شعارسال:بوی بد دهان یک نفر از هر چهار نفر را تحت تاثیر قرار میدهد. علل زیادی برای نفس بدبو وجود دارد، اما شایعترین علت آن با بهداشت ضعیف دهان و دندان ارتباط دارد. نفس بدبو یا بوی بد دهان میتواند موجب نگرانی، خجالت و اضطراب شود، اما درمان آن نسبتا آسان است.
بوی دهان ما آیینه سلامتی و یا بیماری ماست. علت اصلی بوی بد دهان میتواند در داخل یا خارج از دهان باشد. در بیش از ۸۵ درصد موارد، دلیل بوی بد دهان به مشکلات و بیماریهای دهان و دندان مرتبط بوده و در ۱۵ درصد باقیمانده نیز علت بوی بد دهان مربوط به موارد دیگر است. بطور کلی میتوان بوی بد دها را دارای چهار منشا دانست:
*** بوی بد دهان با منشا دهانی
*** بوی نامطبوع دهان به علت تغییرات هورمونی
*** نفس بد بو به علت مصرف مواد خوراکی و دخانیات
*** بوی بد دهان به علت بیماریهای داخلی و سیستمی
برای دانستن میزان بوی بد دهان و در شرایطی که فردی برای ارزیابی در دسترس نیست، مس توانید مچ دست خود را لیس بزنید، سپس صبر کنید تا خشک شود، پس از خشک شدن آن را ببویید.
*** اثر غذا روی بوی بد دهان: اثر غذا روی بوی بد دهان میتواند از چند طریق ماندن غذا لای دندان، خوردن غذاهای بدبو مثل سیر و پیاز و بحث تشدید رفلاکس معده باشد. تجزیه ذرات مواد غذایی که در دندان گیر کردهاند، میتواند باعث ایجاد آن شود. برخی از غذاها مانند پیاز و سیر نیز میتوانند نفس بدبو ایجاد کنند. به علاوه محصولات حاصل از هضم آنها از طریق خون به ریهها منتقل میشوند و میتوانند بوی نفس را تحت تاثیر قرار دهند.
*** اثر کاهش ترشح بزاق و خشکی دهان روی بوی بد دهان : بزاق به طور طبیعی دهان را پاک میکند. اگر دهان به طور طبیعی یا به علت بیماری خاصی خشک است، میتواند موجب بوی بد شود. خشکی دهان به دلایل مختلفی اتفاق میافتد. برخی داروها میتوانند خشکی دهان را در پی داشته باشند. بعضی از داروها میتوانند بزاق را کاهش دهند و منجر به افزایش بوی بد شوند. سایر داروها پس از تجزیه و انتشار در تنفس، باعث ایجاد نفس بدبو میشوند. مثلا نیترات برای درمان دردهای قلبی، برخی داروهای شیمی درمانی، برخی از آرامبخشها مانند فنوتیازین و دوزهای بالای مکملهای ویتامینی ممکن است عامل آن باشند. دیابت، اضطراب، کمآبی و افزایش سن از دیگر دلایل خشک شدن دهان هستند . اثر خشکی دهان بر بوی بد را می توان در شرایط روزه داری ، به راحتی تجربه و مشاهده کرد.
*** اثر ترشحات پشت بینی و سینوسی(ترشحات حلقی) روی بوی بد دهان : ترشحات پشت بینی و سینوسی هرچند ممکن است ارتباط مستقیمی با بوی بد دهان نداشته باشند اما میتوانند دهان را بد مزه و بد بو کنند. اما ترشحات پشت بینی از علتهای شایع هالیتوسیس یا بد بویی دهان هستند.
غدد داخل بینی و حلق همیشه در حال تولید موکوس یا ترشحات هستند. موکوس مادهای چسبناک است که غشای بینی را مرطوب و تمیز میکند و جلوی ورود ذرات خارجی به داخل بینی را میگیرد. ضمنا این ترشحات با نابود کردن باکتریها و ویروسها، با عفونتها مبارزه میکنند. بدن شما جوری طراحی شده که ترشحات اضافی در بینی باقی نماند. موکوس یا ترشحات با بزاق دهان ترکیب شده و به پشت حلق تراوش میکند که معمولا بلعیده میشوند. اما وقتی بدن شما، ترشحات غلیظ تری تولید میکند، عوارضی به جا میگذارد. شما تجمع ترشحات را در حلقتان یا تراوش آن را در پشت بینیتان حس میکنید، که به این حالت ترشحات پشت بینی گفته میشود. بیماریهایی که موجب ترشحات پشت بینی و تنفس بد بو میشوند شامل سرماخوردگی معمولی یا آنفلوآنزا. آلرژیها. سینوزیت یا عفونت سینوس هستند. برخی از داروها شامل قرصهای فشار خون یا قرصهای جلوگیری از بارداری نیز همین کار را می کنند. علائمی وجود دارد که نشان میدهد دلیل بوی بد دهانتان ترشحاتی است که در پشت بینیتان دارید: نیاز مکرر به صاف کردن گلو. وقتی موکوس از سینوسهای تراوش میکند اغلب در بالای حلق جمع شده و گلو را تحریک میکند.نیاز به بلع مداوم یا احساس اینکه چیزی در حلقتان دارید.
*** اثر بیماریها روی بوی بد دهان: برخی بیماریها مثل ، دیابت کنترل نشده، کتواسیدوز دیابتی، خشکی دهان (بزاق اثر ضد میکروبی دارد)، عفونت گلو، سینوزیت یا عفونت سینوسها. همچنین سرطانها، اختلالات دستگاه گوارش مانند سوزش سر دل یا رفلاکس اسید معده (GERD)، استفراغ، زخم معده، انسداد روده، عدم تحمل لاکتوز، نارسایی کبد، نارسایی کلیه و عفونت دستگاه تنفسی فوقانی یا تحتانی. بعضی از سرطانها، نارسایی کبدی و سایر بیماریهای متابولیکی به علت تولید مواد شیمیایی خاصی،می توانند سبب تنفس بدبو شوند. بیماری ریفلاکس معده (GERD) نیز به علت بازگشت منظم اسید معده باعث ایجاد نفس بد بو میشود.
تمام این موقعیتهای ناخوشایند میتوانند دهان را بد بو کنند و راهکارهای زیر می توانند جلوب بوی بد دهان را گرفته یا کمتر کنند.
در طب سنتی ، مقابله فوری با بوی بد دهان با تجویز استفاده از برخی مواد غذایی و داروهای گیاهی صورت می پذیرد. برخی از ادویهها و گیاهان دارای اسانسهای معطر ، می توانند به رفع این مشکل به صورت موقت کمک میکنند. برای ایجاد بوی خوب در دهان می توان هر یک از مواد زیر را با آب داغ مخلوط کرده و پس از دم کشیدن میل نمود.
اختصاصی پایگاه تحلیلی خبری شعار سال،برگرفته از منابع گوناگون