در روزهای گذشته اخباری مبنی بر فاسد شدن بیش از یك هزار تن سیب در انبارهای سردخانهای دماوند منتشر شده بود كه به تنظیم بازار شب عید امسال اختصاص داشت؛ اما خبرهای بعدی حكایت از آن داشت كه در ارومیه هم حدود 40 هزار تن سیب تنظیم بازاری، فاسد شده است. در این بین متاسفانه رسانه های ناآگاه ، تقصیر را متوجه سازمان تعاون روستایی و طرح تنظیم بازار نمودند، غافل از این که، اصل داستان چیز دیگری است. گزارش حاضر،بشکلی مستند اقدام به تبیین واقعیت این رویداد نموده است.

شعار سال: در روزهای گذشته اخباری مبنی بر فاسد شدن بیش از یك هزار تن سیب در انبارهای سردخانهای دماوند منتشر شده بود كه به تنظیم بازار شب عید امسال اختصاص داشت؛ اما خبرهای بعدی حكایت از آن داشت كه در ارومیه هم حدود 40 هزار تن سیب تنظیم بازاری، فاسد شده است. صداوسیما هم اخیرا در یكی از بخشهای خبری خود تصاویری از انبارهای سیب دماوند پخش كرد كه در آن اعلام شد ۱۲۰۰ تن سیب در این انبارها فاسد شده است؛ سیبهایی كه مربوط به طرح تنظیم بازار شب عید امسال بوده است. با وجود پخش این گزارش، مسؤولان سازمان مركزی تعاون روستایی مدعی شدهاند سیبها فاسد نشده است، اما اظهارات فعالان صنفی و سردخانهداران در دماوند و ارومیه از صحت داشتن فاسد شدن هزاران تن سیب حكایت دارد. تا اینجای كار آمارها از فاسد شدن بیش از 40 هزار تن سیب درختی حكایت دارد كه میشد آن را به طور رایگان میان ده میلیون نفر افراد كمدرآمد كشور توزیع كرد كه به هر نفر چهار كیلوگرم سیب میرسید. براساس گزارش مركز آمار، از ابتدای امسال تاكنون قیمت هر كیلوگرم سیب درختی بیش از ده هزار تومان بوده است. بنابراین 40 هزار تن سیبی كه فاسد شده ارزشی معادل 400 میلیارد تومان داشته است.
چرا سیبها میان مردم توزیع نشد؟
رسول جلیلی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در خصوص فاسد شدن 40 هزار تن سیب درختی در این استان گفت: قبل از عید نوروز ظرفیت سردخانههای استان از سیب درختی پر شده بود به همین دلیل بسیاری از آنها صادر و یا در بازار داخلی توزیع شد.
وی افزود: بازار صادراتی سیب در اسفندماه بسیار خوب بود به همین دلیل قبل از عید 40 هزار تن سیب قرار بود به کشورهای افغانستان، پاکستان و عراق صادر شود با این حال و برای تنظیم بازار داخلی در شب عید، ستاد تنظیم بازار ممنوعیت صادرات سیب را وضع کرد.
جلیلی در پاسخ به اینکه چرا مسئولین استانی گزارش عدم صادرات این محصول به کشورهای دیگر و احتمال خرابی آن را به وزارت جهاد ندادند، گفت: این سیبها در سردخانههای استان بود نه در گمرک، به همین دلیل بنده و نمایندگان مجلس به وزیر صنعت نامه نوشتیم ولی تا این ممنوعیت لغو شد دیگر سیبها کیفیت و بازار صادراتی خود را از دست داده بودند چون صادرات لحظهای بوده و تاجر خارجی صبر نمیکند تا صادرات سیب کشورمان آزاد شود و بعد خریداری کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی تصریح کرد: بخش خصوصی مجبور شد بخشی از جنس خود را به خارج ارسال و بخشی را در داخل توزیع کند و برخی را به قیمت بسیار کم به کارخانجات بفروشند.
وی افزود: بار متعلق به بخش خصوصی بود و آنها درصدد بودند آن را به بالاترین قیمت بفروشند بنابراین ما اختیار نداشتیم آن را به در بازار و یا بین مردم توزیع کنیم.
ماجرای فاسد شدن سیب در ارومیه
مراد آقا بالازاده، رئیس اتحادیه سردخانهداران آذربایجان غربی نیز در مورد خبری مبنی بر فاسد شدن 40 هزار تن سیب در سردخانههای این استان گفت: عمده این میزان سیب با 200 الی 300 کامیون برای صادرات به مقصد عراق، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان و دیگر کشورهای حوزه دریای خلیج فارس تا گمرکات رسیده بودند اما با اعلام ممنوعیت صادرات سیب توسط وزارت صمت از بازه زمانی 15 اسفند 97 تا اول اردیبهشت 98 این بار به سردخانههای استان برگشت. وی افزود: بعد از برگشت این میزان سیب، تعلل مسؤولان و نامهنگاری آنها با وزارت صمت که حدود 50 روز طول کشید موجب شد که دیگر این سیبها کیفیت خود را از دست بدهند و قابل مصرف نباشند. به همین دلیل نیمی از آنها خراب شد و نیمی دیگر به قیمت کیلویی 1500 تومان به شرکتهای فرآوری و کنستانتره فروخته شد.
رئیس اتحادیه سردخانهداران آذربایجان غربی با اشاره به تصمیمات شبانه و بدون برنامهریزی وزارت صنعت برای ممنوعیت صادرات سیب، اظهار کرد: با اعتراض شدید بخش خصوصی و کشاورزان بالاخره مسؤولان استانی و نمایندگان مجلس مراتب اعتراض خود را به وزیر صمت رسانده و این قانون لغو شد ولی کار از کار گذشته بود.
آقا بالازاده در پاسخ به اینکه چرا سیبهای سردخانهای با وجود از دست دادن کیفیت در اختیار مستمریبگیران بهزیستی و کمیته امداد قرار نگرفت، گفت: سیبها متعلق به بخش خصوصی بود و آنها تصمیمگیرنده این امر بودند هرچند دولت میتوانست آنها را بخرد و به مردم بدهد.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی سردخانه داران آذربایجان غربی گفت: به دلیل ممنوعیت صادرات، صدهزار تن سیب صادراتی استان در سردخانهها با قیمت ناچیز به كنسانتره تبدیل یا فاسد شد. وی ادامه داد: در پی صدور بخشنامه شبانه وزارت صنعت، معدن و تجارت استان مبنی بر ممنوعیت صادرات سیب از ۱۵ اسفند 97 تا اول اردیبهشت 98 كه بعداً به ممنوعیت تا اطلاع ثانوی نیز تبدیل شد، صد هزار تن سیب باقیمانده در انبارهای استان ضایع شد.
آقابالازاده عنوان كرد: از این صد هزار تن، ۶۰ هزار تن با قیمت بسیار ناچیز و با متضرر شدن باغداران استان بهدلیل پایین آمدن كیفیت سیبها به كارخانهها برای كنسانتره رفت و ۴۰ هزار تن نیز فاسد و دور ریخته شد.
وی اضافه كرد: این در حالی است كه زمان صدور این بخشنامه پیك صادرات بود و تمام بازارهای خارجی از جمله افغانستان، پاكستان و... خواهان سیبهای آذربایجان غربی بودند، اما متأسفانه وزارت صمت بدون توجه به این موضع با صدور این بخشنامه موجب متضرر شدن كشاورزان زحمتكش استان شد.
آقابالازاده با بیان اینكه آذربایجان غربی قطب سیب كشور به شمار میرود و در زمان صدور بخشنامهها در بخش كشاورزی بهخصوص سیب باید با استانهایی مثل آذربایجان غربی نیز مشورت میشد افزود: در آن زمان قیمت سیب پنج الی شش هزار تومان بود كه اگر برآورد قیمت شود خسارت هنگفتی متحمل استان و باغداران شده است.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه جام جم، تاریخ انتشار 7 مرداد 98، کدخبر: - ، jamejamdaily.ir