاد ثبات در منطقه تکیه کند.

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اتهامات اتحادیه عرب به ایران گفت: عربستان مبتکر این نوع سناریوها است. برخی کشورهای منطقه نیز آن را امضاء کرده و با عربستان به طور جدی همراهی می کنند.

سخنگوی وزارت خارجه این رفتار را غیر قابل قبول، فرافکنی و کارشکنی خواند و گفت: باید بین کشورهای عربی در خصوص نزدیکی به عربستان و ایران تمایز قائل شد. این کارشکنی ها توسط عربستان انجام شده است و ریشه های آن در آمریکا و اروپا به خصوص در بحران یمن است.

وی ادامه داد: دولت عربستان نتوانست طبق تصور خودش در یمن به پیروزی دست یابد و امروز بیش از یک سال از تجاوز این کشور به یمن می گذرد.

قاسمی افزود: عربستان تصور واهی و تخیلی بی ربط دارد که با داشتن یک دشمن که می تواند ایران باشد، بر مشکلات خود فائق بیاید و برخی کشورهای کوچک را با خود همراه کند.

عریستان با تفکر و درایت بیشتری در خصوص آینده منطقه فکر کند

سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: شاید دولت عربستان فکر می کند در دوران انتقال در آمریکا از گذر این تلاش ها می تواند برای خود منافعی را کسب کند و مشکلاتی را برای ایران ایجاد کند که این تصورات غلط ناشی از عدم شناخت نقش ایران در منطقه است.

وی به دولت عربستان توصیه کرد: با تفکر و درایت بیشتری در خصوص آینده منطقه فکر کند.

قاسمی تاکید کرد: از کشوری که بانی تروریسم و ترویج دهنده و صادر کننده آن است انتظار بیش از این نیست که در این برهه تصمیم عاقلانه تری بگیرد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اتهامات آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه آب سنگین ایران گفت: تا جایی که بتوانیم و طرف های مقابل ما بخواهند به تعهدات خود در قبال برجام باقی خواهیم ماند. ایران به تعهدات خود باقی است و اجرا می کند.

وی با بیان اینکه سازمان انرژی اتمی پاسخ این اظهارات را داده است، گفت: سازمان انرژی اتمی در این خصوص محکم و کامل صحبت کرده است.

بر سر منافع مردم و کشور سازش نمی کنیم

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص تاکید وزیر امور خارجه در مجلس مبنی بر اینکه امضاء تحریم ها به معنی نقض برجام است، در خصوص تصویب برخی تحریم ها در کنگره آمریکا، گفت: برجام یک تعهد چند جانبه بوده و نقش خود را در زمان خود بازی کرده است و منافع خود را داشت.

سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: ما بر تعهدات خود تا جایی که کشورهای غربی پایبند باشند، پایبند هستیم و این پایبندی ادامه پیدا می کند.

وی مصوبات مجالس آمریکا برای تحریم ایران را ناشی از اختلافات درون حاکمیت این کشور خواند و گفت: بیش از ۶۰ تا ۷۰ لایحه در یکسال گذشته پس از برجام در کنگره آمریکا تصویب شده که هر کدام می تواند در تعامل با برجام قرار گیرد و قرار نگیرد.

قاسمی تصریح کرد: هیچ کدام از این لوایح تا زمانی که مراحل قانونی خود را طی نکنند، قانون نیست. اگر این لوایح مراحل خود را طی کرد و قانون شد، جمهوری اسلامی نیز آنچه را که طراحی کرده است، اجرا خواهد کرد و منتظر گام بعدی غربی ها نمی ماند.

سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی زمانی به تعهدات خود پابرجاست که طرف غربی نیز به تعهدات خود پابرجا باشد، گفت: جمهوری اسلامی در زمان لازم تصمیمات مقتضی که منافع ایران را حفظ کند، اتخاذ خواهد کرد. ما در حال رصد اقدامات آمریکا هستیم و هنوز این طرح ها و لوایح را جدی نمی گیریم اما اگر بخواهد جدی شود، برخورد لازم و اساسی صورت خواهد گرفت.

وی تصریح کرد: در مواضع رهبری، خط و مشی نظام در این گونه موارد مشخص است. بر سر منافع مردم و کشور سازش نمی کنیم.

قاسمی ادامه داد: ایستادگی خود را در گذشته نشان دادیم و در آینده نیز نشان خواهیم داد و از کیان کشور دفاع خواهیم کرد.

تشکر از مهمان نوازی عراقی ها

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص خدمت رسانی وزارت خارجه به زائران اربعین گفت: امسال با تمهیداتی که در نظر گرفته شده بود توانستیم مراسم اربعین را بدون هیچ مشکل اساسی برگزار کنیم. مشکل اساسی نداشتیم. گزارش نامطلوبی نیز به ما نرسیده است. همه ارگان ها همکاری کردند.

وی با ابراز تشکر از همکاری دولت عراق گفت: از مردم عراق که با مهمان نوازی از زائران ایرانی پذیرایی کردند، تشکر می کنیم.

قاسمی افزود: می توان انتقادات کوچکی داشت که به حساب کم توجهی مردم می گذاریم که به خاطر شور و اشتیاق به زیارت امام حسین (ع) به سمت برخی مرزها حرکت کردند و با سختی هایی مواجه شدند.

وی افزود: مردم برخی از دستورالعمل ها را اجرا نکردند، به سمت برخی از مرزهایی که قرار نبود باز شود حرکت کردند که موجب ایجاد مشکلاتی برای مردم شد.

وی همچنین از بخش گذرنامه وزارت خارجه تشکر کرد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص احتمال لغو روادید بین ایران و عراق گفت: در مورد لغو روادید هنوز به توافقی که منجر به این موضوع شود نرسیده ایم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اقدامات رسانه های سعودی مبنی بر انتشار اکاذیبی که ایران با برجسته کردن مراسم اربعین درصدد است موضوع حج که حجاج ایرانی نیز امسال در آن شرکت نکردند را به نوعی کم‌رنگ کند، تصریح کرد: عربستانی‌ها حرف‌های بی‌ربط زیادی زده‌اند و خواهند زد. حرف‌هایی که هیچ آدم عاقلی باور نمی‌کند.

قاسمی ادامه داد: بحث راهپیمایی اربعین حسینی بحث جدایی است و بحث کعبه و خانه خدا نیز داستان دیگری است. این دو، دو مقوله متفاوت هستند و ارتباط دادن آن‌ها به هم و سوء استفاده از مقدسات مذهبی در هر کجای جهان امری اشتباه، بیهوده و غلط است. لذا به این موهومات و حرف‌های ناسنجیده توجه نمی کنیم زیرا بیان این گونه سخنان از سوی عربستانی‌ها خیلی دور از انتظار نیست.

دولت عربستان اجازه شرکت حجاج ایرانی در مراسم حج امسال را نداد

وی با اشاره به سوء مدیریت عربستان در فاجعه منا گفت: آن‌ها باید در مورد این فاجعه که منجر به شهادت رسیدن تعداد زیادی از مسلمانان شد پاسخگو باشند. از طرف دیگر آن‌ها زمینه‌های لازم را فراهم نکردند و این اجازه را ندادند که حجاج ما در مراسم حج شرکت کنند و دولت عربستان در این زمینه مسئول است و آن‌ها باید پاسخگو باشند ولی آن‌ها به جای پاسخگویی به قصه‌سرایی و داستان سرایی می‌پردازند.

سخنگوی وزارتامورخارجه در واکنش به سئوالی در خصوص مطالب منفی رسانه‌های وابسته به سعودی از جمله الشرق الاوسط در مورد راهپیمایی اربعین حسینی گفت: شما از آن‌ها چیزی غیر از این انتظار دارید؟ این‌گونه سخن‌پراکنی‌ها و مطرح کردن این‌گونه اتهامات از سوی آن‌ها دور از انتظار نیست و ناشی از عصبانیت‌شان است و تا حدی قابل درک است و شاید دیدن صحنه‌های راهپیمایی عظیم اربعین برای آن‌ها مطلوب و قابل هضم نیست و بلکه نگران‌کننده است و در این راستا این احتمال وجود دارد که برخی از مزدبگیران آنان مطالبی را نیز مکتوب کنند.

قاسمی در خصوص موضوعات رایزنی های مقامات ایران و عراق در سفر حیدر العبادی به ایران گفت: روابط تهران و بغداد روابطی روشن و سازنده است، ‌رایزنی‌ها بین مقامات دو کشور به صورت مستمر و در سطوح مختلف در حال انجام است. این گفت‌وگوها و رایزنی‌ها در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و حتی مشاورت‌های نظامی و مستشاری نیز انجام می‌شود.

وی در خصوص برخی تلاش ها برای افزایش سطح روابط ایران ومصر گفت: مصر یک کشور مهم جهان اسلام است و می تواند نقش به سزایی در مسائل جهان اسلام بازی کند ما علاقه مند به ارتباط با مردم و کشور مصر هستیم.

قاسمی اظهار داشت:در حوزه مسائل دوجانبه هم مسائل لاینحل زیادی باقی مانده که باید روزی آن ها را پشت سر گذاشت تا بتوانیم از نزدیکی روابط استفاده کنیم هنوز زود است که از نزدیکی روابط نام ببریم ولی به هر حال این به عنوان یک ایده آل مطرح میود و امیدواریم روز این اتفاق بیافتد.

قاسمی در خصوص مواضع ایران در قبال طرح دی میستورا و احتمال تجزیه سوریه گفت:طرح‌هایی که در مورد سوریه توسط ایشان و یا هر کس دیگری داده می‌شود مقطعی است و هیچ یک از این طرح‌ها تاکنون نتوانسته است به دلیل پیچیدگی صحنه میدانی و سیاسی سوریه به منصه ظهور برسد.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: به نظر می‌رسد که این بحث هم ابتر است و راه به جایی نخواهد برد. می‌توان گفت اینها تلاش‌هایی است که در مقاطع مختلف توسط وی (دی میستورا )انجام می‌شود.

قاسمی گفت: سوریه بازیگران بسیاری دارد و اثرگذاری‌های بسیاری در صحنه منطقه و سوریه وجود دارد، وی (دی‌میستورا) به تنهایی نمی‌تواند چنین طرحی را ارائه کند. تجزیه سوریه مخالفان بسیار زیاد و جدی دارد که به این سادگی اتفاق نخواهد افتاد.هنوز به جایی نرسیده‌ایم که اینگونه مباحث را بخواهیم جدی تلقی کنیم و روی آن خیلی فکر کنیم.

برگزاری اولین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و فرانسه در تهران

وی از برگزاری اولین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و فرانسه در تهران خبر داد و گفت: اولین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و فرانسه بعد از سال‌ها مجددا به ریاست وزیران خارجه دو کشور در نیمه دوم ژانویه در تهران برگزار می‌شود.

بهرام قاسمی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که به تازگی مجلس آمریکا طرح ممنوعیت فروش هواپیمای مسافربری به ایران را به تصویب رسانده، نظر و واکنش ایران در برابر این اقدام مجلس آمریکا که در دست جمهوری‌خواهان نیز هست، چیست؟ گفت: در یک سال گذشته شاهد این بودیم که لوایح زیادی در مجلس نمایندگان و کنگره این کشور مطرح و تصویب شده که هیچ کدام قابلیت اجرایی ندارد. به تازگی نیز بحث ممنوعیت فروش هواپیما به ایران در کنگره این کشور تصویب شده است و باید در سنا نیز به تأیید برسد و سپس رئیس جمهور آن را امضا کند و این اقدامی زمان‌بر است.

قاسمی افزود: ما صبر می‌کنیم و شرایط را می‌سنجیم و اگر مشاهده کردیم که روند این تحولات مغایر با برجام باشد و منافع ملی ما باشد به شکل مقتضی برخورد می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که شورای روابط بین کشورهای حاشیه خلیج فارس از سازمان همکاری اسلامی خواستند که ایران را از این سازمان خارج کند و از دیگر سو سفارت عربستان در مصر نیز بیانیه‌ای داده و ایران را متهم به دخالت در امور کشورهای عربی کرده است، گفت: اتفاقات متعددی در این چند وقت اخیر در صحنه سازمان همکاری‌های اسلامی و هم‌چنین شورای همکاری خلیج فارس و جهان عرب به تحرک عربستان صورت گرفته و به نظر می‌رسد این تحرکات رو به تزاید بوده و ناشی از مشکلات درونی عربستان است.

کشور های عربی شدیدا تحت فشار عربستان قرار دارند

قاسمی با بیان این که عربستان سعودی با توجه به مشکلات عدیده‌ای که در درون و بیرون با آن روبه‌رو است سعی دارد آن‌ها را با ایجاد یک دشمن فرضی بر اساس توهمات خود فرافکنی کند و در این ارتباط دیگر کشورها از جمله کشورهای عربی را تحت فشار قرار می‌دهد گفت:‌ این راه غلطی است که عربستان در پیش گرفته و از خردگرایی لازم برخوردار نیست. این کشور راهی را می‌پیماید که برخی از دیکتاتورهای منطقه نیز آن را طی کرده‌اند و سرنوشت آن‌ها برای مردم و افکار عمومی مشخص است.

این دیپلمات ارشد کشورمان با تاکید بر این که عربستان راه به جایی نمی‌برد و نمی‌تواند در دراز مدت و میان مدت برای دیگر کشورهای عربی تعیین تکلیف کند، ادامه داد: ما ارتباط کم و بیش خوبی با کشورهای عربی داریم و آن‌ها وقتی با ما صحبت می‌کنند وضعیت خود را توجیه می‌کنند و می‌گویند که شدیدا تحت فشار عربستان قرار دارند. عربستان باید به این نتیجه‌ برسد که فشارهای خود را از این کشورها بردارد و بداند که مسیر اشتباهی را در پیش گرفته است.

سازمان کنفرانس اسلامی نیز به ماهیت اصلی خود برگردد

سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش دیگری از صحبت‌هایش در پاسخ به این سوال اظهار کرد: امیدواریم سازمان کنفرانس اسلامی نیز به ماهیت اصلی خود برگردد و به جای نفرت، اختلاف، کینه‌توزی و واگرایی در کشورهای اسلامی به نقش اساسی خود که نزدیک‌تر کردن کشورهای اسلامی است، عمل کنند. این موضوعی است که باید ریاض نیز بدان توجه داشته باشد.عربستان باید در آینده پاسخگوی اقدامات خود در مورد جوامع و کشورهای اسلامی باشد.

بیانیه اتحادیه اروپا رویکرد مثبت به ایران را نشان می دهد

قاسمی در پاسخ به سوالی در ارتباط با صحبت‌های فدریکا موگرینی در حمایت از برجام و بیانیه‌ای که اتحادیه اروپا در این ارتباط صادر کرده گفت: اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای که چند هفته پیش در پارلمان اروپا تصویب شد راهکار خود را نسبت به ایران مشخص کرد. نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل برگزار شد و پس از آن بیانیه‌ای صادر شد که بخشی اعظمی از این بیانیه رویکردی مثبت به ایران را نشان می‌دهد.

وی با بیان این که اروپا علاقمندی خود را برای گسترش روابط با ایران اعلام کرده و به اهمیت جایگاه ایران اذعان دارد، ادامه داد: نکته مهم در این بیانیه تاکیدی بود که آن‌ها بر اجرای برجام داشتند لذا دیدگاه اتحادیه اروپا با توجه به آن چه که اشاره شد در مورد برجام و ایران مشخص است. رایزنی‌های ما با این اتحادیه ادامه داشته است چنان که دو هفته پیش دور دوم گفت‌وگوهای ایران و اتحادیه اروپا در بروکسل برگزار شد و دور سوم نیز در شش ماه آینده در تهران برگزار خواهد شد.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد موضوعاتی که در جریان گفت‌وگوی ایران و اتحادیه اروپا مورد بحث قرار خواهدگرفت اظهار داشت: تماس‌ها بین ایران و اروپا ادامه خواهد داشت و امیدواریم در سایه این نشست‌ها، گفت‌وگو و رایزنی‌هایی که بین ما وجود دارد بر مشترکات خود بیافزاییم و تفاوت‌ دیدگاه‌هایی که بعضا وجود دارد را کاهش دهیم و پایه و اساس رابطه‌ متقابل‌مان همراه با احترام و تامین منافع دو طرف به پیش برود چرا که اشتراکات ما با اروپا با وجود تفاوت‌هایی که داریم زیاد است.

قاسمی در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخباری که در چند روز گذشته مبنی بر مذاکره ایران و برخی کشورهای اروپایی در ارتباط با لغو روادید منتشر شده و اقدامات وزارت خارجه جهت ارتقای منزلت گذرنامه ایرانی توضیح داد: یکی از شعارهای آقای روحانی و دکتر ظریف در وزارت خارجه از همان ابتدا تلاش جهت افزایش منزلت جایگاه شهروندان ایرانی و پاسپورت ایرانی در عرصه جهانی بوده و این به عنوان یک دستورالعمل در وزارت خارجه همیشه مدنظر بوده است. این نوع توافقات به مانند لغو روادید امری دو سویه است و یک سویه نیست و دو طرف باید بر اساس ملاحظاتی در این ارتباط تصمیم‌گیری کند و اقدامات لازم را انجام دهند.

قاسمی با بیان این که انجام این گونه اقدامات به صورت یک طرفه امکان‌پذیر نیست و امری زمان‌بر است ادامه داد: ما با برخی از کشورها مذاکرات زیادی داشته‌ایم و برخی از کشورها نیز با ما در این ارتباط صحبت کردند که رفت و آمد شهروندان دو کشور را تسهیل کنیم. به خصوص در حوزه‌هایی مثل توریسم و بازرگانی.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: برخی از این مذاکرات به عرصه اجرا رسیده و روند آن به خوبی پیش می‌رود مانند کشورهایی چون ارمنستان و گرجستان. با برخی از کشورهای دیگر نیز در حال مذاکره هستیم که به تفاهم لازم برسیم و همان‌طور که گفتم انجام این اقدامات امری زمان‌بر است.

قاسمی اظهار داشت: گام نخستی که در این زمینه برداشتیم این بود که اعلام کردیم برای تعداد کثیری از کشورها در مبادی ورودی ویزای سه ماهه فرودگاهی می‌توانیم صادر کنیم و این کار در حال حاضر انجام می‌شود ولی آن چه در برخی از رسانه‌ها در دو روز اخیر منتشر شد و بدون نام بردن از کشورها به نقل از یک منبعی نامعلوم اعلام کرده بودند که با تعدادی از کشورهای اروپایی درصدد لغو روادید و یا در شرف آن هستیم خبری جعلی و منشا آن موهوم و ما در این زمینه اطلاع‌رسانی کردیم.

قاسمی تصریح کرد:‌ ما برای ایجاد فضای بهتر جهت تماس ایرانیان با دنیای خارج و افزایش جایگاه منزلت پاسپورت ایرانی تا آن‌جا که می‌توانسته‌ایم و می‌توانیم تلاش‌هایی را انجام داده‌ایم و این تلاش‌ها باید دو طرفه باشد و کشورهای مقابل هم شرایط آن را داشته باشند. صرف خواستن، این موضوع امکان‌پذیر نیست. بعضا تحقق این موضوع به ابزارهایی نیاز دارد و کشورها باید بتواند در ابتدا این ابزارها و زیرساخت‌ها را فراهم کنند.



با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری مهر، تاریخ انتشار 1 آذر 95 ، کدخبر : 3829955 ،www.mehrnews.com

اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین