به گزارش سلامت نیوز، روزنامه سپید در ادامه نوشت: وزيربهداشت براين باور است که بايد دربرنامه ششم توسعه به جاي اختيار و اجازه دستور صريح و قاطعي براي تجميع منابع مالي بخش سلامت کشور پيش بيني و مجلس آن را تصويب کند تا دولت هرچه سريعتر دراين زمينه اقدام شايسته اي انجام دهد. با توجه به اينکه در سال پاياني اجراي برنامه پنجم توسعه هستيم و با تمام تلاش و کوشش وزارت بهداشت، تاکنون تجميع بيمهها محقق نشده و احتمالا تا پايان برنامه 5 ساله مذکور هم دستيابي به اين مهم امکانپذير نيست، بر همين اساس دانستن نحوه ورود مناسب به اين موضوع در برنامه ششم (تکليف يا اجازه) حائز اهميت است. البته پيش از آن بايد به اين نکته اشاره شود که در بند «ب» ماده 38 قانون برنامه پنجم توسعه آمدهاست:«به دولت اجازه داده ميشود بخشهاي بيمههاي درماني کليه صندوقهاي موضوع ماده (5) قانون مديريت خدمات کشوري و ماده(5) قانون محاسـبات عمـومي کـشور را در سازمان بيمه خدمات درماني ادغام نمايد. تشکيلات جديد «سـازمان بيمـه سـلامت ايـران» ناميده ميشود. کليه امور مربوط به بيمه سلامت در اين سازمان متمرکز ميشود».
* تجميع منابع، شفافسازي هزينهکرد را به همراه دارد
با توجه به توضيحات پيشين، به سراغ نمايندگان مجلس رفتيم تا از چند وچون ضروريات برنامه ششم در حوزه منابع آگاه شويم. در اين زمينه، عبدالرحمن رستميان، نايب رئيس کميسيون بهداشت مجلس،با بيان اينکه واقعا خوب است اين موضوع به عنوان تکليف در برنامه توسعه ششم در نظر گرفتهشود، وي خاطرنشان کرد:«اين رويکرد، کاملا علمي است و ما اميدواريم بتوانيم مسير را براي تحقق اين هدف هموار سازيم».
وي در ادامه افزود: «تجميع منابع نظام سلامت از موضوعاتي بود که در برنامه پنجم توسعه مدنظر قرار گرفت و ما پيگير آن هستيم. در جلسه قبلي کميسيون با وزير کار، من به اين موضوع اعتراض کردم و قرار شد در اين زمينه جلسهاي ديگر با دکتر ربيعي داشتهباشيم.» نايب رئيس کميسيون بهداشت مجلس با بيان اينکه به نظر ميآيد همه اعضاي کميسيون با اين نظر که منابع نظام سلامت هر سال تجميع شود، موافق هستند، گفت:« اگر چنين شود ميتوانيم سياستگذاري مناسبي در اين زمينه داشتهباشيم. در حال حاضر پولهاي ما در اين حوزه متفرق است و هماهنگ عمل نميکنيم و متاسفانه حتي گاهي عادلانه هم رفتار نميشود و حتي شاهد تفاوت در بيمههاي پايه هم هستيم».
رستميان با تاکيد بر اين موضوع که تجميع منابع حوزه سلامت از ضرويات پيشبرد برنامههاي اين حوزه است، گفت:« اميدواريم چنين اتفاقي بيفتد و ما در اين بستر حرکت کنيم. اين موضوع هم در برنامه ششم توسعه و هم در بودجهبندي سالهاي آتي مدنظر قرار خواهد گرفت.» وي افزود: «اين تجميع منابع نيازمند تجميع بيمههاست و در حال حاضر برخي بيمهها از جمله تامين اجتماعي، مجموعهاي از املاک را دارا هستند که به گذشته بازميگردد، بنابر آنچه در حال پيگيري است اين است که اين املاک به نظام هزينه کرد سالانه وارد نميشوند. البته بر مبناي نظام هزينه کرد سالانه همه حق بيمه يکسان پرداخت خواهند کرد.» رستميان در ادامه با بيان اينکه در شرايط کنوني تامين اجتماعي 7 درصد حقوق و بيمه سلامت ايرانيان 6 درصد حقوق را به عنوان حق بيمه دريافت ميکند، تصريح کرد: «در ابتدا نياز است اين ارقام يکسان شود و با برآورده شدن اين پيشنياز، تجميع بيمهها انجام گيرد و اين تجميع بستر لازم را براي تجميع منابع سلامت فراهم ميکند.» نايب رئيس کميسيون بهداشت مجلس با اشاره به کاهش تصديگري بيمهها با تجميع آن، گفت:« در چنين شرايطي شفافيت ايجاد ميشود و صندوقهاي بيمه به فعاليتهاي ديگر مشغول نميشود و منابع بيمهاي به بخشهاي ديگر دادهنميشود. اگر همه پولها يک جا بيايد، ميتوان ابتدا و انتهاي پول و مصرفها و هزينهکردهاي آن را ديد و نظارت کرد».
* کاهش اختلاف وزارت بهداشت و بيمهها
علاوه بر اين درباره آثار تجميع منابع سلامت بر اين حوزه سليمان عباسي، عضو کميسيون مجلس نيز نظراتي داشت، وي در اين زمينه گفت:« وقتي منابع حوزه سلامت يک کاسه شود، برنامهريزي براي آن آسانتر ميشود. در چنين شرايطي هم افراد تحت پوشش مشخص است و هم نحوه پوشش بيمهاي قابل بررسي است.» وي در ادامه تاکيد کرد:«مطالبات پزشکان و پرستاران و به عباراتي فعالان حوزه درمان قابل پيگيري است و نحوه پرداختها آسانتر ميشود، از طرفي در راستاي ارتقاي پوشش بيمهاي با مشکلات کمتري مواجه خواهد شد».
عباسي با بيان اينکه چنين روندي ميتواند اختلافات وزارت بهداشت و بيمهها را از بين ببرد، گفت:« اين موضوع عاملي براي پيشبرد اهداف حوزه سلامت و برنامههايي که وزارت بهداشت پيگير آن است و در اسناد بالا دستي و برنامهها مطرح است، خواهد شد.» وي در پايان با بيان اينکه، بايد به وعدهها عمل کرد و براي تحقق اهداف تلاش کرد، تصريح کرد:« بالاخره بيمهها بايد ساماندهي شود، با تجميع بيمهها به اين اهداف نزديکتر ميشويم، به شرط آنکه به پوشش دهي توجه لازم شود و اين موضوع به ارتقاي کيفيت خدمات منجر شود نه خلاف آن. نتيجه آن هم کاهش پرت هزينههاست».
* تجميع منابع سلامت و افزايش ارزش دفترچهها
در اين ميان، عابد فتاحي نيز با بيان اينکه تجميع بيمهها و تحقق هدف تجميع منابع سلامت، عامل افزايش ارزش دفترچه بيمه ميشود، تصريح کرد: «ما با تجميع منابع سلامت ميتوانيم نظارت دقيقي بر نحوه هزينهکردها داشته باشيم و از مصرف بيجهت آن جلوگيري کنيم.» وي در ادامه با بيان اينکه بسيار خوب است اين موضوع به عنوان يک تکليف در برنامه ششم توسعه براي دولت مطرح شود، افزود:«البته تجميع بيمهها مخالفاني دارد و اين موضوع بر هيچکسي پوشيده نيست. حال اين سئوال را بايد از اين افراد بپرسيم که وقتي شما علت اصلي را بيمارستانهاي خود عنوان ميکنيد، تا چه زمان ميتوانيد آن را سرپا نگه داريد. آيا واقعا توان رايگان نگهداشتن آن را داريد.» فتاحي تصريح کرد:«بايد عدالت در جامعه رعايت شود، اين هم نوعي بيعدالتي است حتي اگر رايگان باشد. البته در حال حاضر تجميع به استثناي بيمه افراد مسلح (براي چند سال) و اطلاعات است. در برنامه ششم ما نيازمند چنين تکليفي هستيم و بايد به اين موضوع به صورت دقيق پرداختهشود تا شاهد تکميل روند و تاثيرگذاري بيمهها باشيم و تجميع بيمهها تنها راه رسيدن به تجميع منابع سلامت براي تحقق اهداف حوزه سلامت است».
* تجميع در شرايط فعلي قابل اجرا نيست
در شرح شرايط فعلي حوزه سلامت، چندي پيش رسول خضري اينگونه به موضوع ورود کرد و نوشت:« در مورد بن بست منابع در حوزه سلامت كه از يك طرف ناشي از نارضايتي پزشكان از تعرفههاي پزشكي با وجود افزايشي است كه در آن رخ داده و از سوي ديگر ناشي از خالي شدن منابع مالي بيمههاست، به عقيده من نخستين كار اين است كه منابع مالي بيمهها را تجميع و به اصطلاح يك كاسه كنيم».
وي در ادامه افزود: «تجميع خود بيمهها هر چند در برنامه پنجم توسعه آمده، اما در وضعيت فعلي قابل اجرا به نظر نميرسد. چراكه با توجه به حق بيمه متفاوتي كه اين بيمهها ميگيرند، يكي 5درصد، يكي 7درصد و .... اين امكان وجود ندارد. با اين حال تجميع منابع، وحدت رويه يكسان و تامين منابع پايدار كاملا قابل حصولاند. از همه اينها مهمتر به نظر من مديريت بر هزينههاست. ما منابع به اندازه كافي داريم اما مهم اين است كه اين منابع را به چه شكلي ميخواهيم هزينه كنيم.» وي با بيان اينکه در بحث مديريت هزينهها نياز به يك تحول داريم، تاکيد کرد:« اگر نظر شخصي من را در مورد طرح تحول سلامت بخواهند و بگويند كه يك مورد تاثيرگذار را مشخص كنم، ميگويم تحول در مديريت هزينهها، كه اگر اين مساله اصلاح بشود، بقيه مسائل هم قابل حل خواهد بود وگرنه در ساير مسائل دچار مشكل خواهيم شد چون منابع محدود است و درمان هم يك چاه ويل است».
* با تمام برنامههاي وزارت بهداشت مخالف هستم
البته مخالفان تجميع منابع سلامت که با تجميع بيمهها محقق ميشود، در همين مجلس و ميان بهارستان نشينان هم کم نيستند، بسياري از اعضاي کميسيون اجتماعي از جمله عليرضا محجوب و عبدالرضا مصري مخالف اين رويه هستند، تا جايي که محجوب اعلام ميکند:« با تمام برنامههاي وزارت بهداشت مخالف هستم و آن را تلاش وزارتخانه براي سروري سفيدپوشان بر جامعه ميداند».
وي همچنين گفت:«وزارت بهداشت تلاش ميکند، تصدي همه امور را به دست گيرد و با کمرنگ ساختن بيمهها و تجميع آن، همه امور را به دست گيرد اما مگر ميشود، فروشنده و خريدار خدمات يکي باشد؟ پزشکان و همه ما و مسئولان خادم مردم هستند».
وي در ادامه افزود:«يکسان سازي منابع بيمه به ضرر قشر کارگر است و اين موضوع نميتواند نتيجه خوبي دهد. مگر اينکه به رايگان شدن خدمات براي همه بينجامد که چنين روندي مدنظر وزارت بهداشت نيست.» با توجه به اظهارات اين نمايندگان، تجميع منابع حوزه سلامت کار را براي همه آسان ميکند و از آتش بحثها و تنشهاي اين حوزه که معمولا بر سر بودجه و نحوه هزينهکرد آن است، ميکاهد. تا جايي که حتي شايد به اين جريان «کي بود کي بود من نبودم» حوزه سلامت که معمولا با افزايش نارضايتي بيمارستانها از عدم پرداخت بدهي بيمهها همراه است، پايان ميدهد. البته فارغ از انتقادات مخالفان اين موضوع که بايد به صورت دقيق به آن پرداخته شود و کار کارشناسي بر آن انجام بگيرد، همه چيز منوط به مديريت هزينههاست، که براساس اشارات اين نمايندگان نياز به تحول دارد.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از وبسايت سلامتنيوز ، تاریخ انتشار سهشنبه 10 شهريور 1394، کد مطلب: 160149 : www.salamatnews.com