شعارسال: نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی باعث شده تا نخلکاران محصول خود را بهصورت فله به بازار عرضه هرچند خرماکاران در نهبندان توانستهاند محصولات خود را به دیگر استانهای همجوار صادر کنند؛ اما بهدلیل نبود سردخانه و بستهبندی عایدی نصیب بهرهبردار نمیشود و خرماکاران ناچارند به هنگام برداشت محصول خود را فلهای عرضه کند.
این روزها نخلکاران در انتظارند تا محصولی شیرین به شیرینی قند با طعم کبکاب برداشت کنند. نخلکار این روزها را درحالی سپری میکند تا پس از برداشت چارهای برای نگهداری محصولش بیندیشد. او میگوید: سردخانه و صنایع بستهبندی در این شهرستان نداریم و مجبوریم محصول خرما را تنها در دو روز بهصورت فلهای بهفروش برسانیم.
مالکی، یکی از نخلکاران نهبندانی است. ۳۵ هکتار نخلستان دارد که حدود سهسال بهبار نشسته و امیدوار است بتواند با وجود کمبود آب، سالانه حدود چهار تا پنج تن خرما از نخلستانش برداشت کند. فروش محصول خرما بهصورت فله باعث میشود تا این نخلکار محصولش را با قیمت مناسب به فروش نرساند. اگر صنایع بستهبندی و سردخانه در این شهرستان وجود داشت قطعاً سود بیشتری در جیب او میرفت. از صحبتهای این نخلکار میتوان پیبرد که رنجش را و گنجش را آقای فله خر میبرد.
مالکی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهبندان، یکی از مشکلات اساسی نخلکاران این شهرستان را نبود سردخانه دانست و به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: با وجود اینکه این شهرستان یکی از مستعدترین نقاط در استان جهت کشت خرما است، اما نبود صنایع بستهبندی در این شهرستان باعث شده تا نخلکاران محصولات خود را بهصورت فله به بازار عرضه کنند.
وی با اشاره به اینکه خرماکاران در این شهرستان تونستهاند تا محصول خود را به شهرستانها و استانهای مجاور صادر کنند، افزود: میزان تولید سالانه خرما در این شهرستان حدود ۵۰۰ تن است.
مالکی همچنین به نبود ماشینآلات جهت گردهافشانی نخلستانها در این شهرستان اشاره میکند که باعث شده کار گردهافشانی که همهساله از اواخر اسفندماه شروع و تا اواخر فروردین ادامه دارد بهصورت سنتی انجام شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهبندان با بیان اینکه ۳۰۰ هکتار از اراضی این شهرستان زیرکشت محصول خرماست، افزود: از این مقدار ۲۳۰ هکتار بارور و مابقی غیربارور است.
حالا بهسراغ قطب تولید خرما در استان میرویم، جاییکه سالانه حدود سههزار و ۵۰۰ تن خرما در آن تولید میشود. شهرستان طبس با وجود این حجم از تولیدات خرما، سردخانه کافی جهت انبار و ذخیرهسازی برای توزیع در زمان مناسب ندارد.
بخشایی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان طبس، در اینخصوص میگوید: درحالحاضر تنها یک سردخانه با ظرفیت نگهداری ۶۰ تن خرما در این شهرستان وجود دارد که تنها قسمتی از خرمای تولید شده در آن نگهداری و بهمرور در فصل زمستان به بازار عرضه میشود. اما وجود یک سردخانه آنهم با ظرفیت ۶۰ تن در این شهرستان، جهت نگهداری خرما کافی بهنظر نمیرسد. نکتهای که بخشایی نیز ضمن صحبتهایش به آن اشاره میکند و از روند رو به افزایش تولید خرما در این شهرستان خبر میدهد. وی میگوید: با توجه به روند رو به افزایش تولید خرما در این شهرستان مجوز سردخانه با ظرفیت یکهزار تن دو مداره که کار بستهبندی خرما را نیز انجام خواهد داد، صادر شده است.
بخشایی با بیان اینکه پیشبینی میشود تا ظرف یکسال آینده این سردخانه به بهرهبرداری برسد، میگوید: با احداث این سردخانه از ظرفیت آن برای ماه رمضان سال آینده استفاده خواهد شد، زیرا مدتی است که ماه رمضان با فصل برداشت خرما همزمان نبوده و بهناچار خرمای مورد نیاز خود را از استانهای خرماخیز تأمین میکنیم.
وی با اشاره به متقاضی سرمایهگذار این سردخانه میافزاید: برای احداث این سردخانه از محل تسهیلات اشتغال روستایی و عشایری مبلغ سهوچهار دهم میلیارد تومان اختصاص داده شده است.
دوخته شدن نگاه میوه نخل به سرمایه
وجود سرمایهگذار برای ساخت واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی ازجمله سردخانه نیازی است که در استان احساس میشود. سرمایهای که خدا میداند در کدامین بانک آسوده خوابیده است.
بهدانی، مدیر امور سرمایهگذاری سازمان جهاد کشاورزی استان، درخصوص تسهیلات پرداختی برای ایجاد سردخانه میگوید: ایجاد سردخانه و صنایع بستهبندی در ذیل صنایع تبدیلی و تکمیلی قرار میگیرد که برای ایجاد آن به افراد متقاضی تسهیلات کمبهره با نرخ سود ۱۲ درصد و با بازپرداخت حدود هفتسال پرداخت میشود.
وی با بیان اینکه این تسهیلات برای ایجاد یک واحد فرآوری نیز کاملاً مناسب است، میافزاید: برای ساخت چنین واحدهایی باید متقاضی هم وجود داشته باشد.
مدیر امور سرمایهگذاری سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به مشکلات کنونی نخلکاران میگوید: در اختیار نگرفتن تسهیلات مناسب با دوران بهرهوری نخلها، برگزار نشدن همایش یا نمایشگاه جهت معرفی محصول خرما و همچنین نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی ازجمله این موارد است.
اگر به خرما در استان به چشم یک ظرفیت نگاه شود قطعاً میتوان برای ایجاد ارزشافزوده و آشنایی آن به سایر استانها برنامهریزی کرد. برای رسیدن به این امر باید مسئولان و سرمایهگذاران دست در دست هم داده تا با ایجاد فضای مناسب ازجمله ساخت سردخانه و صنایع بستهبندی این امر محقق شود.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات بر گرفته ازسایت خبری سبزینه ، تاریخ انتشار: 25 تیر 1398 ، کدخبر:72199 www.sabzineh.org ،