شعار سال:به دلیل رخداد کرونا و نبود تقاضا برای مرغ گوشتی، صادرات آن با حمایت یارانهای آزاد شد. با افزایش قیمت مرغ در بازار داخلی، صادرات مرغ ممنوع شد. صادرات تخممرغ آزاد شد. با توجه به افزایش بالای قیمت تخممرغ در بازار داخلی، صادرات تخممرغ ممنوع است. به دلیل نبود تقاضا برای گوشت قرمز و وزنهای بالای گوسفند، صادرات گوسفند زنده آزاد شد. پس از یک هفته از صادرات قیمت گوشت قرمز افزایش یافت و تلاش خواهد شد صادرات متوقف شود. به دلیل افزایش تولید جوجه یکروزه و جلوگیری از معدومسازی، صادرات آن آزاد شد. صادرات رب گوجهفرنگی در حجمهای مختلف تا اطلاع ثانوی آزاد است و احتمال پس از یکی دو هفته صادرات جوجه یکروزه و رب گوجهفرنگی هم ممنوع خواهد شد. این چرخه تصمیمهایی است که ظاهراً قرار است بهطور پیوسته تکرار شود بدون اینکه به برخی پیامدهای این فرایند در بازارهای داخلی و خارجی و اثرات آن بر صادرکنندگان و یا اصلاح تصمیمها توجه شود.
برداشت نویسنده از مطالب بالا چند نکته مهم و اساسی (برخی از اینها پیشفرض هستند) است که امید میرود نتیجه نهایی حاصل از این موارد در برنامهریزیها و سیاستگذاریهای صادراتی و حتی تولیدی مورد توجه قرار گیرد:
اول، بازار برای بسیاری از کالاهای تولیدی کشاورزی در کشورهای هدف وجود دارد.
دوم، هر زمان که ایران اراده کند میتواند بهآسانی و با زیرساختهای موجود، کالاهای کشاورزی مازاد خود را صادر نماید.
سوم، برآوردی از میزان تقاضای موجود کالاهای کشاورزی در کشور وجود ندارد (در شرایط کرونایی و پس از کرونا).
چهارم، برآوردی از تصویر تقاضای آینده مصرفکنندگان داخلی در گذر زمان و متناسب با تغییر و تحولات کرونایی وجود ندارد.
پنجم، این چرخه باطل غیرهدفمند و برنامهریزیشده باید در شرایط کمبود تقاضای داخلی تکرار شود.
ششم، نیاز به برنامهریزی صادرات کالاهای کشاورزی نیست زیرا هر موقع مازادی وجود داشته باشد مجوز صادرات داده میشود و به هنگام افزایش قیمت ناشی از کمبود، صادرات ممنوع میشود.
هفتم، صادرکنندگان تنها میتوانند برای چند روز برنامهریزی صادراتی داشته باشند و نمیتوانند مثلاً برای چند ماه برنامهریزی صادراتی داشته باشند چون هر لحظه احتمال لغو مجوزهای صادراتی وجود دارد.
همه میدانند بازارهای صادراتی به چند عامل حساس میباشند و عدم توجه به این موارد ممکن است باعث از دست دادن بازارهای صادراتی شود: کیفیت کالاهای کشاورزی، بهداشت و استانداردهای کالاهای کشاورزی، نبود نوسانهای قیمتی و پایداری و ثبات در صادرات به لحاظ زمانی و مقداری. اگرچه عوامل دیگری نیز دخالت دارند اما این چند مؤلفه بسیار مهم میباشند. با توجه به موارد هفتگانه بالا و نیز چهار مورد مربوط به صادرات کالاهای کشاورزی، نتیجه نهایی این که نظام صادرات کالاهای کشاورزی باید بازنگری جدی و اساسی را در این حوزه داشته باشد تا نه به نوسانات قیمتی در داخل کشور منجر شود و نه بازار صادراتی خارجی را از دست بدهد. بر این اساس پیشنهاد ساده اما کاربردی این است که از بخشبندی بازار (Market segmentation) کالاهای کشاورزی استفاده شود بهگونهای که یک بخش از کالاهای کشاورزی صرفاً و منحصراً برای مصرف داخلی و بخش دیگر برای پاسخگویی به تقاضای بازارهای خارجی (متناسب با ویژگیها و ترجیحات مصرفکنندگان خارجی) تولید شود. در این شرایط بازارهای صادراتی تحت تأثیر تلاطم بازارهای داخلی و آزادسازی صادرات و ممنوعیت آن قرار نخواهد گرفت و عملاً بخشی از کالاهای کشاورزی بهطور ویژه برای صادرات تولید میشوند و مازادی در داخل ایجاد نخواهد شد. به بیان سادهتر، تولید کالاهای کشاورزی برای مصرف داخل بر اساس سرانههای مصرفی خواهد بود و متناسب با تغییرات مصرف در گذر زمان تولید خواهد شد. ضمن این که می تواند در تأمین ارز مورد نیاز برای واردات خوراک دام و طیور و بذر نیز تأثیرگذار باشد.
امید اینکه بخشبندی بازار کالاهای کشاورزی برای مصرف داخلی و صادراتی بهعنوان یک راهبرد عملیاتی کاربردی مورد توجه برنامهریزان و سیاستگذاران تولید و بازرگانی خارجی قرار گیرد تا بازار کالاهای کشاورزی و بهتبع آن آینده تولیدکنندگان و صادرکنندگان کشاورزی با ریسک کمتری مواجه شود.
پایگاه تحلیلی -خبری شعار سال، برگرفته از فضای مجازی