چند سال قبل و شاید نزدیک به یک دهه گذشته مفهوم استفاده ابزاری از زنان وارد ادبیات سیاسی و اجتماعی کشور شد و اتفاقاً در آن زمان به اندازهای مورد بهرهبرداری قرار گرفت که میتوان گفت به یک عنوان دستمالی شده بدل شد. این در حالی است که به نظر میرسد ورود و کاربرد و از رونق افتادن این مفهوم یک اقدام مهندسی شده و کاملاً هدفمند بود؛ زیرا امروز در شرایطی جامعه نسبت به کاربرد مفهوم استفاده ابزاری از زنان در ادبیات سیاسی و اجتماعی سمپاد شده که در عمل استفاده ابزاری از زنان به یک سیاست رأی جمع کن و گزینه مطمئن برای نفوذ تبدیل شده است. بنابراین جامعه به ویژه جامعه بانوان به شدت نسبت به استفادهکنندگان از این عبارت حساس شدهاند و واکنش نشان میدهند. این مسئله باعث شده حاشیه امنی برای استفاده ابزاری در عمل از زنان فراهم شود.
معاونت زنان از دفاع از حقوق بانوان تا سرباز بیچون و چرای دولت
در حال حاضر دولت بزرگترین بهرهبردار مفهوم استفاده ابزاری از زنان است. به این صورت که از یک سو دولت روی روابط بینالمللی و توسعه دیپلماسی تمرکز کرده است و تحقق بسیاری از اهداف خود و برنامههایش را به توافق و مذاکره و تعامل جهانی گره زده بود، در حالی که در مقابل باغ مملو از بدعهدی نصیب کشور کرد و امروز بیاعتمادی جامعه تضمین رنگ بنفش آرای انتخابات اردیبهشت آینده را به خطر انداخته است. بنابراین سعی میکند با انجام اقداماتی در جهت جلب رضایت طرفهای مذاکرات و نشان دادن حسن نیت خود به جامعه جهانی کمی این فضا را به نفع نتیجه انتخابات آینده ریاست جمهوری تلطیف کند. در این میدان به جز بتنریزی در قلب رآکتورهای هستهای، کاهش دادن شتاب رشد علمی و توقف و کند کردن قابل ملاحظه برنامههای علمی و تحقیقاتی به ویژه در حوزه هوافضا و باز کردن بازار برای تولیدات غربی ( اعم از فرهنگی و غیرفرهنگی)، حوزه زنان نیز به کمک دولت آمده است.
در این راستا معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با تن دادن به برنامههای مختلف و چند وجهی سازمانهای بینالمللی در قالب انعقاد قراردادها و تفاهمنامهها به تدریج تغییر کاربرد میدهد. این در حالی است که این سوگیری معاونت زنان از چشم صاحبنظران و کارشناسان دور نمیماند. علاوه بر این، کاربرد داخلی اقدامات معاونت امور زنان هم به این صورت است که دیکتههای جهانی به زبان زیبا و عامهپسند ترجمه و رسانهای میشوند؛ بنابراین هرگونه مخالفت با آنها به مخالفت با حقوق و منافع زنان تعبیر میشود و تمام وعدههای برزمین مانده دولت در حوزه زنان به پای به اصطلاح کارشکنی مخالفان تحقق حقوق زنان گذاشته میشود و تا جایی که بشود آرای زنان در سبد اعتدالیون و احیاناً اصلاحطلبان باقی بماند. نتیجه این سناریو را روز گذشته فرشته روح افزا، معاون شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و مینو اصلانی، رئیس بسیج جامعه زنان کشور در نشست بررسی خشونت علیه زنان در غرب بیان کردند.
به رسمیت شناختن تن فروشی در دستور کار!
در این نشست روح افزا با اشاره به برگزاری همایش زنان تنفروش توسط معاونت امور زنان ریاست جمهوری گفت: همایشهایی برگزار میکنند که در آن از زنان تنفروش حمایت میشود و این نمونه بارز خشونت علیه زنان است. ما به جرئت اعلام میکنیم نباید به زنان خیابانی و تنفروش کارت سلامت داده شود که با خیال راحت در جامعه تردد کنند و بحران خانواده را رقم بزنند، این خشونت علیه تمام زنان نجیب و تمام زنان خانهدار است. با این اقدامات ذهن زنان را آشفته نکنید. چرا به جای مداوای آنها به سمت به رسمیت شناخته شدن آنها میروند.
دولتیها مسائل زنان را از پنجره جهانی میبینند
روحافزا در ادامه این نشست با اشاره به فرمی که از سوی معاونت امور زنان در میان تمام دستگاهها پخش شده است تا بتوانند گزارشی از وضعیت زنان و دختران کشور تدوین کنند، گفت: چرا این فرمها باید میان همه دستگاهها پخش شود و سؤالاتی که در این فرمها مطرح شده است، بر اساس کدام اصول و موازین تعریف شده است. تا کی و تا چه زمانی مسئولان ما میخواهند خود را مکلف به پاسخگویی به مجامع بینالمللی بدانند.
در ادامه اصلانی گفت: این پرسشنامهها نسخههای صددرصد غربی هستند که در میان دستگاهها پخش شده است، قوه قضائیه باید این مسئله را بررسی کند. معاون رئیسجمهور در امور زنان صحبتهایی داشته است در مورد اینکه مسئولیتهای خانهداری مانع از مشارکت سیاسی زنان در جامعه میشود. در حالی که این گفتهها خلاف سیاستهای ابلاغی خانواده و منویات مقام معظم رهبری در حوزه خانواده است. مسئولان چه بلایی میخواهند بر سر زنان جامعه و خانوادهها بیاورند و در حال پیادهسازی کدام الگوی موفق غرب در کشور هستند.
عطای میلیون دلاری سازمان ملل را باور کنیم یا تحریمهای ریز و درشت آن را؟!
روحافزا اظهار داشت: فعالان سازمانهای زنان در نیویورک اسنادی را منتشر کردهاند که میلیونها دلار به معاونت امور زنان ریاست جمهوری ایران پرداخت شده است تا تساوی جنسیتی را در کشور پیاده کنند. باید محل هزینهکرد این مبالغ مشخص شود. روح افزا گفت: شورای فرهنگی اجتماعی زنان دستگاهی فراقوهای است و معاونت زنان موظف و مکلف است گزارش عملکرد خود را ارائه دهد، هرچند در این زمینه رئیسجمهور باید گزارش را ارائه دهد، اما این به آن معنی نیست که از معاونت زنان گزارشی ارائه نشود.
اصلانی نیز خاطرنشان کرد: جنبشی با عنوان جریان نارنجی راه انداختهاند و میگویند زنان نباید محبت و عشق خود را نثار خانواده کنند. این در حالی است که همین طرز تفکر در غرب باعث شده که امروز 35 درصد مردم امریکا به صورت نامشروع متولد شدهاند. مسئول بسیج جامعه زنان گفت: چرا مسئولان کشور باید به سازمان ملل تعهد بدهند که تا 15 سال آینده تساوی جنسیتی را محقق میکنند؟ ما اصلاً به کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان نپیوستیم آن وقت مسئولان میخواهند برای آن گزارش تهیه کنند و آن را تحت عنوان حقوق بشر زنان به سازمان ملل ارائه دهند و از ما میخواهند که پاسخگوی آنها باشیم.
با اندکی تلخیص و اضافات، برگرفته از خبرگزاری تسنیم، تاریخ انتشار: 14 آذر 1395، کد مطلب: 1257567، www.tasnimnews.com