شعار سال: احمد گودرزی اظهار کرد: منطقه حفاظت شده اشترانکوه و دریاچه گهر در حوزه سه شهرستان واقع شده و پهنه وسیعی را بخود اختصاص داده که در عرضهای جغرافیایی N3328 تا N3312 عرض شمالي و E4925 تا E4858 طول شرقي واقع شده است.
وی با بیان اینکه مساحت آن بالغ بر ۱۰۴ هزار هکتار، منهای مستثنیات و قلمستان ها و و غیره است، افزود:این منطقه در جنوب و جنوب شرقی دورود و در بخش غربی ازنا و الیگودرز واقع شده است و اکثر مردم این منطقه به دامداری و کشاورزی مشغولند.
گودرزی ادامه داد: منطقه حفاظت شده اشترانکوه از تنوع زیستی گیاهی و جانوری بسیار بالایی برخورداربوده و ۶۰۰ گونه گیاهی و ۲۷۴ گونه جانوری در این منطقه شناسایی شده است که ۶۸ گونه گیاهی منطقه انحصاری آنجاهستند.
مسئول منطقه حفاظت شده اشترانکوه تصریح کرد: تنوع زیستی گیاهی و جانوری بالا، دارای توان اکولوژیکی بالایی است و توان بالقوه در زمینه های آبزی پروری، گردشگری،تفرج گسترده و متمرکز که وجود دریاچه گهر و دیگر چشم اندازهای طبیعی، زمینه فعالیت های علمی، پژوهشی و گردشگری را در منطقه حفاظت شده اشترانکوه فراهم کردهاند.
وی دریاچه گهر را یکی از زیباترین دریاچه های کوهستانی خاورمیانه دانست که درارتفاع ۲۴۰۰ متری در این منطقه قرار دارد و گفت: عمق متوسط دریاچه گهر حدود ۲۸ متر و مساحت حوزه آبی آن ۱۰۰ هکتار است. بزرگترین عرض آن ۸۵۰ متر و طول آن ۲۰۰۰ متر استکه در یک دره V و U شکل واقع شده و منبع تامین آب آن از برف چال های ارتفاعات تخت کالا، اسینه جریانات زیرزمینی بالادست است.
گودرزی اظهار کرد: وجود دریاچه گهر، رودخانه ها و آبشارهای فراوان، تنوع زیستی گیاهی و جانوری از جاذبه های گردشگری بوده که خود به لحاظ مدیریتی یک اثر طبیعی ملی بوده و در زون امن منطقه واقع شده است.
مسئول منطقه حفاظت شده اشترانکوه اضافه کرد: این اثر متعلق به نسل حاضر و آینده است و همه در قبال این جاذبه خدادادی مسئول هستند و باید در جهت صیانت از آن و محیط زیست کمک کنند.
وی با اشاره به تاریخچه مدیریت منطقه یادآور شد: با توجه به اهمیت منطقه در سال 1340 با نام قرق اختصاصی تیان، شکار ممنوع اعلام شدکه شامل رشته کوه اشترانکوه و دره نیگا بود و این ممنوعیت تا ابتدای دهه ۵۰ ادامه داشت و در این سال سازمان شکاربانی و نظارت بر صید وقت قرق اختصاصی تیان(تیون) را با اضافه کردن ارتفاعات سفیدکوه بزرگ و کوچک، پریزکوه کوچک و بزرگ، گزرسون، سرسبز، تخت کالا، اسینه، بادی بزرگ و کوچک گچه و گولک حفاظت شده اعلام کرد و نام منطقه حفاظت شده اشترانکوه را بر آن گذاشت.
گودرزی تصریح کرد: ویژگی و سیمای عمومی منطقه شامل وضعیت توپوگرافی، چشم انداز، پوشش و گونه های شاخص گیاهی، وضعیت عمومی حیات وحش و گونه های شاخص وکریدورها عبور حیات وحش اشترانکوه به تنوع زیستی آن افزوده است.
مسئول منطقه حفاظت شده اشترانکوه گونه های ارزشمندگیاهی و درختی را شامل بلوط ایرانی، ارس یا سروکوهی، بادامک، گلابی وحشی، زالزالک، گون، درمنه، بومادران، آویشن، لاله واژگون، کما، قارچ خوراکی، پونه اشترانکوهی، محلب، شیرخشت لرستانی نامید و افزود: در چند سال اخير، منطقه مبتني بر دانش تخصصي محيط زيست اداره مي شود که متاسفانه اظهارنظرهاي غيرتخصصي در سه ماه فصل آزاد گردشگري درياچه گهر، نه تنها كمكي به حفاظت از درياچه گهر نمي كند بلكه مخل تمركز مديريت منطقه و کار محيط بانان در حفاظت است.
گودرزی با بیان اینکه از دوستداران واقعي محيط زيست و درياچه گهر خواستار اعتماد به سربازان محيط زيست و دوري از مسائل حاشيه اي هستیم، یادآور شد: زون حفاظتی قرق دارد و موردی کهاز ۱۸ تا ۲۰ سال بعنوان یک دستاویز در مورد آن صحبت میشود جاده تراکتور راهی است که در ۵۰ تا صد سال پیش عشایر بار و بنه خود را تا آنجا حمل می کردندو در حدود ۱۵ سال پیش با تخطی مسئولین وقت، جاده تا مرز منطقه آمد که با گرفتن حکم قضایی توسط مدیریت وقت محیط زیست بسته و از ادامه عملیات جلوگیری شد.
وی ادامه داد: بعد از دوسه سال دوباره این جاده توسط اداره امور عشایر الیگودرز پاکسازی شد تا اینکه از سه سال گذشته تا به حال حتی دیگر اجازه برداشت واریزها در حوزه تحت مدیریت محیط زیست داده نشد و محیط زیست موضع خود را محکم و قوی حفظ کرده و خواهد کرد.
مسئول منطقه حفاظت شده اشترانکوه تصریح کرد: رویکرد و هدف سازمان و مدیریت کل و مدیریت منطقه و همه مجموعه حفظ محیط زیست است و اگر دستگاهی بجز محیط زیست نسبت به مسئولیت خود احیانا" کمکاری داشته نباید محیط زیست را زیر سوال برد.
گودرزی با بیان اینکه کارگروه ساماندهی دریاچه گهر با ریاست معاونت عمرانی استانداری برگزار می شود که به هر دستگاهی وظیفه ای محول کرده است، گفت: اگر دستگاهی کم کاری کرده نباید محیط زیست پاسخگو باشد. محیط زیست به کار خود واقف است و از مرز و بوم تحت مدیریت خود قویا دفاع می کند.
سایت شعار سال، با اندكي تلخيص و اضافات برگرفته از خبرگزاری ایسنا، تاریخ انتشار: 17 تیر 1394، کد مطلب: 964-3514-5 :www. isna.ir