شعار سال: به گزارش مرکز روابط عمومی وزارت ارشاد، دکتر اسحاق جهانگیری در این نشست با بیان اینکه یکی از اصلیترین دغدغهها در دولت، ایفای نقش حاکمیتی و واگذاری تصدیگری است، گفت: ارتقاء جایگاه حاکمیتی به عنوان وظیفهای جدی در وزارتخانههای اقتصادی دقیق تعریف شده است اما باید این تفکیک در حوزه فرهنگ و هنر نیز با دقت اجرا شود.
دکتر جهانگیری با تأکید بر ضرورت حرکت در چارچوبهای تدوین شده در حوزه فرهنگ عمومی و مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، اظهار کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی علاوه بر سیاستگذاری باید بر نحوه اجرای سیاستها نیز نظارت جدی داشته و پیگیر مصوبات تعیین شده باشد تا جایی تخطی صورت نگیرد.
وی با بیان اینکه در زیرمجموعه این وزارتخانه و در بخشهای فرهنگ، هنر، رسانه، بینالملل و نظرسنجیها همواره حساسیتهای جدی از سوی مراکز مختلف وجود دارد، گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی علاوه بر ایفای نقش حاکمیتی و نظارت، باید پناهگاه و مأمن اصحاب فرهنگ، هنر، اندیشه و رسانه باشد و فعالان این حوزه احساس کنند که این وزارتخانه پناهگاه آنان است.
معاون اول رئیسجمهوری ادامه داد: اصحاب فرهنگ، هنر و اندیشه باید در چارچوبهای تدوین شده از سوی این وزارتخانه فعالیت کنند و مطمئن باشند که این وزارتخانه سخنگوی آنهاست و اگر مسألهای به وجود بیاید از آنها حمایت میکند.
جهانگیری افزود: صاحبنظران معتقدند زندگی پس از کرونا در همه ابعاد بینالمللی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تحت تأثیر قرار خواهد گرفت؛ بنابراین باید پیامدها و آثار اجتماعی و فرهنگی کرونا را نیز بررسی و برای مقابله با چالشهای ناشی از آن راهکار تهیه کنیم.
وی تأکید کرد: کسب و کارهای بخش فرهنگ همانند کسب و کارهای سایر بخشها در شرایط کرونا دچار آسیب شدهاند و در اینباره اخیراً جلساتی با فعالان عرصه فرهنگ و هنر برگزار کردم که مطالب مطرح شده در آن جلسات بسیار نگران کننده و حاکی از آن بودند که برخی از هنرمندان در تأمین نیازهای جاری زندگی نیز با مشکل مواجهند.
معاون اول رئیسجمهوری تصریح کرد: در جلساتی که با فعالان عرصه فرهنگ و هنر برگزار شد، تصمیماتی برای کمک به وضعیت معیشتی گروههای آسیبدیده از کرونا اتخاذ شد که انتظار دارم نتایج اجرای این تصمیمات به صورت ماهیانه گزارش شود. همچنین توافقات خوبی با سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی برای اجرای این مصوبات حاصل شده است.
دکتر جهانگیری در ادامه با تأکید بر اینکه اقتصاد حوزه فرهنگ، اقتصادی خلاق است و از ظرفیتهای گسترده ای برخوردار است، گفت: قرار بود طرح جامعی برای اقتصاد خلاق بخش فرهنگ و هنر تهیه و در دستور کار ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی قرار گیرد که هنوز این طرح آماده نشده و امیدوارم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این موضوع را با جدیت دنبال کند.
وی ارتباط با نخبگان و اصحاب فرهنگ و هنر را ضروری و پراهمیت خواند و افزود: اینکه میگویند دولت قادر نیست حرف خود را به گوش جامعه برساند، به دلیل اختلال ارتباطی است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نماینده دولت برای ارتباط با جامعه است؛ چرا که مهمترین گروه های مرجع جامعه مخاطب این وزارتخانه هستند و دستگاهی که میتواند اختلال ارتباطی دولت با نخبگان جامعه را اصلاح کند همین وزارتخانه است.
معاون اول رئیس جمهوری توضیح داد: مطبوعات کشور روزهای سختی را سپری میکنند و سختیها و مشکلات مطبوعات مستقل که وابستگی به بودجه دولت و نهادهای عمومی ندارند دو چندان است و انتظار دارند که دولت در این شرایط سخت به نوعی از آنها حمایت کند.
وی تأکید کرد: باید از حوزه فرهنگ و مناسبات فرهنگی بینالمللی و نیز شخصیتهای این بخش حراست کنیم. در یکی از جلسات هیأت دولت پیشنهادی برای تقدیر از استاد نجیب مایل هروی، استاد حوزه زبان فارسی و عرفان افغانستان تصویب و ابلاغ شد اما همین موضوع با اتفاقی که برای یکی از بستگان این استاد در اعتراض به اقامت پدرش در مشهد رخ داد، موجب فضاسازی علیه جمهوری اسلامی ایران شد.
معاون اول رئیس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود درباره بودجه بخش فرهنگ توضیح داد: بودجه دولت و منابع دولت دو موضوع جداگانه است. بودجه هر روز محدودتر میشود و اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی احساس میکند که با محدودیت جدی منابع روبروست، باید بودجهنویسی بخش فرهنگ را بازنویسی کند.
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این دیدار با بیان اینکه تحولات فرهنگی از سال ۹۲ تاکنون به لحاظ کمی روند رو به رشدی داشته است، گفت: فرهنگ، حوزه انفاق است و بذری که در حوزه فرهنگ و هنر کاشته میشود مانند انفاق است که دوباره اثرات آن به خودمان بازمیگردد.
وی افزود: توجه به اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه و همچنین به طور کلی حوزه فرهنگ نتایج پر ثمری به جا میگذارد و حمایت از این اهالی را ضروری میدانیم و گامهای مورد انتظار در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه را دنبال میکنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از این دیدار درباره برخی اقدامهای این وزارتخانه اظهار کرد: در همه اقدامات این وزارتخانه از سال ۹۲ تاکنون در شاخصهای مختلف شاهد رشد کمی قابل توجهی بودهایم که از آن جمله میتوان به عناوین کتابها، نمایشهای تولید و اجرا شده، تعداد عناوین رسانههای چاپی و برخط، تعداد مجوزهای صادر شده بستههای نرم افزار داخلی، تعداد اعضای صندوق اعتباری هنر و … اشاره کرد.
همچنین در سال ۹۲ سی میلیارد فروش در حوزه نمایش داشتهایم، که این رقم در سال ۹۸ به ۳۰۰ میلیارد رسیده است.
وی ادامه تأکید داد: جریان تحولات فرهنگی و هنری از لحاظ کمی روند رو به رشد قابل توجهی را از سال ۹۲ تاکنون طی کرده است.
صالحی درباره اسناد اقدامی این وزارتخانه تصریح کرد: سند توسعه هنر، یکی از این اسناد است و آماده ارائه در شورای هنر است.
همچنین سند تحول فضای مجازی با ۷۱ اقدام از سال قبل کار خود را آغاز کرده است و اسناد فرهنگ عمومی که شامل ده سند میشوند و سند چشم تحول و چشمانداز کانونهای مساجد در افق ۱۴۱۴ و سند جامع سینما که آماده است، از جمله اسناد اقدامی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند.
وی به قانون دسترسی آزاد به اطلاعات اشاره و کرد و گفت: سند تهیه و تدوین شیوهنامههای قانون انتشار آزاد اطلاعات، سند دیگری است که تاکنون یک هزار و ۱۰۰ دستگاه در سامانه آن عضو و فعال هستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره طرحهای اقدامی این وزارتخانه هم توضیح داد: طرح شبکه شهرهای خلاق، طرح پایتخت کتاب ایران، طرح روستاها و عشایر دوستدار کتاب، طرح جام باشگاههای کتابخوانی کودک و نوجوان، طرح مروجان کتابخوانی، طرح فهما، چلچراغ آسمانی و خانههای نورانی، مسابقات کتابخوانی رضوی، طرح تقویت بخش کودک و نوجوان کتابخانههای عمومی کشور، طرح تشکیل انجمنهای سراسری فرهنگ، هنر و رسانه، طرح سینما امید، طرح ردهبندی سنی فیلمها، طرح عدالت در اکران فیلمهای سینمایی، طرح چابکسازی مؤسسات وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، طرح ساماندهی مجوزهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، طرح الکترونیک، طرح ارتقای محتوای حمایتهای وزارت فرهنگ فرهنگ و ارشاد اسلامی، تاسیس و تکمیل فضاهای فرهنگی و هنری مانند افتتاح ۳۶۰ کتابخانه عمومی، تبدیل بقاع متبرکه به مراکز فرهنگی، اجتماعی، منطقهای و محلی، طرح شفافیت و تقویت تشکلها و نهادهای صنفی از جمله این طرحها بهشمار میآیند..
گفتنی است در ابتدای این جلسه با حضور معاون اول رئیس جمهوری از سند برنامه تحول در فضای مجازی، اسناد شورای فرهنگ عمومی کشور و طرح، گزارش، نظرسنجی و پیمایشهای ملی(۱۷ سند) وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه اطلاعات، تاریخ انتشار:10 تیر ۱۳۹۹، کد خبر:164875، www.ettelaat.com